ASIGURARE OBLIGATORIE PENTRU TROTINETE SI BICICLETE ELECTRICE – Ministerul de Finante a definitivat proiectul (Document)
Cei care detin trotinete si biciclete electrice vor fi obligati sa le asigure, prevede proiectul de lege pus in dezbatere publica de ministerul de Finante.
Proiectul modifica Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. astfel incat vehiculul sa fie definit drept:
a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h;
-b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masa proprie mai mare de 25 kg si o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h;
-c) orice remorca destinata utilizarii cu vehiculul mentionat la lit. a) sau b), indiferent daca este cuplata sau necuplata;
d) tramvai.
Potrivit prevederilor, asigurarea obligatorie va trebui facuta pentru trorinetele si bicicletele care au o viteza maxima constructiva mai mare de 25 km/h sau cele care au o masa proprie mai mare de 25 kg si o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h.
Exceptiile
Sunt exceptate de la obligativitatea incheierii unui contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in cadrul evenimentelor si activitatilor sportive cu motor, inclusiv al curselor, al competitiilor, al antrenamentelor, al testarilor si al demonstratiilor care se desfasoara in Romania intr-o zona cu acces restrictionat si demarcata.
Si asta atunci cand organizatorul evenimentului sportiv sau o alta parte a incheiat o asigurare facultativa sau dispune de un instrument de garantare alternativ care acopera prejudiciile provocate de catre vehicule oricarei parti terte, inclusiv spectatorilor si altor persoane prezente, dar care nu acopera neaparat prejudiciile produse conducatorilor auto participanti si vehiculelor acestora.
Valoarea despagubirilor
Proiectul reglementeaza si limitele minime de raspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementarilor Uniunii Europene:
a) pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei;
b) pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste la un nivel de 31.926.210 lei.
*Cititi aici expunerea de motive