Grid star
eveniment

Avalansa de modificari fiscale. Schimbarile vizeaza impozitarea pensiilor, e-Factura sau produsele accizabile (Document)

Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica Proiect Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri. Documentul contine prevederi privind impozitarea veniturile din pensii obtinute din strainatate, prevederi cu privire la e-Factura. 

Sunt reglementari si cu privire la produsele accizabile, instituindu-se o garantie de 120% si depunerea unei declaratii pe propria raspundere a operatorilor economici. 

Prezentam o parte din prevederi, proiectul integral fiind atasat la finalul articolului:

-veniturile din pensii obtinute din strainatate, altele decat pensiile administrate privat, facultative sau ocupationale similare drepturilor reglementate prin Legea 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea 204/2006, respectiv Legea 1/2020, se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunara neimpozabila prevazuta la art. 100 alin. (1), calculata la nivelul anului. 
Prevederile se aplica si veniturilor din pensii administrate privat, facultative sau ocupationale, obtinute din strainatate, in situatia in care contribuabilii nu dispun de documente privind contributiile nete la fondurile respective;

-instituirii obligatiei de a inscrie in facturile emise pentru operatiunile realizate in baza unor contracte de achizitii publice/sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii, precum si, dupa caz, contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, a codurilor CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice; 
-eliminarea obligatiei transmiterii facturilor prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care nu au locul livrarii/prestarii in Romania. Aceasta modificare are la baza faptul ca operatiunile nu sunt impozabile in Romania si, prin urmare, nu se datoreaza TVA in Romania; 
-instituirii obligatiei utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura pentru facturile simplificate, concomitent cu exceptarea de la aceasta obligatie a bonurilor fiscale emise de operatorii economici prin aparate de marcat electronice fiscale si care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, intrucat datele fiscale sunt deja transmise de catre AMEF in sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale.

Produsele accizabile

In proiect se mai arata ca urmare a actiunilor de control efectuate de organele fiscale la destinatarii inregistrati, s-a constatat eludarea platii obligatiilor fiscale la bugetul de stat de catre unii operatori economici. Astfel, se propune introducerea unor prevederi speciale pentru aceasta categorie de operatori economici, respectiv: 
-prin ordin comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane se vor stabili criterii pentru evaluarea riscului fiscal in vederea determinarii destinatarilor inregistrati care prezinta risc fiscal ridicat;
-introducerea obligatiei privind depunerea unei declaratii pe propria raspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca si constituirea unei garantii de 120%  din contravaloarea accizelor aferente cantitatii de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca, in situatia in care in urma evaluarii riscului fiscal, operatorii economici prezinta risc fiscal ridicat. 

Acesti operatori economici vor fi notificati de catre autoritatea vamala competenta in vederea respectarii prevederilor privind depunerea declaratia pe propria raspundere si constituirea unei garantii de 120%.
De asemenea, se propune introducerea unor exceptii de la regulile generale privind revocarea autorizatiei de destinatar inregistrat. Astfel, la propunerea organelor de control, autoritatea competenta revoca autorizatia de destinatar inregistrat care prezinta risc fiscal ridicat, in termen de maximum 3 zile calendaristice de la data primirii propunerii de revocare, in urmatoarele situatii: 
a) atunci cand titularul acesteia nu respecta prevederile privind garantia de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantitatii de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca, depunerea declaratiei pe propria raspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intentioneaza sa o primeasca, precum si cele privind instiintarea autoritatii competente, cu cel putin 3 zile calendaristice inainte de epuizarea cantitatii de produse accizabile inscrisa in declaratia pe propria raspundere; 
b) atunci cand titularul acesteia depaseste cantitatea de produse accizabile inscrisa in declaratia pe propria raspundere. 

>>Proiectul de OUG

>>Nota de fundamentare a proiectului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani