AVERTISMENT BCR: ORICE LUNA DE CARANTINA TAIE 1% DIN CRESTEREA PIB - Romania se imprumuta de trei ori mai scump decat Polonia, iar agentiile de rating sunt ingrijorate
In prezent economia functioneaza cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioara pandemiei, a declarat Ciprian Dascalu (foto) - Economist Sef si Director de Cercetare la BCR, la evenimentul BCR Expert Hub, pe tema “Perspective macroeconomice in conditii de incertitudine ridicata”. In acest context, orice luna de carantina mai taie inca un punct procentual din cresterea economica a avertizat Dascalu. Romania se imprumuta de trei ori mai scump decat Polonia, iar agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice, mai spune economistul sef al BCR.
Activitatea economica, potrivit indicelui activitatii zilnice calculat de BCR, a ajuns, in aprilie, la 26 din nivelul activitatii economice pre-criza, dar a si revenit rapid, ajungand la 63% in luna iulie. In schimb, in august si septembrie redresarea economica a fost mai lenta. Astfel, Romania ar putea inregistra o contractie de 4,7% a economiei in acest an si o crestere cu 3,9% in 2021, estimeaza Ciprian Dascalu. Economistul sef al BCR spune ca agentiile de rating vor amana orice decizie privind ratingul, dupa alegeri
Agentiile de rating amana un posibil downgrade pana dupa alegerile parlamentare, dar isi mentin ingrijorarea cuprivire la cresterea datoriei publice
„Daca ne uitam la imprumuturile in moneda locala, Romania se imprumuta de trei ori mai scump decat Polonia. Agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice. Pe de alta parte, avand in vedere ca urmatoarele anunturi vor fi inainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amana orice decizie privind ratingul. In decursul anului 2021 agentiile de rating vor astepta de la Guvernul Romaniei sa vada un plan credibil de ajustare fiscala pe termen mediu si lung pentru a mentine ratingul neschimbat. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana nu vor vedea instalat un guvern dupa alegeri. Daca se mentin deficite ridicate si datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem astepta insa la downgrade”, a spus reprezentantul BCRcitat de ZF.
Specialistul mai spune spune ca stimulul fiscal in Romania nu s-a ridicat la nivelul pachetelor de sprijinire din Europa Centrala si de Est.
Ciprian Dascalu: E destul de greu sa ne dam seama de cum va fi influentata economia de ultimele evenimente
“Totul este sub umbra incertitudinii. Chiar si cand facem prognozele macro, cel putin pe perioadele cat economia este mai mult sau mai putin inchisa (...) In martie eram priviti ca fiind printre cei mai optimisti in perspectiva prognozelor. Consensul pietei era undeva spre -8%. Era oarecum divergent si fata de prognoza oficiala. Daca ne amintim, atunci era -1,9%. Intre timp si prognoza oficiala s-a mai ajustat catre prognoza noastra si consensul pietei a inceput sa convearga spre prognoza noastra. Acum e undeva la -5,2%. Este destul de greu sa ne dam seama de cum va fi influentata economia de ultimele evenimente. E putin probabil sa avem o carantinare totala. Daca ne uitam ca si evolutie a acestui nou val, ne uitam la tari din regiune care oarecum s-au confruntat cu ceva timp inaintea noastra, cu 3 saptamani inaintea noastra, chiar luna, cu o rabufnire a numarului de infectari si daca ne uitam deja Cehia si Slovacia sunt de mai bine de o saptamana in stare de urgenta, dar nu au inchis economia. Deci, nu ne asteptam sa vedem din nou un lockdown”, spune Dascalu citat de Financial Intelligence.
BCR: Pe termen scurt, economia a recuperat circa 60% din recul
“Presupunand ca nu vom mai avea un lockdown, prognoza noastra pentru anul viitor este o crestere de 3,9%. Pe termen mediu si lung suntem ceva mai optimisti si am inclus in prognoza noastra si fondurile europene suplimentare din programul de revenire. Considerand un multiplicator relativ modest asupra cresterii economice a investitiilor publice in general tot ajungem cu cresterea pe orizontul 2024 spre 5%. Pe termen scurt, ce putem vedea din indicatorii de incredere, per total economie s-a recuperat undeva la 60% din recul”, a afirmat Ciprian Dascalu, citat de Agerpres.
In perioada de carantina, economia a functionat la doar un sfert din capacitate
El a precizat ca, in contextul de incertitudine, banca a realizat un indice construit printre altele pe date despre piata fortei de munca, consumul de electricitate, consumul de gaze naturale, volumul tranzactiilor cu cardurile BCR si indicii de mobilitate Google.
“Am avut o scadere. Minimumul a fost in aprilie unde economia a functionat cam la 26%, la un sfert dintr-o luna normala din perioada de pre-criza. Dupa care, pe masura ce s-au ridicat restrictiile, am avut o revenire destul de rapida pana in iulie, spre doua treimi din capacitatea normala. In ultimele luni viteza de revenire a fost ceva mai lenta, iar pe final de septembrie chiar am avut o usoara inversare de trend. Acum economia functioneaza la aproximativ trei sferturi din capacitate”, a spus Ciprian Dascalu.