AVERTISMENTUL BNR – Consiliul Bancii Nationale a Romaniei atrage atentia: “Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro ar putea sa se reamplifice”
Cursul leu/euro s-a cvasi-stabilizat, iar tendinta monedei nationale de depreciere fata de dolarul american s-a stopat, dar situatia s-ar putea inrautati in viitorul apropiat. Avertismentul apartine Consiliului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Banca Nationala a publicat luni, 20 noiembrie 2023, minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie al BNR, din 8 noiembrie 2023. La sedinta au articipat:
-Mugur Isarescu, presedinte al Consiliului de administratie si guvernator al Bancii Nationale a Romaniei;
-Florin Georgescu, vicepresedinte al Consiliului de administratie si prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei;
-Eugen Nicolaescu, membru al Consiliului de administratie si viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei;
-Csaba Bálint, membru al Consiliului de administratie;
-Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administratie;
-Cristian Popa, membru al Consiliului de administratie;
-Dan-Radu Rusanu, membru al Consiliului de administratie;
-Virgiliu-Jorj Stoenescu, membru al Consiliului de administratie.
Situatia este una buna momentan, dar pericolul nu a trecut
Una dintre temele discutiilor a vizat raportul dintre leu, euro si dolarul SUA. Astfel, membrii Consiliului de administratie al BNR subliniaza ca se observa o cvasi-stabilizare a cursului de schimb leu/euro. Cvasi-stabiltatea raportului dintre leu si euro se datoreaza unor factori precum evolutia principalelor cotatii ale pietei monetare interbancare, care au inregistrat mici scaderi spre finele lunii octombrie, dupa relativa stabilitate din lunile precedente, accentuarea corectiei descendente a randamentelor titlurilor de stat, calmarea temerilor generate pe piata financiara internationala privind escaladarea tensiunilor geopolitice sau atractivitatea relativa inca ridicata a plasamentelor in moneda nationala.
In ceea ce priveste raportul dintre leu si dolarul american, se remarca stoparea tendintei de depreciere a monedei nationale, in conditiile intreruperii trendului de intarire a monedei SUA pe pietele financiare internationale.
Chiar si asa pericolul in ceea ce priveste cursul leu-euro nu a trecut. Minuta BNR dezvaluie ca mai multi membri ai Consiliului de administratie ai Bancii Nationale au atras atentia ca riscurile in ceea ce priveste raportul leu/euro ar putea sa se reamplifice in viitor. Cauzele: dimensiunea considerabila inca a dezechilibrului extern si incertitudinile mari asociate procesului de consolidare fiscala, diferentialul diminuat al ratei dobanzii interne fata de tari dezvoltate si perspectiva conduitei politicii monetare a Fed si BCE, precum si actualele tensiuni geopolitice.
Iata fragmentul din minuta sedintei BNR referitor la cursul leu/euro/dolar (minuta integrala este atasata la finalul articolului):
“In discutiile privind conditiile financiare, membrii Consiliului au facut referiri la evolutia principalelor cotatii ale pietei monetare interbancare, care au inregistrat mici scaderi spre finele lunii octombrie, dupa relativa stabilitate din lunile precedente. La randul lor, randamentele titlurilor de stat si-au accentuat corectia descendenta in perioada recenta – in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune –, pe fondul reducerii probabilitatii atasate de investitori unei eventuale majorari suplimentare a ratei dobanzii de catre Fed si in conditiile calmarii temerilor generate pe piata financiara internationala de escaladarea tensiunilor geopolitice in prima parte a lunii octombrie.
In aceasta conjunctura, dar si ca urmare a atractivitatii relative inca ridicate a plasamentelor in moneda nationala, cursul de schimb leu/euro s-a cvasi-stabilizat pe palierul mai inalt atins la mijlocul lunii septembrie. Totodata, moneda nationala si-a stopat tendinta de depreciere fata de dolarul SUA din lunile precedente, in conditiile intreruperii trendului de intarire a acestuia pe pietele financiare internationale.
Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro ar putea insa sa se reamplifice, au atentionat mai multi membri ai Consiliului, evocand atat dimensiunea inca considerabila a dezechilibrului extern si incertitudinile mari asociate procesului de consolidare fiscala, cat si diferentialul diminuat al ratei dobanzii interne fata de tari dezvoltate si perspectiva conduitei politicii monetare a Fed si BCE, precum si actualele tensiuni geopolitice”.