Grid star
eveniment

Au crescut salariile. Iata cine sunt cei mai bine platiti romani (Raportul)

Au crescut salariile. In luna iunie 2024, castigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decat in luna mai 2024. Castigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, in crestere cu 58 lei (+1,1%) fata de luna mai 2024.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de editare (11.614 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (2.798 lei). 

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%. Indicele castigului salarial real1 a fost 107,2% in luna iunie 2024 fata de luna iunie 2023. Indicele castigului salarial real a fost 100,9% in iunie 2024 fata de luna mai 2024. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 251,6%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna mai 2024. 

Iunie 2024 comparativ cu mai 2024 

In luna iunie 2024, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).  
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:
-cu 30,2% in activitati de editare, respectiv cu 10,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
-intre 4,0% si 6,5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
-intre 2,5% si 4,0% in activitati de spectacole, culturale si recreative, transporturi aeriene, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activitati de servicii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), extractia petrolului brut si a gazelor naturale. 

Mai putini bani in buzunar

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2024 au fost cauzate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte). 
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:
-intre 3,0% si 6,0% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
-intre 1,5% si 3,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de posta si de curier, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), transporturi pe apa, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+4,3%), respectiv in administratia publica (+3,9%), in principal ca urmare a aplicarii prevederilor legale in vigoare. In invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-5,8%) in principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, precum si a acordarii in luna mai 2024 a biletelor de valoare (tichete de vacanta).  

>>Raportul INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani