ATAC LA BITCOIN – Culisele amenintarii lansate de Christine Lagarde la adresa Bitcoin: Elita finantelor mondiale bajbaie dupa „cheia” reglementarii pietei cripto
Lumea financiara a „inghetat” cu ochii pe piata criptomonedelor cand una dintre cele mai puternice voci din finantele mondiale, Christine Lagarde, a lansat zilele trecute un atac fara precedent la adresa Bitcoin. In timpul unui interviu la o conferinta Reuters, presedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat ca Bitcoin este un activ extrem de speculativ prin care s-au facut „afaceri suspecte”. Lagarde a precizat ca este vorba despre spalare de bani si a cerut un standard global de reglementare pentru Bitcoin si alte active cripto, potrivit forbes.com. Atacul este lansat joi, 14 ianuarie, in aceeasi zi cu publicarea de catre BCE a rezultatelor incheierii consultarii publice in jurul euro digital. In spatele incruntarii sefei BCE stau eforturile fara succes ale autoritatilor fiscale globale de a prezenta ministrilor de finante ai G20 o solutie unitara de taxare a activelor cripto.
Lumea Banilor a aratat, in octombrie anul trecut, ca BCE a accelerat proiectul adoptarii unui „Crypto-euro”, pe fondul ingrijorarilor din eurosistem cu privire la avansul considerabil al Bancii Populare Chineze in adoptarea propriei monede digitale si a riscului de a pierde controlul „ofertei de bani”. https://luba.ro/revolutie-digitala-in-eurosistem-banca-centrala-europeana-la-un-pas-de-adoptarea-crypto-euro-expertii-ingrijorati-de-avansul-chinei-in-cursa-pentru-moneda-digitala/
In aceeasi perioada, octombrie 2020, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a lansat un raport pregatit pentru prezentare ministrilor de finante ai G20 si Guvernatorilor bancilor centrate, respectiv BCE, la reuniunea acestora din 14 octombrie 2020.
In esenta, raportul vizeaza identificarea unei formule unitare la nivel global de a taxa activele criptografice, insa mentioneaza cat de grea este aceasta misiune de a reglementa o piata extrem de dinamica si diferita de tot ceea ce au conceptualizat si taxat autoritatile fiscale in trecut.
„Cripto-activele, si in special monedele virtuale, sunt in dezvoltare rapida, iar factorii de decizie fiscala sunt inca intr-un stadiu incipient in luarea in considerare a implicatiilor acestora. In acest context, liderii si finantele G20. Ministrii au cerut organizatiilor internationale sa analizeze riscurile pe care le prezinta cripto-activele. Pana in prezent, implicatiile politicii fiscale si evaziunii au fost in mare parte neexplorate, desi formeaza un aspect important”, se precizeaza in raportul OCDE din octombrie.
In paralel, BCE a lansat la acel moment o consultare publica privind Raportul ce analizeaza scenariile adoptarii unui euro digital, incheiata pe 12 ianuarie 2021 cu peste 8.000 de raspunsuri, potrivit siteului BCE. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2021/html/ecb.pr210113~ec9929f446.en.html
„O analiza initiala a datelor brute arata ca confidentialitatea platilor s-a clasat cel mai bine printre caracteristicile solicitate ale unui potential euro digital (41% din raspunsuri), urmata de securitate (17%) si acoperire paneuropeana (10%)”, se arata in comunicatul de presa al BCE din 14 ianuarie 2021.
Stresul european: Proiectul „Crypto-euro” inainteaza lent pe o piata extrem de dinamica
Acesta este contextul in care Christine Lagarde, care coordoneaza eforturile BCE a a adopta un euro digital, a indreptat „tunurile” catre Bitcoin si catre criptomonedele din „piata libera”. Sefa BCE spune euro digital ar fi probabil sa apara in urmatorii cinci ani, iar asta inseamna extrem de mult pe o piata care evolueaza extrem de rapid, in conditiile in care China este la un pas de adoptarea pe scara larga a yuanului digital.
„Bitcoin este un activ extrem de speculativ, prin care s-au realizat unele afaceri haioase si unele activitati de spalare de bani interesante si complet reprobabile”, a declarat Christine Lagarde la conferinta Reuters in care a raspuns la intrebari privind euro digital, potrivit forbes.com.
Oficialul nu a furnizat exemple specifice privind cazurile de spalare de bani dar a spus ca intelege ca sunt in derulare cercetari penale privind activitati ilegale cu Bitcoin, mai mentioneaza Forbes.
Forbes: Ironia este ca Bitcoin ofera confidentialitate jucatorilor mici si transparenta pentru jucatorii mari, iar euro digital, cel mai probabil, ii va proteja pe cei mari si expune pe cei mici
„Ironia, desigur, este ca BCE pune la indoiala „afacerea suspecta” a Bitcoin, in timp ce propune un sistem care este inerent mai putin de incredere si mai putin sigur (...) Euro digital va respecta, de asemenea, politica monetara a Europei - care se afla acum doar intr-un experiment radical, cu dobanzi negative. Si in timp ce Bitcoin ofera optiuni de confidentialitate (cel putin pentru metadate) pentru cei slabi si transparenta pentru cei puternici (un registru public deschis, in care „balenele” sunt urmarite de fiecare data cand agregeaza transferurile), euro digital poate viza si de fapt sa atinga transparenta pentru cei slabi, ascunzand in acelasi timp actiunile celor puternici”, comenteaza analistii Forbes declaratiile sefei BCE.
Exceptiile in standardele de confidentialitate pot deveni norma, explica analistii Forbes: o usa din spate oriunde este o usa din spate a intregului sistem. Cu o politica obsedata de cooperarea cu autoritatile fiscale sau autoritatile AML, este clar ca datele vor putea fi exploatate intr-un mod care nu a fost posibil cu versiunile in numerar ale euro sau alte monede fiat.
„In afara de consultari publice care sunt limitate de timp si diverse carti albe si PDF-uri care ar putea fi citite rar, ne putem astepta ca un euro digital sa concureze cu comunitatile open source in transparenta, educatia si deschiderea lor catre monitorizarea tertilor?”, scrie Forbes.com
In adoptarea unei monede digitale centralizate, in cazul BCE lipseste in mod fundamental natura democratica a discursului bitcoin si modul in care deciziile sunt luate intr-un mod descentralizat si echilibrat din punct de vedere al stimulentelor.
George Rotariu, CEO Bitcoin Romania: Vrea sa reglementeze bitcoinul? Bitcoinul e format din matematica si cod. Nu prea are ce sa reglementeze
Intr-o reactie la declaratiile Christinei Lagarde, George Rotariu, directorul executiv al Bitcoin Romania spune ca spalarea de bani nu a fost inventata de la lansarea Bitcoin.
„Vrea sa reglementeze bitcoinul? Bitcoinul e format din matematica si cod. Nu prea are ce sa reglementeze, din punctul meu de vedere. E usor sa faci declaratii de genul acesta, ca ajuta la spalarea banilor si asa mai departe, dar stim cu totii ca spalarea banilor nu a aparut o data cu bitcoinul sau criptomonedele. In ceea ce priveste tranzactiile cu criptomonede, si in special cu bitcoini, acestea pot fi urmarite in toata istoria lor. Adica din ce portofele au venit, pana unde au ajuns. Mie mi se pare o declaratie lipsita de sens.”, spune George Rotariu.
OCDE: Un nivel atat de ridicat de volatilitate face evaluarea complexa si, prin urmare, apar intrebari cu privire la modul in care evaluarea ar trebui sa fie efectuata si cu privire la cine ar trebui sa fie responsabil pentru calcul si pastrarea inregistrarilor
In raportul OCDE din octombrie, expertii de la dpartamentul de Politica si Administrare Fiscala (CTPA) al OCDE, sub egida Grupul de lucru nr. 2 privind politica fiscala si statistici, fac o ampla prezentare a definitiilor activelor criptografice, a modului in care este reglementata impozitarea in diferite state si arata dificultatea impunerii unui cadru global de reglementare a taxarii acestora.
Raportul ofera o prezentare generala a tratamentelor fiscale si a problemelor emergente de politica fiscala, respectiv o analiza cuprinzatoare a abordarilor si lacunelor de politica in principalele tipuri de impozite pentru mai mult de 50
jurisdictii.
„Acopera conceptele si definitiile cheie ale blockchain-ului si cripto-activelor, analizand caracterizarea, legalitatea si evaluarea monedelor virtuale si analiza consecintelor fiscale la nivel global diferitele etape ale ciclului lor de viata, de la creatie pana la eliminare. Raportul identifica, de asemenea, politica fiscala cheie
considerente si ofera o imagine de ansamblu intre tari privind tratamentul fiscal al monedelor virtuale din perspectiva impozitului pe venit, consum si proprietate.”, se arata in Comunicatul ministrilor de finante G20 si al guvernatorilor bancii centrale, 14 octombrie 2020, publicat pe siteul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Intre principalele observatii din raport retinem explicatiile expertilor OCDE cu privire la provocarile unei reglementari globale a pietei cripto.
„Pretul monedelor virtuale fluctueaza semnificativ. Pe de o parte, s-a raportat ca in doi ani randamentul Bitcoin (intre 2017 si 2019) a fost de 457%, ceea ce reprezinta o crestere mult mai mare decat cea mai mare majorare a actiunilor (Yahoo Finance, 2019), fiind atractiv pentru investitori in ciuda riscurilor financiare. Pe de alta parte, Bitcoin, Ethereum si alte monede virtuale s-au confruntat, de asemenea, cu o scadere dramatica a valorii intre decembrie 2017 si februarie 2018 care s-a intamplat foarte repede. Un nivel atat de ridicat de volatilitate face evaluarea complex, desi este esential pentru calcularea capitalului global si a castigurilor de capital si, prin urmare, in stabilirea consecintelor fiscale in cadrul impozitelor pe venit, TVA / GST si impozitelor pe proprietate.
Exista dificultati practice datorate fluctuatiei ridicate a valorii chiar si pe o perioada scurta de timp inregistrarile nu pot fi pastrate cu precizia necesara si ca platformele de schimb pot avea diferite preturi pentru aceeasi moneda virtuala. In plus, evaluarea se bazeaza pe inregistrari complexe de cumparare si preturile de vanzare si se poate dovedi o provocare pentru contribuabili sa pastreze informatiile privind preturile pe o perioada lunga de timp, mai ales daca portofelele lor includ diverse tipuri de monede virtuale sau aceleasi tipuri de monede virtuale monedele sunt cumparate in momente diferite la preturi diferite. Prin urmare, apar intrebari cu privire la modul in care evaluarea ar trebui sa fie efectuate si cu privire la cine ar trebui sa fie responsabil pentru calcul si pastrarea inregistrarilor”, arata expertii OCDE in Raportul din octombrie 2020.
Piata criptomonedelor a trecut saptamana trecuta de pragul de un trilion de dolari pentru prima data in istorie, iar Bitcoin a crescut cu aproximativ 30% de la inceputul anului si cu 370% in ultimele 12 luni. In acest context UE si OCDE isi propun sa reglementeze domeniul monedelor digitale.
Comisia Europeana sustine ca, desi inovatia tehnica poate imbunatati eficienta si incluziunea sistemului financiar si a economiei, cripto-activele ridica probleme cu privire la protectia consumatorilor si a investitorilor, la integritatea pietei, evaziunea fiscala, spalarea banilor si finantarea terorismului. Pentru europeni, insa, aplicarea corecta a obligatiei fiscale se bazeaza pe o raportare adecvata si pe capacitatea administratiilor fiscale de a avea acces la informatii. Drept urmare, Comisia a anuntat la randul sau ca intentioneaza sa oblige intermediarii sa raporteze tranzactiile de tip cripto, printr-o noua directiva - DAC 8.
Dispozitiile existente ale Directivei 2011/16/EU privind cooperarea administrativa intre statele membre, sase la numar pana acum, prevad obligatia intermediarilor financiari de a raporta administratiilor fiscale si schimbul de informatii intre statele membre. Pentru cripto-active si bani electronici, nu exista o astfel de obligatie de raportare, deoarece cripto-activele si banii electronici, precum si intermediarii relevanti pentru aceste active, nu sunt in prezent acoperiti in totalitate de directive, iar autoritatile fiscale nationale nu pot obtine aceste informatii, scrie Miruna Enache, Partener, Asistente fiscala si juridica, EY Romania intr-o analiza a demersurilor de reglementare a pietei cripto.
ASF: Comisia Europeana a publicat recent un proiect de regulament pentru pietele de criptoactive
Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atentia asupra faptului ca tranzactiile cu criptoactive, dar si investitiile in astfel de instrumente presupun riscuri ridicate, in contextul in care, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si in Romania nu exista legislatie specifica in vigoare care sa reglementeze asemenea operatiuni.
„Comisia Europeana a publicat recent un proiect de regulament pentru pietele de criptoactive prin care doreste reglementarea acestora. Documentul defineste tipurile de token-uri, care intra sub incidenta regulamentului, si stabileste o serie de cerinte aplicabile emitentilor de token-uri. Alte capitole importante ale proiectului de regulament vizeaza conditiile de autorizare si de functionare a furnizorilor de servicii de criptoactive, cerintele in materie de transparenta si publicare de informatii pentru emiterea de criptoactive si admiterea la tranzactionare a acestora, precum si interdictiile si cerintele pentru prevenirea abuzului de piata in legatura cu criptoactivele”, scrie ASF intr-un comunicat publicat marti, 12 ianuarie, pe siteul Autoritatii.
Un aspect important de remarcat este faptul ca regulamentul nu se aplica in cazul in care un criptoactiv este asimilat unui instrument financiar, asa cum sunt acestea definite de legislatia in vigoare, si in cazul in care un criptoactiv este asimilat unei monede electronice, asa cum este aceasta definita in legislatia in vigoare, precum si in alte situatii bine definite. In proiectul de regulament sunt mentionate si detalii despre competentele conferite autoritatilor nationale, precum si cele conferite EBA si ESMA in materie de criptoactive.