Grid star
eveniment

AU EXPLODAT PLATILE PE INTERNET – Bancherii anunta cati romani au ales aceasta varianta. Smartphone-ul, la putere

Aproximativ 46% dintre romanii utilizatori de servicii bancare efectueaza plati prin Internet/ Mobile banking, in crestere cu 70% comparativ cu ponderea romanilor care realizau platile de aceasta maniera in decembrie 2020, de 27%.

Datele sunt cuprinse in cercetarea de piata "Sistemul bancar in perceptia romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizata in iulie 2022 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandata de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Smartphone-ul este folosit de aproape noua din zece intervievati pentru accesarea serviciilor de Internet/ Mobile banking, si doar un sfert dintre utilizatori spun ca folosesc laptopul in acelasi scop, intrebarea fiind cu raspunsuri multiple. La nivel de gospodarie, sase din zece romani declara ca au aplicatii de Mobile /online banking, dintre care doar 5% spun ca nu utilizeaza.
Potrivit ARB, cercetarea de piata releva accelerarea digitalizarii in sistemul bancar, tendinta de trecere la cashless si contactless fiind confirmata de modalitatea in care romanii aleg sa efectueze platile in prezent. In tranzactiile pe care le realizeaza in mod obisnuit, 4% dintre romani utilizeaza numai cardul, 26% mai mult cardul, 34% numerarul si cardul in egala masura, 23% mai mult numerar si 13% numai numerar, potrivit cercetarii de piata IRES.

Platile in numerar

In urma cu sase ani, 94% din platile retail din Romania se efectuau in numerar. Comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, 37% dintre respondenti considera ca folosesc mai mult cardul ca inainte, 49% ca nu s-a schimbat nimic si 14% declara ca folosesc mai mult numerar decat inainte. Valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu cardurile emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti au crescut cu 53,3%, in decembrie 2021 comparativ cu decembrie 2019.

Tranzactii de miliarde

"Valoarea tranzactiilor de plata cu cardurile se cifreaza la 48,5 miliarde lei, iar numarul tranzactiilor de plata este de 365 milioane. Gradul de incluziune financiara a ajuns la 68% in Romania la jumatatea anului 2022, potrivit cercetarii, cresterea fiind cu 10 puncte procentuale peste nivelul raportat in anul 2017. In topul motivelor invocate de catre cei care nu detin un cont bancar se situeaza dorinta de a nu fi urmarite veniturile/ cheltuielile, lipsa utilitatii unui cont, veniturile reduse si incasarea veniturilor in numerar.
Patru din zece romani respondenti in cadrul cercetarii afirma ca utilizeaza cardul de credit. La finele anului 2021, in Romania existau 2,9 milioane de carduri de credit, numarul total de carduri fiind de 19,6 milioane. In ceea ce priveste intentia de a contracta un card de credit in urmatoarele 12 luni, 15% dintre romanii chestionati au declarat "sigur da" - 4% si "probabil ca da" - 11%. Sondajul de opinie a fost realizat in luna iulie 2022 la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor si cu sprijinul Institutului Bancar Roman pe un esantion de 1.066 respondenti adulti care utilizeaza servicii bancare, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 3%”,
precizeaza ARB.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani