Grid star
eveniment

AVERILE LA CONTROL: ANAF INTRA LA RUPERE – Seful Fiscului le-a pus gand rau “smecherilor” care sfideaza cu opulenta, dar nu platesc impozite: “Suntem pregatiti sa controlam pe bunica si pe matusa care a spus ca a donat 500.000 de euro”

Agentia de Administrare Fiscala incepe razboiul cu cei afiseaza averi imense, dar care nu-si platesc impozitele.

Seful Fiscului, Lucian Heius (foto), a declarat vineri, 17 iunie 2022, ca ANAF va incepe de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor. Potrivit lui Heius, este o jignire pentru oamenii cinstiti care muncesc greu, uneori de dimineata pana seara, sa vada ca in jurul lor altii isi cumpara case care se invart dupa soare, isi achizitioneaza masini exorbitant de scumpe, dar nu au lucrat o zi in viata lor si nu au platit un impozit. Seful Fiscului spune ca este nedrept pentru agentii economici care isi platesc taxele si impozitele la timp, iar alti patroni fac evaziune fiscala, folosesc munca la negru, se imbogatesc nemeritat si nu platesc niciun impozit in viata lor:

Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand, si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au, constati ca ele sunt aproape inexistente”.

Lucian Heius a tinut sa precizeze ca in urma verificarilor facute, s-a constatat ca 561.000 de persoane au acumulat o diferenta intre veniturile estimate de ANAF si veniturile declarate si impozitate, de 20 de miliarde de euro:

Nu mai pot sa mearga in continuare sa fure, sa faca evaziune fiscala”. Heius a mai anuntat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa o controleze si “pe bunica, si pe matusa care a spus ca a donat 500.000 de euro”.

Iata declaratiile facute de Lucian Heius:

Incepand cu 1 iulie ANAF va incepe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursa a obtinerii averilor fiecarei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiti care muncesc greu, uneori de dimineata pana seara, sa vada ca in jurul lor altii isi cumpara case care se invart dupa soare, isi achizitioneaza masini exorbitant de scumpe si nu au lucrat o zi in viata lor si nu au platit un impozit
Este de asemenea nedrept pentru agentii economici care majoritatea lor isi desfasoara business-urile corect, isi platesc taxele si impozitele la timp, iar alti patroni fac evaziune fiscala, folosesc munca la negru, se imbogatesc nemeritat si nu platesc niciun impozit in viata lor. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceste mecanisme sunt daunataore atat bugetului de stat, dar creeaza si o mare frustrare in randul societatii romanesti, creand chiar modele antisociale.
Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidand pe omul de rand, si care in viata lor nu au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au, constati ca ele sunt aproape inexistente. In aceste zone ne vom concentra controalele pe care le incepem, sa verificam daca averile acumulate sunt in concordanta cu veniturile obtinute.

Diferenta de 20 miliarde euro

Am dat o sarcina directiei generale de control venituri persoane fizice sa imi faca o analiza de risc si am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 si 2019, anul 2020 o sa il finalizam la sfarsitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfarsitul anului. Facandu-se aceasta analiza de risc, am constatat cu stupoare si cu revolta de-a dreptul ca 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atentie, o diferenta intre veniturile estimate de noi si veniturile declarate si impozitate de 20 de miliarde de euro.
Am vazut ce bunuri mobile si imobile s-au achizitionat de fiecare persoana in parte, cum au evoluat sumele in conturile bancare, cu ce sume si-au creditat propriile societati, cu ce sume si-au majorat capitalurile la societatile pe care le au si ce cheltuieli au putut sa angajeze.
Si apoi am verificat pentru fiecare CNP in parte ce venituri au declarat. Legea spune ca daca exista o diferenta de 10% dintre venitul estimat si venitul declarat, dar nu mai putin de 50.000 de lei (sa ne intelegem, este o limita), deja exista o neconcordanta la declarare, exista un risc in acest domeniu.

Dobandirea averilor

Nu se mai poate continua in acest mod. Fiscul din Romania trebuie sa faca ceea ce face Fiscul de oriunde in lume. Trebuie sa controlam si sa verificam veniturile si modul de dobandire la persoanele fizice. Aceasta directie functioneza de vreo 10-11 ani, s-au facut controale, dar intr-un ritm foarte timid. In 10 ani au fost undeva la 630 de decizii de impunere, media pe fiecare decizie de impunere este de undeva de 100.000 de euro, suma care se impoziteaza.
Voi directiona mai mult de jumatate din capacitatea de control la persoane fizice spre acesti 561.000 de persoane la care exista diferente cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sari nimic. Vom incepe de la cel mai mare in jos pana la cel mai mic. Vor exista luna de luna cel putin 70 de echipe de control care vor merge si vor face aceste analize. Am sustinerea totala a intregii coalitii, a domnului prim-ministru Nicolae Ciuca. Suntem toti de acord ca acesta este glontul de argint pe care il poate folosi Fiscul in Romania impotriva celor care nu inteleg ca trebuie sa iti plateasca impozitele si taxele, ca nu trebuie sa mai faca actiuni care incalca legea, ca nu mai pot sa mearga in continuare sa fure, sa faca evaziune fiscala, sa nu achite niciun ban catre bugetul de stat, sfidand ceilalti oameni care in marea lor majoritate sunt corecti, onesti, isi desfasoara business-urile in regula si isi platesc impozitele si taxele.

Pe zone, unde se regasesc aceste sume. Discutam de 104,253 miliarde lei. Regiunea Brasov: 11,3 miliarde lei, regiunea Bucuresti: 29,2 miliarde lei, Cluj: 14,3 miliarde lei, Craiova: 6,3 miliarde lei, Galati: 12,4 miliarde lei, Iasi; 12,5 miliarde lei, Ploiesti: 9,4 miliarde lei, Timisoara: 8,4 miliarde lei. Doar 16% cat este impozitul daca luam de la acesti oameni, discutam de aproape 4 miliarde de euro. Nu mai iau in calcul accesoriile, ca poate nu am gasit toate cheltuielile pe care le-au facut, ca sa estimam cu corectitudine averea pe care au dobandit-o si sursa de finantare.

Sechestru asiguratoriu

Facem aceasta analiza, apar aceste diferente intre ceea ce ai cumparat, cheltuit. Mergem pe perioada de 5 ani, cat ne permite legea. Pe fiecare an in parte facem diferenta intre ce estimam noi ca tu ai ca si venit, scadem din ceea ce ai declarat ca ai avut ca venit si ai platit impozite, iar diferenta este un venit pe care tu nu ai platit niciun impozit. Vom calcula 16% impozit si accesoriile respective. Cumulam pe cei 5 ani de zile si rezulta o suma totala pe care trebuie sa o achiti. Totul se va face cu maxima de discretie. Trebuie sa respectam secretul fiscal si dreptul la viata privata al persoanei. Acea persoana fizica poate sa justifice de unde are banii. Unele o sa le acceptam, altele nu. Stabilim suma totala, se emite o decizie cu baza si cu accesoriile aferente si are o suma de plata. Aici are doua variante: sa o achite si se inchide, viata merge mai departe. Daca nu achita, are dreptul sa faca contestatie. Va fi solutionata de catre directia generala de solutionare a contestatiilor. In cazul in care ii va fi respinsa si contestatia, are dreptul sa mearga in instanta. Cand ajunge in instanta devine public si veti sti ca a fost verificat pentru a se vedea daca realitatea veniturilor pe care le-a declarat raportat la ceea ce a dobandit este corecta, veti vedea cifre. Daca si ca urmare a procesului inceput, ANAF va avea dreptate, vom pune sechestru. Vom pune sechestre asiguratorii inca din timpul controlului pe bunurile pe care le are. Daca decizia de impunere devine definitiva si nu va achita de bunavoie, bineinteles ca ii vom vinde activele pe care le detine.
Nu m-a interesat numele, m-au interesat niste CNP-uri. Dar, in general, bugetarii depun o declaratie de avere. La care ANI verifica in fiecare an. Dar pe de alta parte, nu ma opreste nimeni si suntem clar pregatiti sa controlam pe bunica si pe matusa care a spus ca a donat 500.000 de euro”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani