AVERTISMENTUL DIRECTORULUI PROFI – Fara asociere, micii producatori vor muri

638

Calin Costinas, director general adjunct Profi, considera, potrivit foodbiz.ro, ca pentru stimularea asocierii pentru producatorii din Romania rolurile ar trebui sa fie impartite intre retailer si stat. Sarcina retailerului este sa sprijine prin cumparare de la asocieri si sa comunice mult mai clar cu producatorii de ce este nevoie.
In acelasi timp, recunoaste ca este foarte greu de lucrat cu fermierii mici, care n-au nicio sansa sa supravietuiasca pe piata daca nu se asociaza.
“Noi nu putem sa rulam sute de tone pe zi fara sa cumparam cantitati avertizate si tiruri de marfa, lucru care nu se poate face daca cumperi de la producatori foarte mici. In 3-4 ore trebuie sa achizitionam 500 de tone, noaptea sa le pregatim ca dimineata sa plece la 1500 de magazine. Nu se poate face daca ai sute de producatori pe fiecare platforma, timpul fizic de receptie nu ne permite sa lucram cu asa de multi producatori”, a declarat pentru FoodBiz Calin Costinas.

Statul trebuie sa stimuleze

El este de parere ca statul trebuie sa stimuleze, chiar sa forteze asocierea (cu ghilimelele de rigoare) prin faptul ca finanteaza si aloca fonduri europene numai catre formele asociative.
„Faptul ca se fac sprijiniri punctuale foarte mici catre producatorii mici este ca si cand ai tine un producator cumva pe perfuzii, amanand de fapt operatia. Nu poate sa subexiste sau sa se dezvolte agricultura cu aceasta forma de producatori foarte mici, fara asociere, pe termen lung nu au piata de de desfacere.
Fara asociere ei vor muri, este important sa se transmita acest lucru foarte clar, asocierea este singura forma de supravietuire a lor si nu doar in Romania, ci oriunde in lume. Companiile mici, individuale, nu au reusit sa supravietuiasca si au trebuit sa se asocieze’’,
a mai precizat Costinas.
Profi a lansat oficial, in aceasta vara, programul Proaspete de la noi prin care faciliteaza fermierilor din Romania accesul catre magazinele retelei si totodata le ofera cumparatorilor legume si fructe romanesti de cea mai buna calitate, garantat sanatoase. Programul include in jur de 90 de producatori.
Cu aproximativ 25.000 de angajati in aproape 1500 de magazine care functioneaza astazi in 688 de localitati, Profi este cel mai mare angajator privat si totodata reteaua cu cea mai mare extindere geografica din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole