AU CRESCUT SALARIILE – Iata cat au incasat romanii. IT-istii au fost detronati

530

sursa foto: observatornews.ro

Au crescut salariile. In iunie 2023, castigul salarial mediu brut a fost 7.364 lei, cu 135 lei (+1,9%) mai mare decat in luna mai 2023. Castigul salarial mediu net a fost 4.600 lei, in crestere cu 57 lei (+1,3%) fata de luna mai 2023.

Potrivit Institului National de Statistica, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10.862 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.525 lei). Industria IT nu se mai afla pe primul loc la castiguri.

Iunie 2023 comparativ cu iunie 2022

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%. Indicele castigului salarial real a fost 104,9% in luna iunie 2023 fata de luna iunie 2022. Indicele castigului salarial real a fost 100,9% in luna iunie 2023 fata de luna mai 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna mai 2023.

Iunie 2023 comparativ cu mai 2023

In luna iunie 2023, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net:
• cu 21,3% in activitati de editare, respectiv cu 17,9% in extractia carbunelui superior si inferior;
• intre 9,5% si 15,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;
• intre 3,0% si 6,5% in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati de servicii, alte activitati extractive, telecomunicatii, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor din tutun, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, hoteluri si restaurante.

Scaderile

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna mai 2023 au fost cauzate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net:

• cu 10,2% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 9,3% in extractia minereurilor metalifere;
• intre 5,5% si 8,5% in activitati de servicii anexe extractiei, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica;
• intre 1,5% si 4,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), colectarea si epurarea apelor uzate, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor), tranzactii imobiliare, captarea, tratarea si distributia apei.

Sectorul bugetar

In sectorul bugetar , in luna iunie 2023, castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-0,8%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,5%). In invatamant, castigul salarial mediu net a crescut cu 1,5% fata de luna precedenta.
In aceasta activitate, evolutia castigului salarial mediu net din luna iunie 2023 comparativ cu luna precedenta a fost influentata, printre altele, de acordarea in luna mai 2023 a biletelor de valoare (tichete de vacanta) in marea majoritate a institutiilor din invatamantul preuniversitar, de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare, de incetarea grevei din sistemul public de invatamant.

 

Ultimele articole