Grid star
eveniment

AUR PROPUNE PLAFONAREA MANDATELOR – Primarii si parlamentarii ar putea sa aiba cel mult doua mandate: “Perpetuarea nelimitata a alegerii unor persoane in aceleasi functii are consecinta aparitia si proliferarea fenomenelor de coruptie”

Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) cere limitarea mandatelor alesilor locali. Mai precis, primarii, presedintii de Consilii Judetene, consilierii locali si judeteni, deputatii, senatorii si europarlamentarii nu vor mai putea avea mai mult de doua mandate.

Astfel, formatiunea lui George Simion (foto) sustine ca in prezent, singura functie de demnitate publica a carei exercitare este limitata la doua mandate consecutive este cea a Presedintelui Romaniei. Toate celelalte functii publice sau de demnitate publica pot fi ocupate de cetatenii romani care indeplinesc conditiile prevazute de legile speciale in vigoare, pe durata a mai multe mandate, unii fiind chiar primari, consilieri locali sau judeteni, dar si parlamentari, inca din perioada anilor 1990, 2000 si pana in prezent. 

Or, arata autorii proiectului de lege, acest lucru nu este de natura sa aduca o imbunatatire a vietii politice economico-sociale a tarii, ci dimpotriva: “Perpetuarea nelimitata a alegerii unor persoane in aceleasi functii, timp de zeci de ani, functii care implica exercitarea autoritatii de stat, are drept consecinta aparitia si proliferarea fenomenelor de coruptie, uneori generalizate, a baronilor locali si a vesnicilor parlamentari cu comportament perfid, umil si slugarnic, mult prea aplecati catre compromisuri, jocuri politice si de culise murdare si, de cele mai multe ori, extrem de oneroase”. 

 

Iata pasaje din expunerea de motive a proiectului de lege, pe care o atasam integral la finalul articolului:

 

In prezent, singura functie de demnitate publica a carei exercitare este limitata la doua mandate consecutive este cea a Presedintelui Romaniei. Toate celelalte functii publice sau de demnitate publica pot fi ocupate de cetatenii romani care indeplinesc conditiile prevazute de legile speciale in vigoare, pe durata a mai multe mandate, unii fiind chiar primari, consilieri locali sau judeteni, dar si parlamentari, inca din perioada anilor 1990, 2000 si pana in prezent.

Acest fapt nu este de natura sa aduca o imbunatatire a vietii politice si economico-sociale a tarii, ci dimpotriva. Perpetuarea nelimitata a alegerii unor persoane in aceleasi functii, timp de zeci de ani, functii care implica exercitarea autoritatii de stat, are drept consecinta aparitia si proliferarea fenomenelor de coruptie, uneori generalizate, a baronilor locali si a vesnicilor parlamentari cu comportament perfid, umil si slugarnic, mult prea aplecati catre compromisuri, jocuri politice si de culise murdare si, de cele mai multe ori, extrem de oneroase.

Prezentul proiect de act normativ cuprinde limitarea la cel mult doua mandate consecutive a candidaturilor pentru functiile de primar, presedinte al consiliului judetean, consilier local, consilier judetean, deputat, senator sau europarlamentar.

Aceasta noua reglementare este menita sa asigure cresterea eficientei si competentei exercitarii unei functii publice sau de demnitate publica, prin promovarea permanenta in aceste structuri a unor oameni noi, competenti, cinstiti si muncitori, precum si prevenirea aparitiei rutinei, a delasarii, a influentelor de orice fel, a coruptiei ca fenomen social raspandit in societatea romaneasca si nu in ultimul rand, descurajarea aparitiei baronilor locali si a feudelor locale sau zonale.

Modificarile legislative propuse vizeaza:

- Eficientizarea si cresterea competentei exercitarii unei functii publice sau de demnitate publica la nivel local, prin promovarea permanenta in aceste structuri a unor primari, presedinti de consilii judetene, consilieri locali si consilieri judeteni, a unor oameni competenti, cinstiti si muncitori, prevenirea aparitiei coruptiei la nivel local, descurajarea aparitiei baronilor locali si a feudelor locale sau zonale.

- Eficientizarea si cresterea competentei exercitarii unei functii publice sau de demnitate publica la nivel national, prin promovarea permanenta in Senat si Camera Deputatilor a unor parlamentari noi, oameni foarte bine pregatiti, onesti si patrioti, prevenirea aparitiei coruptiei la nivel parlamentar, descurajarea aparitiei grupurilor de interese si a afacerilor oneroase transpartinice.

- Eficientizarea si cresterea competentei exercitarii unei functii publice sau de demnitate publica la nivel international, prin promovarea permanenta in Parlamentul European a unor oameni integri, capabili si foarte bine pregatiti, onesti si patrioti, care sa sustina in primul rand interesele si prestigiul Romaniei ca tara cu obligatii, dar si cu drepturi egale si depline in Uniunea Europeana".

*Cititi aici proiectul de lege pentru completarea unor acte normative in materie electorala

*Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea unor acte normative in materie electorala

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani