Aviz pe proiectul care stabileste ca statul sa suporte 50% din salariul romanilor care se intoc in tara. Guvernul a luat hotararea (Document)
Executivul nu sustine proiectul de lege semnat, printre altii, de fostul premier Ludovic Orban, care stipuleaza ca statul va suporta 50% din salariul romanilor care se intoc in tara. Masura se regaseste in propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.
Initiatorii propun introducerea unui mecanism de stimulare pentru romanii care au muncit in diaspora si doresc sa revina in Romania, si anume acoperirea, prin fonduri nerambursabile/de la bugetul de stat, a 50% din salariul persoanelor care se angajeaza, dar nu mai mult de 3.000 lei in primul an de contract, respectiv a 25% din salariu, dar nu mai mult de 2.000 lei, in al doilea an de contract.
In punctul de vedere al Guvernului se arata ca legea in vigoare asigura deja premisele pentru incadrarea in munca inclusiv a cetatenilor romani carora le-au incetat raporturilor de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene:
“In ceea ce priveste cadrul legislativ actual, se precizeaza ca stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin subventionarea locurilor de munca, daca acestia angajeaza someri apartinand unor categorii defavorizate”.
Valoarea subventiei este de 2.250lei/luna. Conform punctului de vedere, statul ofera si prime de instalare in anumite conditii, care pot ajunge si la 15.000 lei.
Prezentam pasaje din punctul de vedere al Guvernului, pe care il atasam integral la finalul articolului:
“In ceea ce priveste cadrul legislativ actual, precizam ca stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor se realizeaza prin subventionarea locurilor de munca, daca acestia angajeaza someri apartinand urmatoarelor categorii defavorizate: absolventi ai unor institutii de invatamant, inclusiv absolventi din randul persoanelor cu handicap, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata, tineri NEETs (tineri cu varsta intre 16 si pana la implinirea varstei de 30 de ani, care nu sunt angajati, nu sunt in sistemul de educatie sau formare profesionala), persoane cu dizabilitati, precum si someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala.
Valoarea subventiei este de 2.250lei/luna si aceasta se acorda dupa cum urmeaza:
-angajatorii primesc subventia pentru o perioada de 12 luni, pentru fiecare dintre categoriile mentionate, cu exceptia absolventilor din randul persoanelor cu handicap, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 18 luni;
-in cazul absolventilor din randul persoanelor cu handicap, angajatorii beneficiaza de subventie cu aceeasi obligatie, insa pentru o perioada extinsa de 18 luni;
-pentru somerii care in termen de 5 ani de la data angajarii indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii, angajatorii primesc subventia pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective.
Astfel, in situatia in care romanii care se reintorc in tara se incadreaza in una dintre categoriile defavorizate enumerate mai sus, angajatorii acestora sunt indreptatiti sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca, in conditiile Legii nr. 76/2002.
Consideram ca masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca ce vizeaza, pe de o parte, cresterea sanselor de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca si, de pe alta parte, stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca, reglementate de Legea nr. 76/2002, asigura premisele pentru incadrarea in munca inclusiv a cetatenilor romani carora le-au incetat raporturilor de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene”.