AVERTISMENT PENTRU GUVERNUL CITU – „Platiti urgent”

1886
Ministrul Finantelor Florin Citu (foto) este acuzat de abuz in serviciu. Iar impotriva sa va fi depusa chiar si o plangere penala

Asociatia Forta Fermierilor (AFF) anunta ca este blocaj total in agricultura din cauza ca nu s-a platit subventia restanta la motorina, si someaza Guvernul condus de Florin Citu sa faca platile urgent.

Potrivit AFF, fermierilor li s-a motivat ca intarzierea a fost cauzata de neadoptarea Legii Bugetului de Stat:

„Iata insa cu bugetul promulgat de trei saptamani, si subventia nu este inca in conturile fermierilor, nici macar acum, la aceasta ora”.

Potrivit fermierilor, fara o productie agricola buna, Romania nu va avea crestere economica in acest an!

Iata anutul Asociatiei Forta Fermierilor

„Este blocaj financiar total in agricultura! Platiti urgent subventia restanta la motorina! Rezervoarele tractoarelor fermierilor sunt goale! Riscam sa ratam complet anul agricol 2021, este perioada in care agricultorii trebuie sa fie in camp cu utilajele!
Asociatia Forta Fermierilor solicita premierului Florin Citu si ministrului Agriculturii, Adrian Oros, sa faca toate demersurile pentru ca in urmatoarea sedinta de Guvern sa fie adoptata hotararea pentru plata restantelor la subventia pe motorina aferenta anului 2020.
Fermierilor li s-a motivat, in primele doua luni din acest an, ca aceasta intarziere a fost cauzata de neadoptarea Legii Bugetului de Stat. Iata insa cu bugetul promulgat de trei saptamani, si subventia nu este inca in conturile fermierilor, nici macar acum, la aceasta ora.
Mai mult, de aproape doua saptamani, pe site-ul Ministerului Agriculturii sta in consultare publica proiectul de Hotarare pentru completarea Hotararii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura. Actul normativ stabileste alocarea sumelor necesare pentru plata subventiei la motorina, restanta pentru consumul de anul trecut, din trimestrele III si IV.

Ministerul Agriculturii nu da explicatii

De la publicarea proiectului mentionat s-au desfasurat deja trei sedinte de Guvern, pe 17, 19 si 25 martie. In niciuna dintre acestea nu a fost adoptat acest act normativ care este vital pentru buna desfasurare a lucrarilor agricole de primavara. Ministerul Agriculturii nu a oferit nicio explicatie fermierilor cu privire la motivele acestei intarzieri.
Conform proiectului de HG, plafonul alocat pentru acest an de catre Ministerul Agriculturii pentru plata accizei la motorina este de 340.550.000 lei, suma care se acorda de la bugetul de stat. In conturi, valoarea efectiva a sprijinului este de 1,5721 lei/litru si reprezinta diferenta dintre rata accizei standard prevazute de Legea nr. 227/2015 si rata accizei reduse.

Situatie disperata

Potrivit lui Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, situatia este disperata:

„Fermierii primesc lovitura dupa lovitura. Despagubiri neacordate, ajutoare nationale tranzitorii injumatatite si, acum, intarzierea fara nicio justificare a platii ajutorului pentru acciza la motorina. Multi dintre membrii Asociatiei Forta Fermierilor ne transmit ca, din cauza acestui blocaj financiar total, nu isi pot duce la bun sfarsit lucrarile agricole de primavara.
Atentie, vorbim chiar si de zone care nu au fost afectate de seceta anul trecut. Peste tot, fermierii se plang ca parca cineva vrea cu orice chip sa saboteze productia agricola a acestui an si sa si aduca pe producatorii agroalimentari in sapa de lemn. Fara productie agricola buna, nu vom avea crestere economica in acest an! Cred ca este momentul ca decidentii politici sa se trezeasca, in al doisprezecelea ceas, si sa fie alaturi de fermieri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole