Asiguratorii au platit 169 milioane lei in 2023. Sumele au fost achitate proprietarilor de locuinte. Cresterea este de 63% fata de 2022
03 April 2024 14:06 Lumea Banilor 1415Companiile de asigurari au achitat anul trecut despagubiri de peste 169 milioane lei in baza politelor pentru locuinte. Astfel, sprijinul financiar oferit proprietarilor de locuinte a inregistrat o crestere de 63% fata de valoarea achitata in 2022, peste 103 milioane lei.
Conform Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR), peste 85% din valoarea acestor despagubiri (145 milioane lei) au fost platite in baza asigurarilor facultative pentru locuinte, in crestere cu aproximativ 44% fata de cele din 2022.
In Romania, asigurarile facultative se pot incheia doar pentru acele locuinte care sunt deja protejate printr-o polita obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundatii, alunecari de teren, incendiu, explozie, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale dedicate, in functie de specificul fiecarei locuintei si de nevoile individuale ale clientilor – de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
Se cere schimbarea legii
In Parlament se afla proiectul de lege privind modificarea legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor. Initiativa prevede ca asigurarea facultativa a locuintei sa se poata incheia si in lipsa uneia obligatorii (PAD), care ofera protectie pentru cutremure, alunecari de teren, inundatii.
In expunerea de motive se arata ca situatiile acoperite prin polita PAD, desi printre cele mai grave, nu reprezinta intotdeauna cele mai frecvente dezastre pentru cetateni. In consecinta, acestia prefera plata unei asigurari unitare, care sa cuprinda toate aceste situatii, plus altele intalnite mult mai frecvent:
“Prezenta initiativa legislativa adreseaza intocmai aceasta neconcordanta intre legislatie, in forma ei actuala si realitatea sociala. Astfel, se propune eliminarea obligativitati detinerii unei polite PAD atunci cand exista una facultativa ce cuprinde si dezastrele naturale. Prin urmare, se mentine obligativitatea detinerii unei polite de asigurare pentru dezastrele naturale, facilitandu-se doar procesul”.