AVIZ NEGATIV PROIECTULUI DE BUGET PE 2024 – Patronatele critica prevederile din document: “ANAF isi propune sa colecteze 30 de miliarde in plus anul viitor, desi anul acesta este cu 12 miliarde sub ce si-a propus”
Confederatia Patronala Concordia anunta ca va da aviz negativ, in Consiliul Economic si Social, proiectului de buget facut de Guvern.
Potrivit patronatelor,“este un optimism excesiv” privind veniturile, acestea reclamand ca nu a existat un dialog cu oamenii de afaceri, dar si ca ANAF isi propune sa colecteze 30 de miliarde de lei in plus in 2024, in conditiile in care a colectat cu 12 miliarde mai putin decat era planificat in 2023.
“Guvernul se asteapta la intrari din fonduri europene si PNRR de peste 60 de miliarde de lei, desi din cele 55 de miliarde pe care si le-a propus in 2023 va realiza putin sub 29 de miliarde. Cele 12 miliarde in plus pe care Guvernul considera ca le va colecta suplimentar din CASS, dupa extinderea bazei, sunt si ele cu un semn de intrebare in lipsa unei fundamentari din care sa intelegem cum s-a ajuns la aceasta cifra. Experienta acestui an ne-a aratat ca desi Guvernul are autoritatea politica de a propune ce buget doreste daca el este construit pe estimari si prognoze nerealiste in privinta veniturilor, oalele se sparg repede in capul bunilor platitori de taxe si impozite. Acestia vor fi chemati din nou sa achite un deficit mai mare decat cel estimat, in ciuda promisiunilor ca in 2024 nu vor exista cresteri de taxe si impozite”, arata, potrivit digi 24, Confederatia Patronala Concordia.
Patronatele mai sustin ca fondul de tranzitie, desi alimentat din supraimpozitarea companiilor din energie, este gol in proiectul de buget, iar plafoanele pentru programul Rabla scad semnificativ descurajand aceste programe, desi banii din Fondul de Mediu nu pot fi realocati spre alte zone bugetare.
Impartirea banilor
Ministerul de Finante a publicat miercuri, 13 decembrie 2023, proiectul bugetului de stat pentru 2024, care ar trebui sa fie adoptat in sedinta de Guvern de joi. Cei mai multi bani se duc la Economie (+ 105%), Educatie (+ 61%), la Dezvoltare (+54%), Mediu (+46%), Sanatate (+44%). Pentru Administratia Prezidentiala este prevazuta o crestere de 9%. In schimb, bugetul ministerului Muncii scade cu 5%, ministerul Energiei are un minus de 63%, ministerul Investitiilor, scadere de 35%. Scade si bugetul Serviciului de Protectie si Paza cu 28% (click aici pentru a citi mai multe).