AVERTISMENTUL ASF: CE SA FACETI INAINTE DE INCHEIEREA UNEI ASIGURARI – Autoritatea anunta ce s-a intamplat in ultima perioada
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) avertizeaza ca in ultima perioada au fost active la nivelul pietei de asigurari din Romania, cu precadere pe clasa 15 de asigurari – Garantii, mai multe entitati care nu sunt autorizate sa desfasoare activitate de asigurare.
Din acest motiv, ASF recomanda ca inainte de incheierea unor contracte/polite de asigurare, sa verificati daca:
-societatile de asigurare care urmeaza sa emita politele de asigurare, precum si intermediarii implicati in activitatea de distributie se regasesc in Registrul public A.S.F.;
-ofertele primite sunt autentice si valide, prin contactarea directa a societatilor de asigurare implicate folosind informatiile de contact oficiale ale acestor entitati. De asemenea, o atentie sporita trebuie acordata verificarii calitatii persoanelor care intermediaza sau recomanda folosirea produselor de asigurare respective.
Conform prevederilor legale (art. 12 din Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari) este necesar sa solicitati in mod expres societatilor de asigurare si intermediarilor ca inainte de incheierea unui contract de asigurare sa va prezinte, in timp util, urmatoarele informatii: identitatea si adresa acestora, calitatea de intermediar sau de asigurator detinuta, dupa caz, registrul in care sunt inscrisi si modalitatile prin care se poate verifica acest lucru.
Entitatile din domeniul asigurarilor pot opera legal in Romania numai daca sunt inregistrate in Registrul public A.S.F., ce poate fi consultat pe pagina web a A.S.F. AICI .
Registrul societatilor de asigurare si al intermediarilor principali poate fi regasit AICI
Registrul asiguratorilor si intermediarilor din SEE, entitati notificate catre autoritatile competente din tarile de origine pentru desfasurarea activitatii in baza dreptului de stabilire si/sau in libertatea de a presta servicii, poate fi regasit AICI.
Sesizarea ASF
“Daca identificati societati de asigurare si/sau brokeri prin intermediul carora primiti oferta, care nu se regasesc in registrele publice mentionate anterior, va recomandam sa sesizati cat mai rapid A.S.F. si sa furnizati informatii privitoare la societatea de asigurare, intermediarul prin care a fost primita oferta, precum si orice documente disponibile primite de la acestia.
A.S.F. acorda o atentie deosebita protectiei consumatorilor de produse financiare nebancare. In acest context, primeste si raspunde la toate petitiile, sesizarile, reclamatiile si solicitarile de informatii privind activitatea de asigurare-reasigurare din Romania, activitate derulata de societati autorizate si supravegheate de A.S.F. formulate de persoane care au calitatea legala de a formula petitii sau solicitari de informatii.
A.S.F. nu poate interveni direct in procesul de supraveghere si control al unei societati de asigurare autorizate de o alta autoritate competenta dintr-un stat membru SEE. De aceea, petitiile referitoare la activitatea unui asigurator ce comercializeaza asigurari pe teritoriul Romaniei in baza libertatii de a presta servicii trebuie sa fie adresate autoritatii competente din statul membru de origine care a autorizat respectiva societate. Petitiile vor fi transmise acestei autoritati, conform normelor nationale specifice.
Acordarea despagubirilor
Raportat la prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), cu modificarile ulterioare, mentionam ca doar asiguratorii autorizati de A.S.F., inclusiv sucursalele acestora, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, sunt contribuabili, iar Fondul, ca schema de garantare in domeniul asigurarilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei acestora.
Fondul de Garantare a Asiguratilor nu poate acorda despagubiri in situatia in care asiguratorul este autorizat in alt stat membru si desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei, in baza libertatii de a presta servicii, si se afla in imposibilitatea de a despagubi ca urmare a unei potentiale stari de insolventa/faliment”.