ASIGURARILE RCA: VESTI BUNE PENTRU SOFERI – Iata ce se intampla pe piata
Concentrarea excesiva inregistrata pe piata RCA in ultimii ani incepe sa se reduca treptat, dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus deschiderea procedurii falimentului impotriva City Insurance (click aici pentru a citi).
Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cel putin sase din cele opt societati autorizate sa vanda asigurari de raspundere civila obligatorie auto au acumulat cote de piata considerabile in prima luna a acestui an, ceea ce inseamna ca soferii au mai multe optiuni.
Compania cu cele mai mari vanzari ramane Euroins Romania Asigurare Reasigurare, a carei cota de piata a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% in luna ianuarie 2022, anunta ASF. In acelasi timp, cotele de piata ale altor firme au crescut, marcand un proces de diversificare pana la un nivel care nu a mai fost atins in ultimii ani, concentrarea accentuata fiind, de altfel, una dintre marile probleme ale pietei RCA.
Iata anuntul ASF:
"Concentrarea excesiva inregistrata pe piata RCA, in ultimii ani, incepe sa se reduca treptat, dupa falimentul companiei City Insurance S.A. Cel putin sase din cele opt societati, autorizate sa vanda asigurari de raspundere civila obligatorie auto, au acumulat cote de piata considerabile in prima luna a acestui an, conform analizelor efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.).
Compania cu cele mai mari vanzari ramane Euroins Romania Asigurare Reasigurare, a carei cota de piata a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% in luna ianuarie 2022. In acelasi timp, cotele de piata ale altor firme au crescut, marcand un proces de diversificare pana la un nivel care nu a mai fost atins in ultimii ani, concentrarea accentuata fiind, de altfel, una dintre marile probleme ale pietei RCA.
Allianz-Tiriac Asigurari S.A. a avut o cota de piata de aproape 18,7% in ianuarie, iar Groupama Asigurari S.A. a ajuns la 14,5%, arata datele A.S.F. Cu o singura exceptie notabila, si ceilalti jucatori din piata RCA au avut, in ianuarie, cote semnificativ peste cele obisnuite din ultimii ani. Grawe Romania Asigurare S.A. s-a apropiat de 11% din vanzarile de RCA, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group S.A. a atins 9,7%, iar Omniasig Vienna Insurance Group S.A. 7,4%, in timp ce Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A. a marcat o cota de doar 1,27%.
Aparitie noua
Este de mentionat faptul ca asiguratorul francez Axeria Iard, intrat pe piata din Romania cu o sucursala directa, in baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), reglementat de normele Uniunii Europene, apare cu portofolii importante, desi a debutat in ultima luna a anului 2021. Potrivit datelor raportate de intermediari, compania a avut vanzari notabile in prima parte a acestui an. Primele brute subscrise pe piata RCA au ajuns, la sfarsitul lunii ianuarie a anului 2022, la peste 810,5 milioane de lei.
Polite pe 12 luni
Este de remarcat si structura vanzarilor pe perioade de valabilitate. Peste 82% din politele RCA, vandute in ianuarie, se intind pe 12 luni. In general, dominante in portofolii erau politele pe 6 luni, care in prima luna a acestui an au avut o cota de doar 5,6%. Politele pe o luna au reprezentat 11,3% din totalul vanzarilor.
Anul trecut a adus un record in ceea ce priveste numarul de contracte RCA. In 2021, erau in vigoare aproximativ 6,7 milioane de polite, cifra care include si cele peste 1,44 milioane de polite emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparatie, la finalul anului 2020 erau in vigoare 6,5 milioane de polite RCA, in 2019 putin peste 6 milioane, iar la sfarsitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polite”.