ASIGURATORII DENUNTA DEZINFORMARILE – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania: “Noi afirmatii false si informatii trunchiate privind piata asigurarilor sunt vehiculate”
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) condusa de Alexandru Ciuncan (foto) vine cu noi date despre pretul politelor RCA si evolutia acestora. Asiguratorii sustin ca primele noua luni ale anului trecut, prima medie RCA a avut o evolutie de 5%, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, respectiv 79% fata de 2021.
Comparatia cu 2021 este lipsita de sens, caci datele din acel an includeau doua companii specializate in RCA care practicau prime nesustenabile si care, ulterior, au si intrat in faliment, arata UNSAR: "Pentru falimentele acelor doua companii platesc astazi toti soferii din Romania prin intermediul FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor. Mai mult, sa nu uitam si de impactul inflatiei in toti acesti ani”.
Cheltuielile interne ale asiguratorilor nu sunt de peste 50% din incasari, asa cum s-a aratat in spatiul public, sustine UNSAR. Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achizitie si administrare pentru RCA este de 23,25%, in scadere de la 27,48% dupa primele noua luni ale anului trecut, iar principala cheltuiala a companiilor de asigurari reprezinta plata daunelor, in vederea onorarii obligatiilor asumate fata de clienti.
Iata anuntul UNSAR:
“Noi afirmatii false si informatii trunchiate privind piata asigurarilor sunt vehiculate in spatiul media. In acest context, in spiritul corectei informari si al respectului fata de public si de autoritati, aratam cu argumente si cifre verificabile cum multe dintre afirmatiile facute de aceeasi asociatie fara competente in zona de asigurari – care pare a avea drept scop dezinformarea decidentilor si destabilizarea continua a pietei de asigurari din Romania – sunt false.
FAKE NEWS: In primele 9 luni ale anului trecut, pretul RCA a crescut cu aproximativ 8%.
REALITATE: In primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a avut o evolutie de 5%, comparativ cu aceeasi perioada din 2022, respectiv 79% fata de 2021 (pag. 43, Raportul ASF). Desigur, comparatia cu 2021 este lipsita de sens, caci datele din acel an includeau doua companii specializate in RCA care practicau prime nesustenabile si care, ulterior, au si intrat in faliment.
Pentru falimentele acelor doua companii platesc astazi toti soferii din Romania prin intermediul FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor. Mai mult, sa nu uitam si de impactul inflatiei in toti acesti ani.
Ceea ce nu se spune insa este ca dauna medie platita in baza politelor RCA a crescut cu 12%, de la 9.583 lei la 10.753 lei, in primele 9 luni din 2023, conform cifrelor oficiale ale ASF (pag. 45).
FAKE NEWS: Cheltuielile interne ale asiguratorilor sunt de peste 50% din incasari.
REALITATE: Conform raportului ASF, rata cheltuielilor pentru achizitie si administrare pentru RCA este de 23,25% (pag. 29) – in scadere de la 27,48% dupa primele 9 luni ale anului trecut.
Principala cheltuiala a companiilor de asigurari este, a fost si va fi cea cu plata daunelor, in vederea onorarii obligatiilor asumate fata de clienti.
Totodata, prin plata de despagubiri importante, de aproape 5 milioane euro in fiecare zi calendaristica (in 2022), asiguratorii din Romania vin in sprijinul oamenilor si companiilor.
FAKE NEWS: Piata de asigurari este sustinuta de institutiile romanesti, in detrimentul intereselor statutului.
REALITATE: Incepand cu 11 aprilie 2023, tarifele RCA au fost inghetate. Initial, masura a fost luata pentru 6 luni, prelungita cu inca 3 luni, pentru ca, apoi, la finalul anului trecut, Guvernul sa o prelungeasca inca o data, cu mici ajustari, pana in luna martie a anului in curs.
Nu credem ca exista o alta industrie care se mai afla intr-o situatie similara si nici de unde anume reiese sustinerea institutiilor romanesti, ‘in detrimentul intereselor statutului’. O astfel de acuzatie nefondata denota o lipsa de responsabilitate atat fata de institutiile statului, cat si fata de publicul larg”.