Grid star
eveniment

AU PANICAT AIUREA ROMANII IN PANDEMIE – ANSVSA demonteaza propaganda alarmista facuta de ONG-ul unei foste deputate PDL

O organizatie non-guvernamentala a lansat pur si simplu o intoxicare in masa cand a incercat sa le insufle romanilor o noua frica in contextul pandemiei de COVID-19.

Ne referim la ideea alarmista aruncata in spatiul public potrivit careia coronavirusul s-ar transmite inclusiv prin alimente, motiv pentru care autoritatile ar trebui sa ia masuri pentru ca in magazine sa fie vanduta doar paine ambalata.

Cei care au cerut aceasta masura din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sunt ONG-istii de la Asociatia Pretuieste Calitatea, fondata si condusa de catre economista Gratiela Iordache (foto), fosta deputata PC, apoi PDL intre 2004 si 2008, iar dupa aceea secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice si presedinta a Consiliului de Supraveghere al AVAS in cele doua guverne ale lui Emil Boc.

Mesajul ONG-istilor a fost diseminat prin doua videoclipuri postate pe Facebook in decembrie 2020, respectiv ianuarie 2021. Membrii Asociatiei Pretuieste Calitatea pretindeau ca se bazeaza pe un studiu efectuat de catre „un colectiv de cercetare de la Universitatea Bucuresti”, dupa cum apare scris in ambele filmulete, pe care le veti vedea mai jos.

In realitate, se pare ca a fost vorba nu despre Universitatea Bucuresti, ci despre Universitatea Politehnica Bucuresti, sugereaza ANSVSA in comunicatul emis luni, 15 martie 2021, unde citeaza un punct de vedere oficial al Politehnicii, institutia de invatamant aratand ca studiul invocat de catre ONG-isti nu are nicio relevanta.

De altfel, si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) contrazice o asemenea gandire alarmista precum cea a organizatiei non-guvernamentale din Romania, mentioneaza ANSVSA.

Iata comunicatul ANSVSA:

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a solicitat Universitatii Politehnice Bucuresti un punct de vedere privind studiul: 'Evaluarea prin modelare a factorilor de risc in raspandirea COVID-19 in industria de panificatie', realizat in cadrul institutiei si avand ca beneficiar o organizatie neguvernamentala.

Reamintim ca, in baza rezultatelor studiului, s-a formulat, ca si concluzie, afirmatia eronata prezentata in spotul publicitar 'Peste 500 de oameni se pot imbolnavi ZILNIC de Covid-19 de la painea NEAMBALATA!'.

Raspunsul primit precizeaza ca:

Studiul nu a realizat masuratori fizice cu privire la modalitatea de transmiterea a virusului SARS-CoV-2 prin contact cu alimente neambalate, respectiv painea neambalata. Nu au facut obiectul acestui studiu ipotezele cu privire la existenta virusului SARS-CoV-2 pe diferite suprafete si posibilitatea lui de transmitere.

Totodata, confirma faptul ca studiul nu a cuprins masuratori fizice si statistice pentru a se putea formula concluzii cu privire la transmiterea virusului prin suprafete contaminate, respectiv prin contact cu painea neambalata.

Continuarea acestei campanii de dezinformare, cu sfidarea evidentelor stiintifice existente la nivel mondial, obtinute in urma studiilor realizate cu respectarea riguroasa a metodologiilor si a procedurilor specifice, poate conduce la concluzia ca nu interesul consumatorului este cel care prevaleaza.

Acest demers se alatura sesizarilor argumentate transmise de ANSVSA catre Consiliul National al Audiovizualului si Asociatia Pretuieste Calitatea, cu scopul de opri raspandirea in spatiul public de informatii eronate, cu impact negativ economic si social.

ANSVSA isi mentine pozitia asupra faptului ca nu este necesara obligativitatea ambalarii painii, dezaproba continuarea acestei campanii de dezinformare si, prin prezentarea publica a evidentelor stiintifice existente la nivel mondial, ofera informatii corecte despre acest subiect.

Recent, in data de 9 martie, in cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Animale, Alimente si Furaje, sectiunea Siguranta Biologica a Lantului Alimentar din cadrul Comisiei Europene, reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) au reiterat faptul ca, din evaluarea celor mai noi date stiintifice, nu reiese ca alimentele se pot constitui in cale de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Cu acest prilej, s-a solicitat EFSA un punct de vedere privind ambalarea produselor alimentare in contextul pandemiei de COVID-19. Raspunsul EFSA a fost acela ca nu exista recomandari in acest sens si ca este esentiala respectarea regulilor de igiena.

ANSVSA ia in considerare, in indeplinirea atributiilor sale privind evaluarea riscurilor in domeniul sigurantei alimentelor, numai studiile care respecta rigurozitatea stiintifica”.

* Vedeti aici si aici cele doua spoturi video

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani