ASIGURAREA LOCUINTELOR: DESPAGUBIRILE ACHITATE – Iata valoarea medie a unei daune
40 din primele cele mai mari 50 de despagubiri achitate in 2021 de asiguratorii care sunt membri ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare – Reasigurare (UNSAR) in baza asigurarilor de locuinte, respectiv 80% dintre acestea, au fost cauzate de incendii. Valoarea totala a despagubirilor achitate in aceste cazuri se ridica la 9,5 milioane RON, in crestere cu 3,7% fata de 2020.
Astfel, potrivit UNSAR, valoarea medie a unei daune produse de acest risc a fost de aproximativ 237.000 lei (48.300 EUR). In 2021, asiguratorii membri UNSAR au platit despagubiri de peste 10,4 milioane RON in baza asigurarilor de locuinte pentru cele mai mari 50 dosare de dauna.
Riscul de incendii, cutremur si furt
UNSAR precizeaza ca incendiul ramane pericolul cel mai des mentionat de catre romani atunci cand se refera la riscurile care pot afecta locuintele. Astfel, 56% dintre romani constientizeaza existenta acestui risc, teama de incendiu fiind o preocupare pentru persoanele cu varste cuprinse intre 36-50 de ani, din aproape toate zonele tarii. In topul riscurilor de care se tem romanii, incendiul este urmat de vijelie, cutremur, furt si de inundatii.
“Incendiile raman o amenintare importanta pentru locuintele noastre, iar studiile demonstreaza ca romanii sunt tot mai constienti de riscurile la care se expun, deoarece acestea genereaza daune semnificative. Este la fel de important sa realizam ca existenta unei asigurari pentru locuinta si bunuri va face mereu diferenta intr-o astfel de situatie”, a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
Crestere accentuata in mediul urban
Potrivit asiguratorilor, in medie, in tara noastra se produc nu mai putin de 19 incendii/zi care afecteaza locuintele. Potrivit raportului IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, numarul incendiilor la locuinte a crescut anul trecut cu aproape 3% fata de 2020, de la 6.775 la 6.976. Este de mentionat ca aceasta crestere a fost mai accentuata in mediul urban (+14% vs. 2020), principalele cauze fiind echipamente sau aparate electrice defecte sau improvizate, focul deschis in spatii inchise, instalatii, mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate pe timpul functionarii.
Asigurari facultative
In Romania, riscul de incendiu este acoperit prin intermediul asigurarilor facultative de locuinte, alaturi de riscuri precum explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul. Totodata, politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale de asigurare, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, fata de vecini).
“Asigurarile facultative de locuinte se pot incheia pentru locuintele care sunt asigurate printr-o polita obligatorie (PAD). Aceasta acopera 3 riscuri catastrofale (cutremur, inundatii si alunecari de teren) pana la limita de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea acesteia este mai mare. In schimb, locuinta poate fi protejata la valoarea ei reala printr-o asigurare facultativa”, precizeaza UNSAR.