Asiguratorii au platit despagubiri in valoare de 25 milioane lei. Aflati cine sunt beneficiarii
06 June 2024 16:27 Lumea Banilor 1295Asiguratorii au achitat anul trecut despagubiri de doua ori mai mari fata de 2022 pentru acoperirea prejudiciilor provocate de furtuni locuintelor. Suma totala a depasit 25,5 milioane lei. Acestea au fost acordate proprietarilor locuintelor asigurate pentru un numar de 4.614 dosare de dauna, in crestere si acesta cu peste 30% fata de 2022 si cu 61% fata de 2021.
Conform Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR), daca ne raportam la ultimii 10 ani (2014-2023), valoarea totala a despagubirilor achitate in baza asigurarilor facultative de locuinte pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni a ajuns la 102 milioane lei, fiind acoperite prejudicii rezultate din peste 30.340 de daune avizate in baza acestor tipuri de polite.
In fiecare zi calendaristica a anului trecut, companiile de asigurari au achitat, in medie, 13 dosare de dauna, cu o valoare de peste 70.000 lei, doar pentru daune provocate de furtuni locuintelor asigurate, conform analizei efectuate la nivelul asociatiei. Pagubele produse de furtuni locuintelor si bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativa de locuinta. Acest tip de polita poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD si poate oferi un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute.
Asigurarea poate fi personalizata
Astfel, printr-o asigurare facultativa pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice. Asiguratorii anunta ca o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi solutii in cazul unor urgente – prin interventia unor specialisti atunci cand situatia o impune (avarii instalatii de apa / gaze / incalzire, pene de curent, avarii ale acoperisului, sistemelor/elementelor de acces in locuinta, etc.).