ASF, INGRIJORATA DE DISCRIMINAREA BATRANILOR – Autoritatea de Supraveghere Financiara le recomanda societatilor de asigurare sa analizeze daca este in regula conditionarea exclusiva a varstei pentru asigurarile de calatorie

658

sursa foto: Bancherul.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara este ingrijorata de discriminarea batranilor in ceea ce priveste asigurarile de calatorie.

ASF le-a transmis joi, 30 iulie 2020, trei recomandari societatilor de asigurare si reasigurare care sunt autorizate sa practice clasa nr. 18 „asistenta pentru persoane aflate in dificultate in timpul deplasarilor ori absentei de la domiciliu sau resedinta obisnuita”.

Principala recomandare are in vedere conditionarea exclusiva a varstei pentru asigurarile de calatorie. Mai exact, reglementatorul pietei le cere firmelor sa analizeze daca aceasta masura este sau nu exagerata.

ASF le cere companiilor de asigurari sa-i transmita pana la 31 august 2020 masurile luate pentru conformarea cu aceste recomandari.

Jurnalul National scria inca din 2017 ca pensionarii care isi permit sa calatoreasca in strainatate se lovesc de refuzul firmelor de asigurari, care au stabilit pragul maxim la 70 de ani, astfel incat sa nu se complice a asigura varstnici – categorie de varsta considerata vulnerabila.

Iata setul celor trei recomandari:

societatile de asigurare si de reasigurare ar trebui sa analizeze daca o conditionare exclusiva a varstei pentru asigurarile de calatorie este o masura proportionala cu scopul urmarit;

pentru potentialii contractanti care nu se incadreaza intr-o anumita categorie de varsta si astfel nu indeplinesc conditiile de eligibilitate aferente asigurarii de calatorie, societatile de asigurare si de reasigurare pot analiza posibilitatea aplicarii unor criterii suplimentare de evaluare a riscurilor, cum ar fi, dar fara a se limita la starea de sanatate favorabila, dovedita cu acte medicale sau alte metode sau criterii de acest fel, astfel incat acestia sa devina eligibili;

– societatile de asigurare si reasigurare, ar trebui, la publicarea pe website-ul propriu a informatiilor generale privind conditiile eligibile de incheiere a contractului de asigurare pentru asigurari de calatorie, sa furnizeze informatii suplimentare care sa conduca potentialii contractanti care nu se incadreaza in limita superioara de varsta, la o etapa ulterioara, de analiza, in urma careia sa se stabileasca in ce masura acestia s-ar putea incadra in conditiile de eligibilitate, astfel incat sa poata incheia un contract de asigurare de calatorie”.

* Gasiti aici tabelul trimis de ASF firmelor de asigurari pentru transmiterea punctelor de vedere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole