Grid star
criptomonede

AUTORITATILE EUROPENE DESPRE "SALVAREA” INVESTITORILOR CRIPTO – Avertismentul sefei ESMA, Verena Ross: „Sper ca unii vor lua o lectie de precautie”

Presedintele Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), Verena Ross (foto), spune ca prabusirea pietei cripto ar trebui sa fie o "lectie de precautie” pentru investitori. Ea a mentionat ca exista o "intrebare reala” cu privire la faptul daca multe active cripto vor supravietui crizei actuale, relateaza news.bitcoin.com.

Gilda Popa

Verena Ross a subliniat ca in prezent nu exista nicio perspectiva de salvare la nivel european pentru investitorii de criptomonede care au pierdut sume uriase in asa-numita "iarna cripto” declansata in 2022 de turbulentele economice la nivel global.

"Am avertizat deja la inceputul acestui an cu privire la riscurile serioase pe care si le asumau investitorii de retail plasand economiile in unele dintre activele cripto. Sper ca unii dintre acesti investitori vor vedea acest lucru si vor lua o lectie de precautie cel putin, pentru a se gandi cat de mult din banii lor investesc in aceste tipuri de active”, a spus Ross.

Sefa ESMA si-a exprimat ingrijorarea cu privire la pierderile financiare suferite de micii investitori, afirmand ca piata globala de criptomonede s-a redus cu peste 70% in ultimul an. In mai 2022, criptomoneda terra (LUNA) si stablecoin terrausd (UST) s-au prabusit, antrenand pierderea investitiilor de catre cei care au "pariat” pe aceste criptomonede, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

"Cred ca exista o intrebare reala daca multe dintre aceste [n.r. active criptografice] vor supravietui”, a continuat Verena Ross.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru Valori Mobiliare si Schimb (SEC) din SUA, Gary Gensler, a avertizat in mai, dupa prabusirea LUNA si UST, ca multe tokenuri cripto vor esua.

Avertisment dur: Investitorii cripto se confrunta cu posibilitatea foarte reala de a-si pierde toti banii

In martie 2022, ESMA si alte autoritati de reglementare financiare europene de top au avertizat consumatorii ca "multe cripto-active sunt foarte riscante si speculative”, mentionand ca investitorii"„se confrunta cu posibilitatea foarte reala de a-si pierde toti banii investiti daca cumpara aceste active”.

Asa cum a precizat recent Lumea Banilor, ESMA va fi autoritatea responsabila de acordarea de licente furnizorilor de servicii de cripto-active, asa cum s-a convenit recent la Bruxelles, ca parte a acordului provizoriu privind legislatia europeana care va reglementa piata cripto – numita Markets in Crypto-Assets (MiCA). Acordul va intra in vigoare de la jumatatea anului 2023 si are o perioada de implementare de 18 luni.

Autoritatea de reglementare va avea competenta de a interzice sau restrictiona platformele cripto daca se considera ca acestea nu protejeaza in mod corespunzator investitorii sau ameninta integritatea pietei sau stabilitatea financiara.

"Cu totii am spus ca acesta piata este un domeniu care nu este reglementat in prezent, nu este ceva in care exista vreun control asupra furnizorilor de active cripto. Stim ca exista o multime de fraude si marketing agresiv in acesta piata (n.r. si ca este nevoie de supraveghere din partea autoritatii europene)”, a mai spus sefa ESMA.

Prabusirea activelor cripto, risc sistemic privind stabilitatea financiara globala

Luna trecuta, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat ca finantarea descentralizata (DeFi) si criptoactivele ar putea prezenta riscuri pentru stabilitatea financiara.

"Acesta ar fi cazul in special in care cresterea rapida a pietelor si serviciilor cripto-active va continua… iar interconexiunea atat cu sectorul financiar traditional, cat si cu economia in general este intensificata”, a subliniat Lagarde.

Ingrijorarile autoritatilor europene vin dupa ce, de la varful atins in luna noiembrie 2021, piata criptomonedelor a pierdut circa 72% (echivalentul a 2.000 de miliarde de dolari) la jumatatea lunii iunie. La finalul lunii iunie, Bitcoin coborase sub pragul de 19 mii de dolari, ceea ce s-a tradus printr-o pierdere de 72% fata de maximul atins in noiembrie 2021. Din cauza lipsei de lichiditati, companii de tranzactionare precum Binance si Celsius au suspendat pentru mai multe ore vanzarea de active cripto si au restrictionat si alte operatiuni.

"Riscurile de stabilitate financiara generate de activele cripto sunt in crestere si ar putea atinge un prag sistemic. Analiza recenta a Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB) si a Bancii Centrale Europene (BCE) sugereaza ca valoarea si amploarea pietelor cripto-activelor evolueaza rapid. Daca tendintele actuale continua, cripto-activele vor prezenta riscuri pentru stabilitatea financiara. Prin urmare, pietele de criptoactive trebuie sa fie reglementate si supravegheate in mod eficient.

Dislocari de pe pietele in care sunt utilizate activele cripto ar putea avea efecte de propagare asupra pietelor financiare reglementate in absenta unei interventii de reglementare in timp util. Natura transfrontaliera si globala a universului cripto-activelor in continua crestere necesita o abordare holistica si coordonata intre autoritatile din intreaga lume”, se arata in Raportul BCE privind stabilitatea financiara.

Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) a anuntat la inceputul acestei saptamani ca va prezenta, in octombrie, ministrilor de finante G20 si guvernatorilor bancilor centrale un raport care prezinta un cadru de reglementare robust pentru activele cripto la nivel international.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani