Avertismentul Consiliului Fiscal: deficitul bugetar al Romaniei in 2024 va depasi prognoza oficiala (Raportul)
Consiliul Fiscal (CF) estimeaza ca deficitul bugetar la Romaniei va fi in jur de 6,4% din PIB in 2024 daca nu se va recurge din nou la o taiere drastica a cheltuielilor de capital, desi prognoza oficiala este de 5 la suta din PIB%. Informatia apare in raportul “Romania – Zona Euro Monitor Europa si pierderea dividendului pacii”, coordonat de Daniel Daianu (foto), presedintele CF.
Data fiind executia bugetara de pana acum, dar si alte date, Comisia Europeana are estimari pentru 2024 ce duc deficitul la peste 6,5 din PIB, se mai arata in document.
Conform raportului, ca si in alte state din UE, inflatia cu privire la indicii preturilor de consum (IPC) merge in jos si este probabil sa fie in jur de 5% la finele acestui an. In 2023 nu s-au realizat insa progrese fata de 2022, iar 2024 este un electoral, fiind presiuni in crestere pe bugetul public. In document se mai precizeaza ca in 2025 se va simti si impactul deplin al reformei pensiilor, care inseamna aproximativ 1,6 la suta din PIB. O bila alba o reprezinta rezervele valutare aflate la Banca Nationala a Romaniei (BNR) care ilustreaza intrarea masiva de bani europeni: “Este de observat ca in 2023 a avut loc o reducere a deficitului de cont curent (ajuns la circa 7 la suta din PIB, fata de peste 9 la suta in 2022), pe seama, in principal, a ameliorarii raportului de schimb".
Prezentam pasaje din raport, pe care il atasam integral la finalul articolului:
"Ca in alte state din UE, inflatia IPC merge in jos si este probabil sa fie in jur de 5 la suta la finele acestui an. Din pacate, deficitul bugetar este parca incremenit la cca. 6 la suta din PIB (in metodologie europeana). In 2023 nu s-au realizat progrese fata de 2022, iar anul acesta este electoral; presiuni sunt in crestere pe bugetul public. Data fiind executia bugetara de pana acum si alte date, CE are estimari pentru 2024 ce duc deficitul la peste 6,5 din PIB6 . Consiliul Fiscal a estimat ca deficitul va fi in jur de 6,4 la suta din PIB in 2024 daca nu se va recurge din nou la o taiere drastica a cheltuielilor de capital, desi programarea oficiala este de 5 la suta din PIB. Este greu de imaginat o scadere a acestui deficit in anii urmatori fara venituri fiscale suplimentare. In 2025 se va simti si impactul deplin al reformei pensiilor, care inseamna cca. 1,6 la suta din PIB. Este aici o vulnerabilitate majora a economiei, ce este atenuata, partial, de nivelul inca rezonabil al datoriei publice (sub 50 la suta din PIB), de resurse europene mari prin Cadrul Financiar Multianual (CFM) si Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Rezervele valutare de la BNR ilustreaza intrarea masiva de bani europeni. Este de observat ca in 2023 a avut loc o reducere a deficitului de cont curent (ajuns la cca. 7 la suta din PIB, fata de peste 9 la suta in 2022), pe seama, in principal, a ameliorarii raportului de schimb. Consolidarea fiscala este ingreunata si de confuzii in dezbaterea publica. Unii afirma ca atat timp cat investitiile publice sunt in preajma deficitului bugetar finantele publice nu sunt primejduite. Este o teza falsa, ce ignora ca mult din investitiile publice sunt fonduri europene.
Iar banii europeni nu finanteaza deficit bugetar – ele se vad pe ambele parti ale bugetului public. Deficitul bugetar se finanteaza de pe piata interna si cea externa. Nici deficitul de cont curent nu este acoperit de bani europeni. Finantarea se face prin investitii straine directe si imprumuturi. Bani europeni pot limita insa deficitul de cont curent, asa cum fac remiterile. Banii europeni sunt un mare beneficiu al apartenentei la UE, asa cum NATO este centura de securitate pentru Romania. Banii europeni sustin reforme necesare, contribuie la dezvoltarea infrastructurii de baza, la sustinerea educatiei si sanatatii publice, sprijina balanta de plati, etc. Aceste resurse ajuta Romania sa nu sufere o deteriorare a riscului suveran".
>>Raportul “Romania – Zona Euro Monitor Europa si pierderea dividendului pacii”
Sursa foto: b1tv