Avertismentul BNR: fondurile din PNRR cheltuite efectiv reprezenta 20 la suta din sumele primite (Document)
25 June 2024 13:42 Lumea Banilor 867Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) atrage atentia ca tara noastra a cheltuit doar o mica masura din banii primiti prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Astfel, in ceea ce priveste implementarea PNRR, Romania a primit 9,4 miliarde euro de la debutul acestuia, sumele fiind insa cheltuite doar in mica masura.
Conform datelor publicate de Comisia Europeana si de Ministerul Finantelor privind executia bugetara, la finele lunii martie 2024, fondurile cheltuite efectiv se ridica la 1,9 miliarde euro, reprezentand circa 20 la suta din sumele primite si 6,7 la suta din totalul alocarilor.
In raportul cu privire la stabilitatea financiara a Romaniei se arata ca intarzierile, indeosebi in cazul proiectelor finantate prin granturi PNRR, ar putea genera o presiune suplimentara indirecta asupra echilibrului fiscal-bugetar, prin materializarea cu intarziere si in proportii reduse, a impactului favorabil asupra cresterii economice: “In cazul Romaniei, un studiu realizat de catre Comisia Europeana arata ca implementarea investitiilor din PNRR poate aduce crestere economica suplimentara de pana la 3,7 la suta pana in 2026. In plus, conform estimarilor Comisiei Europene, politica de coeziune ar putea conduce, cumulat, la cresterea cu 3 la suta a PIB in Romania pana in anul 2029”.
Crestere economica
La nivel national, avansul economic a continuat sa se tempereze in anul 2023, dinamica produsului intern brut (PIB) indicand o crestere reala de 2,1 la suta, in termeni anuali, fata de 4,1 la suta in anul 2022. Incetinirea a reflectat decelerarea ritmului de crestere a cererii interne, impactul inflatiei ridicate asupra veniturilor reale disponibile ale populatiei si al conditiilor monetare si financiare mai restrictive.
Desi activitatea economica a decelerat in anul 2023, in context european Romania a inregistrat una dintre cele mai ridicate cresteri economice, superioara mediei UE si zonei euro (0,4 la suta fiecare), dar si economiilor din regiune. Stimularea investitiilor, in special in ramuri ale economiei cu valoare adaugata superioara, inclusiv prin utilizarea mai ampla a fondurilor europene si in special a celor prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), ar putea contribui la orientarea cresterii economice catre un model sustenabil, mai precizeaza BNR in raport.