AUTORITATILE EUROPENE SE PLANG DE CRIZA DE SPECIALISTI IN DOMENIUL CRIPTO – Seful EBA spune ca nu gaseste experti pentru aplicarea legislatiei UE in supravegherea pietelor activelor digitale
Presedintele Autoritatii Bancare Europene (EBA), José Manuel Campa, a declarat pentru Financial Times ca agentia pe care o conduce nu are in acest moment capacitatea de a supraveghea activele digitale, din cauza crizei de personal calificat in domeniu. UE a finalizat la inceputul lunii iulie legislatia care reglementeaza pietele cripto (MiCA), asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, iar EBA este autoritatea desemnata sa se ocupe de aplicarea noilor reguli, care ar trebui sa intre in vigoare in cel mult 2 ani.
Gilda Popa
O preocupare majora a Autoritatii de reglementare bancara din UE este angajarea si retinerea personalului specializat necesar, deoarece exista o "cerere uriasa de talent cripto” pe piata, a declarat José Manuel Campa pentru Financial Times (FT) intr-un interviu publicat miercuri, 27 iulie.
Campa a spus ca pastrarea talentului era deja o "preocupare majora” a UE in special in domeniile tehnologiei, iar personalul calificat este greu de gasit, mai ales in sectorul cripto, digitalizare, sau inteligenta artificiala, pentru ca cererea este extrem de mare.
EBA cu sediul la Paris, infiintata dupa criza financiara din 2008 pentru a asigura ca bancile europene au suficient capital pentru a rezista furtunilor viitoare, are sarcina de a supraveghea criptomonedele "semnificative” care sunt utilizate pe scara larga ca mijloc de plata si tokenurilor populare legate de blockchainurile cele mai folosite, in conformitate cu regulamentul european privind pietele activelor cripto (MiCA).
UE a finalizat recent legislatia privind reglementarea pietelor cripto
UE a finalizat recent legislatia privind reglementarea pietelor cripto (MiCA), care include reguli ce vor acoperi emitentii de cripto-active, stablecoins, platforme de tranzactionare si portofele in care sunt detinute cripto-active si va fi aplicata in toate cele 27 de tari membre, a anuntat Stefan Berger, europarlamentar si raportor ad-hoc la inceputul lunii iulie. Noile reguli cripto ar trebui sa intre in vigoare cel tarziu in 2025.
Bruno Le Maire, ministrul francez pentru Economie, Finante si Suveranitate Industriala si Digitala a apreciat la acel moment ca regulamentul de referinta „"a pune capat cripto-vestului salbatic”.
Insa mai este "cale lunga” pana ce toate detaliile vor transpuse in lege, noteaza FT, iar in momentul in care aceste detalii vor fi concretizate ar putea aparea mai multe reguli.
Campa a explicat pentru FT ca natura "foarte dinamica” a sectorului cripto inseamna ca "reglementarea tinde in mod natural sa fie cu un pas in urma”. Campa a recunoscut ca in urmatorii trei ani intreg sectorul cripto ar putea evolua catre "alte utilizari pe care (n.r. autoritatile de reglementare) nu le pot anticipa”.
In prezent, EBA este ingrijorata de planificarea logisticii necesare pentru a-si pune in aplicare noile atributiuni de reglementare si control in sectorul cripto, deoarece nu va sti ce companii cripto si ce active digitale va supraveghea in momentul in care legislatia va intra in vigoare, a declarat Campa pentru FT."Autoritatea europeana de reglementare bancara, pusa in dificultate de evolutia rapida a sectorului cripto
Autoritatea de reglementare bancara din UE este, de asemenea, ingrijorata de faptul ca, spre deosebire de activitatea de supraveghere bancara, care vizeaza entitati definite extrem de clar, setul de institutii pe care va trebui sa le supravegheze in aria pietelor cripto nu este la fel de bine definit, iar avansul extrem de rapid al companiilor si tehnologiilor blockchain ar putea determina o redefinire de ultim moment.
„Deci nu stiu exact cu ce m-as confrunta peste doi ani”, a spus seful EBA.
Totusi, Campa a spus ca nu este ingrijorat de riscul reputational in cazul in care EBA ar gresi intr-un sector numit "vestul salbatic al finantelor” de Gary Gensler, seful Comisiei pentru Valori Mobiliare si Burse (SEC) din SUA.
"Preocuparea mea este mai mult sa ma asigur ca riscul pe care l-am identificat . . . (n.r. in piata cripto) sa fie gestionat corespunzator. Daca nu ne descurcam atat de bine cum ar fi trebuit, va trebui sa traim cu consecintele”, a mai declarat Campa pentru FT.
Comentariile autoritatii de reglementare subliniaza dificultatile cu care se confrunta si alte autoritati europene care incearca sa faca fata sectorului activelor digitale, aflat in evolutie rapida.
Bancile, companiile fintech si cele din consultanta au oferit pachete generoase pentru a atrage expertii ale caror competente sunt cele mai solicitate. Inflatia record in zona euro a determinat, de asemenea, sa creasca cererile salariale, deoarece angajatii cauta pachete avantajoase pentru a compensa cresterile costului vietii.
Insa problema este ca salariile EBA sunt aliniate cu cele ale Comisiei Europene, iar Campa a spus ca acordarea libertatii autoritatii de reglementare in ceea ce priveste salariul "nu se afla in intervalul posibilelor discutii” dintre EBA si comisie.
EBA: UE nu se indreapta catre recesiune economica
Seful EBA a fost optimist cu privire la riscurile pentru sectorul financiar traditional din perspectiva economica sumbra a Europei, subliniind ca nu vede o criza financiara „"n curand” si ca bancile europene ar trebui sa poata mentine imprumuturile pentru economie.
„Nu ne aflam intr-un mediu macro [economic] care se indreapta catre recesiune, ne aflam intr-un mediu macro care indica o crestere economica scazuta(...) Nu sunt ingrijorat de faptul ca bancile reduc cu adevarat creditarea”, a spus el, referindu-se la ingrijorarile oficialilor Bancii Angliei care au vazut deja „semne provizorii” de restrangere a activitatii de creditare a bancilor.
EBA va incerca sa evalueze expunerea bancilor la cresterea ratelor dobanzilor in testele de stres de anul viitor, un exercitiu anual, de obicei, menit sa se asigure ca bancile au „buzunare suficient de adanci” pentru a supravietui crizelor cu care se pot confrunta. Comitetul european pentru riscuri sistemice, care monitorizeaza riscurile la adresa sistemului financiar european, se afla in „stadii foarte incipiente” de stabilire a scenariilor macroeconomice cu care vor fi testate bancile.