ATENTIE, SOFERI: S-A MODIFICAT CODUL RUTIER – 2.900 lei amenda si suspendarea permisului timp de 90 de zile

1225

sursa foto: facebook Politia Romana

Guvernul a adoptat Ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Cresc amenzile, iar sanctiunile pentru soferii agresivi sunt mult mai drastice.

Noile masuri cuprinse in ordonanta adoptata reglementeaza mecanismele de sanctionare a abaterilor prin raportare la gradul de pericol social al acestora, definirea comportamentului agresiv in conducerea vehiculelor pe drumurile publice, sanctionarea faptei privind circulatia nejustificata a autovehiculelor pe banda de urgenta a autostrazilor si trecerea intr-o clasa superioara de contraventii a faptei privind nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depasire.

Sanctionarea comportamentului agresiv

Noile modificari prevad sanctionarea comportamentului agresiv adoptat in conducerea vehiculelor pe drumurile publice, cu amenda contraventionala avand o valoare cuprinsa intre 580 de lei si 725 de lei si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.
De asemenea, circulatia nejustificata a autovehiculelor pe banda de urgenta a autostrazilor urmeaza sa fie sanctionata cu amenda avand o valoare cuprinsa intre 1.305 de lei si 2.900 de lei, abatere prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (in prezent aceasta fapta fiind sanctionata cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni) si, in plus, cu aplicarea sanctiunii complementare de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.

Majorarea perioadei de suspendare

Se introduce o majorare cu 30 de zile a perioadei de suspendare aplicata pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferata si se trece la o clasa superioara de contraventii pentru nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depasire, fiind prevazuta o crestere a sanctiunii contraventionale, noile amenzi ajungand la o valoare cuprinsa intre 870 si 1.160 de lei.
Modificari vor fi aduse si in ceea ce priveste solutia de suspendare, de drept, a termenului de prescriptie de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de penalizare, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Totodata, se stabileste viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru vehiculele din categoria A2, respectiv 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

O noua contraventie

De asemenea, se introduce o noua contraventie. Nerespectarea obligatiei de a mentine permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, daca prin aceasta se restrange sau se estompeaza vizibilitatea, in timpul mersului, urmeaza sa fie sanctionata cu amenda cuprinsa intre 870 si 1.160 lei.
Scopul modificarilor este de a proteja viata, integritatea si sanatatea persoanelor care participa la traficul rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole