ASF RETRAGE AUTORIZATIA DE FUNCTIONARE A EUROINS – S-au constat “indiciile starii de insolventa”. S-a decis si promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), institutie condusa de Nicu Marcu (foto) a anuntat vineri, 17 martie 2023, printr-un comunicat oficial, ca a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei.
Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.
Iata anuntul ASF:
“Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa retraga autorizatia de functionare a societatii Euroins Romania, constatand indiciile starii de insolventa a companiei. Consiliul a mai hotarat promovarea de catre ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) ca administrator interimar al societatii, cu sarcina de a asigura administrarea si conducerea activitatii asiguratorului si adoptarea masurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atributiile conducerii societatii se suspenda de drept. Mandatul FGA inceteaza la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022 societatea nu detine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situatie care se mentine si la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri in cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri in cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizatiei a fost luata in conditiile in care situatia Euroins Romania nu face fiabila aplicarea unei proceduri de rezolutie.
Motivarea deciziei
Decizia Consiliului ASF se bazeaza pe o ampla analiza a situatiei Euroins Romania. In acest sens, mentionam faptul ca, incepand cu anul 2020, Euroins a facut obiectul unor actiuni intense de control care au avut drept rezultat evidentierea situatiei reale a societatii. Intre februarie 2020 si ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sanctiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 actiuni de control. Toate sanctiunile aplicate de ASF societatii Euroins Romania au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instantele de judecata carora societatea li s-a adresat in contestarea masurilor.
Pentru o completa documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere si control, punem la dispozitie o Sinteza a deciziilor luate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara in legatura cu societatea Euroins Romania.
Istoricul actiunilor de control, precum si detalierea neregulilor identificate la Euroins Romania pot fi de asemenea consultate in sinteza atasata acestui comunicat, AICI. In acelasi material regasiti si motivele pentru care ASF a decis sa nu avizeze transferul de active catre societatea EIG Re, inregistrata in Bulgaria.
Cititi AICI sinteza a deciziilor luate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara in legatura cu societatea Euroins Romania”.
Eurohold, compania care detine firma de asigurari Euroins Romania, sustine, potrivit antena 3, intr-un un comunicat de presa, ca masura anuntata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este una "abuziva si absolut iresponsabila".
Iata reactia companiei care detine Euroins:
“Referitor la decizia autoritatii romane de supraveghere financiara ASF de a confisca Euroins Romania (parte a grupului de asigurari Euroins Insurance detinut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licentei de functionare si deschiderea procedurii de faliment si numirea Fondului de Garantare a Asigurarilor (FGA) in calitate de administrator interimar al societatii, consideram aceasta ca fiind o preluare ostila a activelor filialei din Romania, si ca atare conducerea holdingului informeaza urmatoarele:
Intr-o noua dovada de iresponsabilitate, ASF, institutia care nu a reusit sa opreasca trei falimente din industria asigurarilor, a esuat de aceasta data sa inteleaga un contract de reasigurare, aruncand piata asigurarilor RCA intr-un adevarat dezastru: romanii vor plati RCA la preturi indecente pentru a finanta incompetenta autoritatilor.
Aceasta decizie confirma intentia de manipulare a pietei asigurarilor si caracterul premeditat al actiunilor institutiei de supraveghere, dupa ce a aprobat in ultimele doua luni participarea unei banci de prestigiu precum BERD in calitate de actionar al Euroins si, in acelasi timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstreaza solvabilitatea si stabilitatea pozitiei financiare a Euroins, actiuni neregasite in sinteza care sta la baza deciziei ASF, care a venit inaintea Raportului solicitat de BERD si inaintea rezultatelor analizei EIOPA"
Compania anunta, potrivit antena 3, ca va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.