ASIGURARILE DE SANATATE, IN TOP - Romanii sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru o calitate mai ridicata a serviciilor medicale
Asigurarile voluntare de sanatate se afla in topul politelor spre care romanii si-au indreptat atentia in 2022. Potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), 4 din 10 romani (39%) spun ca sunt mai interesati de asigurarile voluntare de sanatate, acestea fiind urmate de asigurarile de locuinte si de cele de calatorie in strainatate, asa cum reiese din Barometru UNSAR – IRES privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania.
Conform aceluiasi studiu, romanii sunt dispusi sa plateasca suplimentar fata de asigurarile sociale de sanatate pentru a avea acces mai rapid si o calitate mai ridicata a serviciilor medicale. Comparativ cu anul 2021, proportia celor care sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut in cazul tuturor serviciilor medicale, in medie cu peste 3 puncte procentuale.
Top 3 servicii
Interventiile chirurgicale (79%), recuperarea medicala (77%) si spitalizarea (76%) raman in continuare in top 3 servicii pentru care romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult. Alte servicii medicale de care cei intervievati s-au aratat interesati sunt analizele de laborator, ambulatoriu de specialitate, servicii de imagistica medicala, servicii stomatologice, de pediatrie, serviciile medicale de urgenta. Mai mult, 43% dintre respondentii studiului ar accesa servicii medicale intr-un spital de stat in baza unei asigurari voluntare de sanatate, in cazul unor servicii nedecontate de sistemul public.
„Asigurarile voluntare de sanatate sunt o solutie concreta si rapida pentru a facilita accesul romanilor la anumite categorii de servicii medicale. Acest tip de polita de asigurare degreveaza sistemul public de o serie de cheltuieli cu serviciile medicale si, in acelasi timp, contribuie la cresterea protectiei familiilor in cazul aparitiei unor dezechilibre financiare cauzate de boli sau accidente”, a declarat Alexandru Ciuncan, director General UNSAR.
Protectie financiara
Dupa primele trei luni ale anului in curs, protectia financiara oferita romanilor prin intermediul asigurarilor voluntare de sanatate a crescut cu 28% fata de aceeasi perioada a anului 2021, potrivit datelor ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.
“Acest fapt este o dovada suplimentara a cresterii constante a interesului clientilor pentru politele voluntare de sanatate si pentru beneficiile care rezulta din acestea.
Barometrul UNSAR – IRES a fost realizat in mai 2022 pe un esantion format din 1.000 respondenti cu varsta intre 18-50 de ani, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maxima tolerata de ±3,1%, la un nivel de incredere de 95%”, arata UNSAR.