AVIZ NEGATIV PENTRU CAPSUNARI – Consiliul Economic si Social nu sustine proiectul de lege al UDMR cu privire la acordarea unui ajutor de stat in valoare de 10.000 lei (Document)
Aviz negativ din partea Consiliului Economic si Social (CES) pentru proiectul de lege initiat de UDMR care prevede 10.000 lei ajutor de stat pentru producatorii de capsuni.
Potrivit CES, patronatele, sindicatele si reprezentantii asociatiilor si fundatiilor neguvernamentale ale societatii civile au votat pentru avizarea nefavorabila a proiectului de act normativ.
Iata argumentele:
-initiativa legislativa este sumara, propunandu-se un program aproximativ similar ”programului tomata”, numai ca acesta din urma prezinta reglementari mult mai clare (termene de inscriere in program, documente justificative, primirea ajutorului de minimis);
-propunerea legislativa vizeaza alocarea unei sume de bani in anumite conditii (suprafata, productie obtinuta, cantitate comercializata), fara sa fie sustinuta de un impact bugetar preliminar si de alte informatii necesare cultivatorului;
-expunerea de motive face referire la faptul ca in anul 2021 a fost cultivata cu capsuni o suprafata de aproximativ 2.000 hectare, fara a se specifica productia realizata.
Astfel, nu se intelege cat este de sustenabila cantitatea minima de 5000 kg fructe/ha;
-in propunerea legislativa se precizeaza ca se aloca 10.000 lei/ha, rezultand ca se aloca 1 lew/mp, ceea ce inseamna ca, pentru o cultura in spatii protejate cu o suprafata minima de 500 mp, se aloca 500 lei. Nu se intelege daca aceasta subventie este suficienta astfel incat sa indemne un producator sa investeasca o suma mult mai mare pentru inflintarea acestei culturi si sa primeasca o
subventie de numai 500 lei, si daca aceasta este suficienta pentru stimularea productiei, procesarii, comercializarii.
Prevederile proiectului de lege
10.000 lei ajutor de stat pentru producatorii de capsuni. Asta prevede proiectul de lege depus in Senat de mai multi parlamentari ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR).
Potrivit expunerii de motive, agricultura, inclusiv cultivarea capsunilor, este o activitate supusa unor riscuri mari, cum ar fi schimbarile meteorologice extreme, in special seceta, boli si daunatori si fluctuatiile preturilor. Initiatorii motiveaza ca toata activitatea de cultivare a capsunilor a fost tulburata de razboiul din Ucraina, care a avut un impact puternic negativ asupra intregii productii.
Initiatorii arata ca riscurile provocate pot afecta grav veniturile agricultorilor, instituirea unei scheme de ajutor de stat fiind justificata si necesara pentru a sprijini fermierii in fata acestor riscuri si pentru a asigura stabilitatea si durabilitatea sectorului agricol.
Parlamentarii UDMR precizeaza ca in economia locala si in comunitatile rurale, cultivarea capsunilor are o importanta semnificativa, intrucat genereaza locuri de munca, stimuleaza comertul local si implicit contribuie la dezvoltarea rurala. In plus, sustinerea agricultorilor de capsuni prin intermediul unei scheme de ajutor de stat poate ajuta la mentinerea acestui sector vital si la asigurarea stabilitatii economico-sociale la nivel national. De asemenea, ajutorul ar putea contribui la asigurarea unei productii alimentare sustenabile si echilibrate, precum si la consolidarea sigurantei alimentare.
Maxim 100.000 lei
„In 2021, la nivelul intregii tarii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, s-au infiintat culturi pe o suprafata de doar circa 2.000 ha. Astfel, prin prezentul proiect se propune instituirea unui ajutor de stat producatorilor. Se doreste ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale care sunt inregistrate si autorizate, persoanele juridice, cooperativele agricole infiintate, organizate si care functioneaza potrivit Legii cooperatiei agricole, respectiv grupurile sau organizatiile de producatori, sa beneficieze de sprijin financiar in valoare de 10.000 lei/ha, care sa nu depaseasca suma de 100.000 lei.
Producatorii sunt eligibili in masura in care cultiva capsune pe o suprafata de cel putin 0,3 ha inclusiv si/sau pe o suprafata destinata cultivarii in spatii protejate de cel putin 500 mp inclusiv, obtin o productie de cel putin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafete, si comercializeaza cel putin 3.000 kg/ha din productie pana la data de 1 noiembrie a anului in curs”, se mai arata in nota de fundamentare.
Iata proiectul de lege: