Grid star
eveniment

ASF, PIETELE FINANCIARE NON-BANCARE SI PANDEMIA (II) - Piata asigurarilor, imuna in fata COVID-19

Autoritatea de Supraveghere Financiara condusa de Nicu Marcu (foto) a anuntat marti, 29 decembrie 2020, ca piata asigurarilor din Romania a ajuns, in primele noua luni ale acestui an, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 4,8% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior:

"Sectorul asigurarilor din Romania a iesit negativ la testul pentru SARS-CoV-2, dar pozitiv la volumul primelor brute subscrise".

Cititi aici analiza ASF cu privire la Bursa de la Bucuresti 

Potrivit ASF, pe segmentul asigurarilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, in intervalul ianuarie - septembrie 2020, la 6,87 miliarde lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sustinerea pietelor financiare nebancare

In 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiara a intreprins o serie de masuri speciale, adaptate pentru sustinerea pietelor financiare nebancare, prin reducerea cotelor taxelor cu 25%, masuri legislative adecvate pentru continuarea monitorizarii activitatii pietei asigurarilor, dar si in scopul protejarii sporite a consumatorilor de servicii de asigurare.

De asemenea, ASF anunta ca a avut o activitate intensa in zona reglementarii pietei asigurarilor pentru a veni in sprijinul entitatilor din piata, dar si in sprijinul asiguratilor.

Iata analiza ASF:

"Sectorul asigurarilor din Romania a iesit negativ la testul pentru SARS-CoV-2, dar pozitiv la volumul primelor brute subscrise

Piata asigurarilor din Romania a ajuns, in primele noua luni ale acestui an, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 4,8% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior.

Pe segmentul asigurarilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, in intervalul ianuarie - septembrie 2020, la 6,87 miliarde lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au scazut usor, cu 1,3% in intervalul de referinta, pana la valoarea de 1,64 miliarde lei.

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze dinamici pozitive si in primele 3 trimestre ale anului 2020, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 351 milioane lei, in crestere cu aproximativ 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, majorandu-si ponderea in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de A.S.F. la 4,1%.

Supravegherea sectorului asigurarilor in 2020

Pe perioada derularii anului 2020, Autoritatea de Supraveghere Financiara a intreprins o serie de masuri speciale, adaptate pentru sustinerea pietelor financiare nebancare, prin reducerea cotelor taxelor cu 25%, masuri legislative adecvate pentru continuarea monitorizarii activitatii pietei asigurarilor, dar si in scopul protejarii sporite a consumatorilor de servicii de asigurare. De asemenea, pe tot parcursul anului, A.S.F. a facilitat transmiterea preponderent electronica a raportarilor trimestriale pentru evitarea factorilor de risc, ca urmare a manifestarii epidemiei COVID-19.

Reperele legislative ale anului 2020

Autoritatea de Supraveghere Financiara a avut o activitate intensa in zona reglementarii pietei asigurarilor pentru a veni in sprijinul entitatilor din piata, dar si in sprijinul asiguratilor.

Modificarea si completarea Normei nr. 20/2017, prin Norma 36/2020, reprezinta un pas important in etapa digitalizarii politelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis Norma nr. 36/2020 care modifica art. 10 alin. (11) din Norma A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania.

Una dintre principalele modificari continute in aceste norme o reprezinta articolul care reglementeaza dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate. Modificarile sunt menite sa vina in sprijinul asiguratilor RCA, in sensul simplificarii procedurii de verificare a existentei unui contract de asigurare civila obligatorie auto valabil.

Astfel, dovada incheierii asigurarii RCA se poate face atat pe suport din hartie, cat si in format electronic, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara a initiat inca un proiect pentru modificarea si completarea Normei A.S.F. nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania. Printre cele mai importate aspecte abordate in procesul de revizuire a normei se numara:

clarificarea conditiilor de autorizare si practicare a asigurarii RCA, in sensul in care autorizarea nu se aplica doar pentru practicarea RCA in Romania, ci permite asiguratorului RCA sa practice aceasta activitate pe intreg teritoriul UE;

clarificarea termenului in care informatiile cu privire la incheierea contractelor RCA si daunele avizate sunt transmise catre baza de date cu asigurarile RCA incheiate pe teritoriul Romaniei (baza de date AIDA care este dezvoltata si administrata de catre BAAR);

clarificarea conditiilor in care contractele RCA pot ramane in vigoare in cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului asigurat si in special in cazul vehiculelor pentru care se efectueaza transferul de proprietate ca urmare a incetarii unui contract de leasing financiar;
completarea obligatiilor asiguratorilor RCA de a transmite informatii cu privire la stabilirea gradului de raspundere in producerea accidentului si la modul de solutionare a cazurilor de culpa comuna;

clarificarea modului de evaluare a prejudiciilor pentru lipsa de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a acestuia prin stabilirea documentelor in baza carora contravaloarea acestor prejudicii poate fi solicitata si clarificarea modului de calcul a perioadei pentru care se acorda despagubiri;

modificarea sistemului bonus-malus in sensul aplicarii diferentiate a malusului in functie de severitatea accidentului, respectiv daca in urma producerii acestuia au rezultat sau nu vatamari corporale sau decesul unor persoane;

introducerea posibilitatii completarii formularului de 'Constatare amiabila de accident' prin intermediul unei aplicatii electronice agreate in comun de catre asiguratorii RCA.

Alte doua proiecte de norme, lansate de catre A.S.F., sunt in curs de implementare:

proiectul de Norma pentru modificarea si completarea Normei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 21/2016 privind raportarile referitoare la activitatea de asigurare si/sau de reasigurare si proiectul de norma privind pregatirea profesionala a distribuitorilor in asigurari si/sau reasigurari.

Parteneriate cu EIOPA

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania este prima autoritate de supraveghere europeana care, din 2020 a lansat un proiect de asistenta tehnica privind consolidarea functiei de supraveghere a conduitei pe piata de asigurari, in parteneriat cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana. Proiectul prevede ca asiguratorii si intermediarii in asigurari sa fie supravegheati si controlati in viitor, din punct de vedere al conduitei, in baza unor proceduri si ghiduri complexe, ce vor fi elaborate de experti din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara si din cadrul Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale.

Controale ferme si masuri adecvate

Autoritatea de Supraveghere Financiara a analizat toate elementele incluse in raportarile transmise de societatile de asigurare si, dupa caz, a aplicat sanctiuni societatilor care nu au respectat prevederile legale cu privire la plata dosarelor de dauna, cu privire la conduita in raport cu asiguratii, precum si cu privire la modul de desfasurare a activitatii de asigurare.

In luna septembrie a anului 2020, A.S.F. a acordat cea mai mare amenda din istoria institutiei. In perioada iulie - septembrie 2020, A.S.F. a derulat un control inopinat la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A., avand ca tema verificarea operatiunilor si a modului de inregistrare in evidentele contabile a operatiunilor de reasigurare si a rezervelor tehnice calculate in conformitate cu Norma nr. 38/2015.

In urma actiunii de control au fost constatate deficiente, in special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum si inregistrarea eronata a unor operatiuni de recunoastere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis sanctionarea societatii, conform prevederilor legale, cu o amenda de 600.000 de lei.

Totodata, in urma activitatii de supraveghere realizata asupra elementelor incluse in raportarile transmise de societate pentru data de 30 iunie 2020, au fost constatate deficiente cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, in conformitate cu cerintele legislatiei Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum si cu privire la modul de determinare si de raportare a elementelor de fonduri proprii de baza ce acopera cerinta de capital de solvabilitate si cerinta minima de capital.

Conform prevederilor legale, pentru deficientele constatate A.S.F. a aplicat urmatoarele masuri: sanctionarea societatii cu amenda in suma de 1,5 milioane de lei; sanctionarea Directorului general si a Directorului executiv cu amenda in suma de 100.000 de lei fiecare si retragerea aprobarilor acordate de catre A.S.F".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani