Grid star
eveniment

AVERTISMENT: PRETUL GAZELOR CRESTE DIN APRILIE - "Estimam in medie sa fie 120% fata de pretul mediu din anul trecut”

Alte vesti proaste dupa ce BNR a anuntat luni, 7 februarie 2022, ca indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019, a explodat (click aici pentru a citi). Se anunta o noua explozie a pretului gazelor din luna aprilie.

"Estimam in medie sa fie 120% fata de pretul mediu din anul trecut”, anunta Asociatia Energie Inteligenta (AEI).

Potrivit AEI, plafonarea a determinat, conform site-ului ANRE, cresterea pretului gazelor ofertate pe piata de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh in luna noiembrie 2021 si de 640 lei/MWh in luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenta in aceasta perioada sau in perioada imediat urmatore, se vor incheia la preturi mai mari de 600 lei/Mwh.
Asociatia Energie Inteligenta anunta ca in urmatoarele luni la aproape toti consumatorii casnici le expira contractele de gaze, iar noile contracte se vor incheia la preturi peste pretul gazelor din acest moment:
"Astfel, in aprilie 2022, nu doar ca nu vom avea preturi mai mici la gaze decat perioada similara a anului 2021, dar vom avea chiar si cresteri importante de pret pe care le estimam in medie sa fie de cca. 120% fata de pretul mediu din anul trecut”.

Iata analiza Asociatiei Energie Inteligenta:

"Pretul mediu al gazelor naturale la consumatorul final in luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de cca 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea pretului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh si de 310 lei/MWh de la 1 februarie, este inutila in aceasta perioada.
In fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, cresterea pretului gazelor ofertate pe piata de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh in luna noiembrie 2021 si de 640 lei/MWh in luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadenta in aceasta perioada sau in perioada imediat urmatore, se vor incheia la preturi mai mari de 600 lei/MWh.

Plafonarea, fara efect

Important sa precizam ca pentru multi consumatori casnici plafonarea nu are nici un efect in momentul de fata (conform unui studiu AEI,) 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea pretului), dar plafonarea va aduce un pret mai ridicat al gazelor la consumatorul final in anul 2022.
In urmatoarele luni la aproape toti consumatorii casnici le expira contractele de gaze, iar noile contracte se vor incheia la preturi peste pretul gazelor din acest moment. Astfel, in aprilie 2022 nu doar ca nu vom avea preturi mai mici la gaze decat perioada similara a anului 2021, dar vom avea chiar si cresteri importante de pret pe care le estimam in medie sa fie de cca. 120% fata de pretul mediu din anul trecut.
Trebuie sa avem in vedere ca tot de la 1 aprilie 2022, se vor adauga cresteri ale tarifelor de transport si distributie, anul 2022 fiind anul in care se incheie o noua perioada de reglementare si care va aduce importate cresteri ale tarifelor datorita racordarii gratuite impuse de autoritati (gratuitatea promisa se face pe cresterea tarifelor platote de catre ceilalti consumatori), cresterii costului cu pierderile de gaze si consumul tehnologic, investitiilor inutile sau ineficiente din sector etc.
In anul 2020 autoritatile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat sa scada pretul gazelor, rezultatul real a fost inceputul cresterii pretului gazelor in Romania. In anul 2021 autoritatile au legiferat Plafonarea Pretului la gaze, care avea scopul declarat sa scada pretul gazelor, rezultatul real a fost cresterea preturile tuturor ofertelor.
In concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeasi saracie”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani