Grid star
criptomonede

ASF, CU OCHII PE PIATA CRIPTO-ACTIVELOR – Comisia Europeana anunta noi reguli pentru finantele digitale

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca se pregateste pentru „noi provocari in materia gestionarii riscurilor”, in contextul in care Comisia Europeana a adoptat recent strategiile pentru Digital Finance si Retail Payments, precum si propuneri legislative privind cripto-activele si reziliența digitala. „Digital Finance Package” cuprinde si un Regulament privind pietele cripto-activelor (MiCA), prin care se urmareste reducerea riscurilor asociate volatilitatii monedelor virtuale. Piata unica digitala, inovatoare pentru finante si solutiile fintech, sunt cheia redresarii economice a Europei, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv in cadrul Comisiei.

Comisia a propus, in premiera, o noua legislatie privind cripto-activele (monede digilate) – Regulamentul privind pietele cripto-activelor (MiCA). Noile reguli sunt incluse in ”Digital Finance Package”, un pachet legislativ in stadiu de proiect care include strategiile Comisiei pentru Digital Finance si Retail Payments, precum si propuneri legislative privind cripto-activele si rezilienta digitala.

Comisia a publicat marti, pe site-ul sau oficial, un comunicat cu privire la „noile reguli” din domeniul finantelor digitale.

Presedintele ASF, Nicu Marcu (foto), a salutat initiativa la nivel european si a declarat ca Autoritatea este pregatita sa implementeze masurile.

Autoritatea de Supraveghere Financiara sustine inovatiile tehnologice in domeniul financiar non-bancar. Digitalizarea va schimba obiceiurile de interactiune si va aduce cu sine si noi provocari in materia gestionarii riscurilor.

De aceea, va trebui sa ne adaptam din mers modelele de supraveghere si de control pentru a fi cu un pas inainte si pentru a preveni potentiale vulnerabilitati”, a declarat Presedintele ASF, Nicu Marcu.

Iata ce anunta Comisia Europeana cu privire la noile reguli din piata cripto-activelor

Prin acest regulament se urmareste a se oferi claritate juridica si certitudine emitentilor si furnizorilor de cripto-active, cu alte cuvinte de a contribui la valorificarea oportunitatilor si reducerea riscurilor in acest nou domeniu, se arata pe siteul Comisiei.

Regulamentul privind pietele activelor criptografice” (MiCA) va stimula inovatia, pastrand in acelasi timp stabilitatea financiara si protejand investitorii de riscuri. Acest lucru va oferi claritate juridica si certitudine emitentilor si furnizorilor de cripto-active. Noile norme vor permite operatorilor autorizati intr-un stat membru sa isi furnizeze serviciile in intreaga UE („pasaport”). Garantiile includ cerinte de capital, custodia activelor, o procedura obligatorie pentru detinerea reclamatiilor la dispozitia investitorilor si drepturile investitorului impotriva emitentului. Emitentii de cripto-active sustinute de active semnificative (asa-numitele „monede stabile” globale) ar fi supuse unor cerinte mai stricte (de exemplu, in ceea ce priveste capitalul, drepturile investitorilor si supravegherea)”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

La randul sau, Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv in cadrul Comisiei, a declarat ca serviciile financiare digitale reprezinta viitorul.

Viitorul finantelor este digital. Am vazut in timpul locck-down-ului modul in care oamenii au putut accesa serviciile financiare datorita tehnologiilor digitale, cum ar fi serviciile bancare online si solutiile fintech. Tehnologia are mult mai multe de oferit consumatorilor si intreprinderilor si ar trebui sa acceptam transformarea digitala in mod proactiv, reducand in acelasi timp orice riscuri potentiale. Asta isi propune sa faca pachetul de astazi. O piata unica digitala inovatoare pentru finante de care vor beneficia europenii va fi cheia redresarii economice a Europei, oferind produse financiare mai bune consumatorilor si deschizand noi canale de finantare pentru companii”, a spus Dombrovskis

Totodata, Comisia propune un regim pilot pentru infrastructurile pietei care doresc sa incerce sa tranzactioneze si sa deconteze tranzactii cu instrumente financiare sub forma de cripto-active. Regimul pilot reprezinta o asa-numita abordare „sandbox” – sau mediu controlat – care permite derogari temporare de la normele existente, astfel incat autoritatile de reglementare sa castige experienta cu privire la utilizarea tehnologiei registrelor distribuite in infrastructurile pietei, asigurandu-se in acelasi timp ca pot face fata riscurilor pentru protectia investitorilor, integritatea pietei si stabilitatea financiara.

Masurile de astazi vor fi cruciale in sprijinirea redresarii economice a UE, deoarece vor debloca noi modalitati de canalizare a finantarii catre intreprinderile europene, jucand in acelasi timp un rol cheie in realizarea Acordului verde european si a Noii strategii industriale pentru Europa. Prin asigurarea unor reguli mai sigure si mai prietenoase pentru consumatori, Comisia isi propune sa stimuleze inovatia responsabila in sectorul financiar al UE, in special pentru intreprinderile digitale extrem de inovatoare, reducand in acelasi timp orice riscuri potentiale legate de protectia investitorilor, spalarea banilor si criminalitatea cibernetica.

O alta propunere legislativa majora o reprezinta cea privind rezilienta operationala digitala (DORA) al carei scop este de a atenua atacurile cibernetice si de a imbunatati supravegherea serviciilor externalizate.

Companiile de tehnologie devin din ce in ce mai importante in domeniul finantelor, atat ca furnizori de IT pentru firmele financiare, cat si ca furnizori de servicii financiare. Prin legislatia propusa se are in vedere ca entitatile sa se asigure ca pot rezista la o multitudine de perturbari si amenintari legate de tehnologii ale informatiei si comunicatiilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani