Grid star
criptomonede

AUTORITATILE EUROPENE PUN GAND RAU MINERITULUI BITCOIN – Criptomonedele, un risc pentru obiectivele schimbarilor climatice, spune un inalt oficial UE

Vicepresedintele Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete, Erik Thedéen, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea in crestere a energiei regenerabile pentru mineritul Bitcoin. El a cerut autoritatilor europene de reglementare sa ia masuri speciale in ce priveste mineritul proof-of-work (PoW), care ar pune in pericol obiectivele climatice ale UE.

Intr-un interviu recent pentru Financial Times, Thedéen, care este si director general al Autoritatii pentru Servicii Financiare din Suedia, a spus ca mineritul Bitcoin (BTC) a devenit o "problema nationala” si a avertizat ca criptomonedele ar putea prezenta un risc pentru obiectivele schimbarilor climatice.

El a cerut autoritatilor europene de reglementare sa ia masuri speciale cu privire la mineritul proof-of-work (PoW), care este folosit in principal de Bitcoin si alte cateva alte criptomonede. El a pledat, de asemenea, pentru tehnologia proof-of-stake (PoS) ca o alternativa mai buna, eficienta din punct de vedere energetic, potrivit theblockcrypto.com.

"Trebuie sa avem o discutie despre trecerea industriei cripto catre o tehnologie mai eficienta”, Erik Thedéen.

Consumul de energie al retelei Bitcoin, una dintre cele mai „aprinse” dezbateri din 2021

Consumul de energie al retelei Bitcoin a fost unul dintre cele mai controversate subiecte din 2021. Printre cei mai vocali participanti la aceasta dezbatere se numara miliardarii tehnologici Elon Musk, Jack Dorsey si Michael Saylor. Tesla a sistat in primavara anului 2021 chiar si optiunea de plata in Bitcoin, invocand consumul de energie al retelei Bitcoin. Cu toate acestea, spre deosebire de Thedéen, majoritatea criticilor de pana acum nu a avut probleme cu utilizarea energiei curate. Musk a sustinut ca, daca 50% din energia retelei Bitcoin provine din surse regenerabile, Tesla ar regandi adaugarea unei optiuni de plata Bitcoin.

Melanion Capital, o firma de investitii alternative cu sediul la Paris, a criticat discutiile din ce in ce mai aplicate pentru interzicerea exploatarii mineritului PoW inca din noiembrie 2021, spunand ca cei care cer acest lucru sunt "complet dezinformati”, comenteaza jurnalistii de la cointelegraph.com.

Firma de investitii a spus ca, din cauza naturii descentralizate a Bitcoin, nu exista niciun lobby sau grup care sa-i apere interesele, care "nu ar trebui luate ca o oportunitate de a implementa masuri care fac ilegala o industrie din lipsa puterilor sale defensive”.

Mineritul Bitcoin, bazat pe algoritmul Proof-of-work (PoW), ar putea fi interzis in UE

Proof-of-work (PoW) (n.r. in traducere "dovada muncii) este un tip de algoritm-consens in care o cantitate semnificativa de putere de calcul este utilizata pentru a rezolva functii matematice care intretin si securizeaza blockchain-ul. Indivizii care efectueaza aceste calcule, numiti mineri, rezolva puzzle-uri prin forta bruta printr-un numar mare de incercari. Ca recompensa pentru "dovedirea muncii lor”, acestia sunt recompensati cu crypto-moneda nativa a blockchain-ului. Concurenta crescuta intre mineri si dificultatea tot mai mare a PoW a dus la dezvoltarea si utilizarea masinilor mai avansate, care consuma energie pentru minerit.

Proof-of-Stake (PoS) (n.r. in traducere "dovada mizei”) este un tip de algoritm prin care un blockchain de criptomonede realizeaza un consens distribuit. Conceptul PoS este ca, creatorul urmatorului block (adica, grupul de tranzactii validate) este selectat pe baza unor criterii specifice, inclusiv cantitatea si varsta criptomonedei pe care o detin (adica miza lor). PoS a fost creat ca un algoritm de consens alternativ pentru a aborda deficientele inerente ale PoW. PoS abordeaza aceasta problema atribuind puterea miniera proportiei si varstei criptomonedelor pe care le detin indivizii. Aceasta elimina concurenta puterii de procesare dintre mineri, permitand validarea tranzactiilor si crearea block-urilor folosind o putere semnificativ mai mica.

Decizia Chinei de a interzice mineritul Bitcoin pe teritoriul sau din mai anul trecut s-a dovedit a fi un avantaj pentru ecosistem, deoarece nu numai ca a dezintegrat industria foarte centralizata de minerit Bitcoin, ci a ajutat si la trecerea catre utilizarea energiei regenerabile. Potrivit raportului trimestrial al Bitcoin Mining Council, utilizarea energiei regenerabile de catre reteaua Bitcoin a atins 58% pana in al treilea trimestru al anului 2021.

Comentariile din ianuarie 2022 ale lui Eric Thedéen, care este, de asemenea, director general al Autoritatii pentru Servicii Financiare din Suedia si presedinte al finantelor durabile la Organizatia Internationala a Comisiilor de Valori Mobiliare, vin sa intareasca o serie de remarci similare facute de autoritatea suedeza de reglementare in noiembrie anul trecut. Toate acestea pot duce la o polutica mai dura a UE in ce priveste mineritul Bitcoin, pe masura ce ingrijorarile cu privire la consumul de energie cresc.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani