Grid star
business capital

ASF SCHIMBA REGULILE DUPA UN SCANDAL DIN GERMANIA – Sunt vizati administratorii de pensii private

Autoritatea de Supraveghere Financiara schimba regulile dupa un scandal din Germania, vizati fiind administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II). Totusi, ASF tace in ceea ce priveste doua fonduri din Romania ce au legatura cu scandalul din Germania.

Acestia vor fi obligati sa publice pe Internet trimestrial (nu semestrial, ca pana acum) structura portofoliului de investitii, detaliata in functie de fiecare instrument financiar si fiecare emitent. De asemenea, administratorii vor trebui sa publce date privind valoarea actualizata, in lei, si ponderea detinuta in activul total al fondului pentru datele de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie, respectiv 31 decembrie (datele de incheiere ale fiecarui trimestru).

Regulile apar in proiectul de norma lansat in consultare publica joi, 22 octombrie 2020, prin care reglementatorul sectorului de pensii vrea sa modifice articolul 30 din Norma ASF nr. 24/2015 privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat.

Iata actualul text al art. 30:

(1) Administratorul are obligatia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, odata cu situatiile financiare anuale si structura portofoliului de investitii prevazuta in cadrul anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizata, in lei, si ponderea detinuta in activul total al fondului de pensii administrat privat la data de 31 decembrie.

(2) Administratorul are obligatia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, structura portofoliului de investitii prevazuta in cadrul anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizata, in lei, si ponderea detinuta in activul total al fondului de pensii administrat privat la data de 30 iunie”.

Redam forma propusa de catre ASF:

Trimestrial, pana la finalul trimestrului urmator, administratorul are obligatia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, structura portofoliului de investitii prevazuta in cadrul anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizata, in lei, si ponderea detinuta in activul total al fondului de pensii administrat privat la data incheierii trimestrului”.

Prezentam principalele pasaje din nota de fundamentare:

Pentru cresterea transparentei asupra modului de investire a activelor fondurilor de pensii administrate privat se impune modificarea Normei nr. 24/2015 in ceea ce priveste frecventa raportarii structurii detaliate a portofoliului de investitii. (...)

In prezent, prin prevederile normei, administratorii de fonduri de pensii administrate privat au obligatia de a publica pe pagina proprie de internet, pentru fondul de pensii administrat privat, structura portofoliului de investitii prevazuta in cadrul anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent, semestrial, pentru data de 30 iunie si pentru data de 31 decembrie. (...)

Pentru cresterea transparentei in ceea ce priveste modul de investire a activelor fondurilor de pensii administrate privat se impune modificarea frecventei de publicare pe pagina de internet a administratorilor a anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent. (...)

Proiectul de norma cuprinde modificarea articolului nr. 30 al Normei nr. 24/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat structura portofoliului de investitii prevazuta in cadrul anexei nr. 12, detaliata, pentru fiecare instrument financiar si pentru fiecare emitent sa fie publicata pe pagina de internet a administratorului cu frecventa trimestriala”.

Romania a invatat din necazul Germaniei

Luna iulie 2020 a fost marcata de arestarea fostului presedinte si fondator al companiei germane de plati online Wirecard, Markus Braun, precum si a doi directori, in urma scandalului declansat de descoperirea unei posibile fraude contabile de 1,9 miliarde de euro care a condus la insolventa acestei societati. In iunie, autoritatile au descoperit ca o suma de 1,9 miliarde de euro inregistrata in activele sale nu exista in realitate. Ancheta a mai relevat ca, in urma falimentului Wirecard, societati straine, inclusiv banci germane si japoneze, ar putea sa fi pierdut in total circa 3,2 miliarde de euro. Fondatorul si totodata fostul presedinte al companiei, Markus Braun, fusese deja arestat in iunie pentru falsificarea bilantului, dar eliberat apoi pe cautiune. El a fost din nou incarcerat miercuri la Munchen, la fel si cei doi directori.

Problema este ca actiunile Wirecard au fost detinute la un moment dat de olandezii de la NN Pensii Private (fostul ING Pensii Private, al doilea cel mai mare administrator de profil care activeaza pe piata din Romania), precum si de catre SIF Transilvania (SIF3). Momentan, ASF nu a anuntat vreo masura legata de NN Pensii Private sau de SIF3.

Ziarul Financiar relateaza ca in 2018 si 2019, NN Pensii Pilonul II (cu peste 3 milioane de contribuabili) a cumparat actiuni Wirecard ce insumau 120 de milioane de lei, in ciuda faptului ca Financial Times incepuse deja sa publice dezvaluiri privind frauda de la Wirecard.

* Cititi aici proiectul de norma ASF si nota de fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani