Grid star
business capital

ASCENSIUNEA PIETEI DE CAPITAL – Romania, promovata de la piata de frontiera la piata emergenta

Bursa de Valori Bucuresti a marcat un moment istoric luni, 21 septembrie 2020: ascensiunea pietei de capital din Romania de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta.

Promovarea vine din partea agentiei de evaluare financiara FTSE Russell (furnizor global de indici), si se bazeaza pe cresterea lichiditatii de pe BVB in ultimii ani.

Aceasta promovare s-a datorat companiilor Banca Transilvania (indice BVB: TLV) si Nuclearelectrica (SNN), la aceasta din urma statul fiind actionar majoritar. Cele doua au indeplinit cerintele de eligibilitate in luna iunie 2020. De altfel, actiunile TLV sunt cele mai tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, Nuclearelectrica devine prima companie autohtona cu actionariat majoritar de stat listata la bursa care a fost inclusa in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Din 21 septembrie 2020, Romania este inclusa propriu-zis in indicii Pietelor Emergente potrivit clasificarii realizate de FTSE Russell, iar acest eveniment a fost posibil dupa ce furnizorul global de indici a anuntat, in septembrie 2019, ca Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta Secundara de la statutul de Piata de Frontiera.

„Promovarea propriu-zisa la statutul de Piata Emergenta va permite pietei de capital si economiei romanesti sa absoarba noi fonduri in urmatorii ani si transmite un semnal puternic catre companiile private si de stat ca pot creste semnificativ prin intermediul bursei. Noi fonduri de investitii care gestioneaza miliarde de euro vor putea investi in companiile romanesti listate la BVB, ceea ce era imposibil anterior din cauza restrictiilor generate de statutul de Piata de Frontiera detinut pana acum Romania, noteaza BVB in comunicatul de luni”, prin care anunta promovarea.

Teraplast vine puternic din urma

In plus fata de Nuclearelectrica si Banca Transilvania, care au fost incluse in principala categorie de indici FTSE Russell (respectiv All-Cap), compania TeraPlast (care produce tevi, granule si profile din PVC) a fost si ea inclusa, tot luni, 21 septembrie 2020, intr-o categorie de indici ai agentiei FTSE Russell – respectiv FTSE Global Micro-Cap. „Sectorul micro nu este luat in calcul de furnizorul global de indici in decizia privind upgrade-ul de tara, insa includerea companiilor romanesti in acesti indici poate contribui nu doar la vizibilitate, ci si la atragerea de capital din partea administratorilor de fonduri”, subliniaza BVB.

Rolul ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine ca a avut un rol primordial in tot acest proces, ce a fost derulat pe mai multe paliere:

- revizuirea legislatiei primare si secundare;

- consolidarea si modernizarea infrastructurii pietei de capital;

- dezvoltarea pietei de obligatiuni;

- stimularea cresterii numarului de emitenti si a lichiditatii pietei de capital;

- dezvoltarea pietei de retail si educatia financiara.

Iata explicatiile facute de Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, la BVB:

"Am mai vorbit despre acest moment si cred am trecut foarte usor in societate peste ceea ce inseamna sa intri in indicele FTSE Russell. Echivaleaza, si am spus atunci, echivaleaza cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Pentru ca atunci am avut dintr-o data acces la o piata foarte mare. Faceam parte dintr-o piata comuna si bineinteles toate companiile din Romania aveau acces dintr-o data la o piata mai mare. Asta inseamna si sa intri in acest indice FTSE Russell. Inseamna ca dintr-o data, companiile din Romania, piata de capital din Romania este vazuta, este la un click distanta de miliarde de euro care vor sa fie investiti. Sunt oameni care se uita in fiecare zi la piete, unde sa investeasca bani. Sunt miliarde si miliarde de euro in lumea asta, si de acum pot sa investeasca printr-un click si in Romania. Companiile din Romania pot sa se finanteze mult mai usor.

Veti avea in continuare suportul nostru, asa cum ati avut si pana acum. Impreuna cu ASF lucram la o strategie pentru piata de capital. Si nu numai in Romania, toata Europa se schimba. Romania va avea o strategie, o punem la punct cu domnul presedinte Nicu Marcu (presedintele ASF) care o sa fie o strategie moderna. Nu ca vrem noi asta, totul vine de la antreprenori. Antreprenorii se schimba, vor alt fel de societate.

Imi doresc ca pe viitor, odata cu trecerea pietei de capital la statutul de piata emergenta, start–up-urile din Romania, poate si unicornuri, sa gaseasca finantare aici. Ar fi mult mai sanatos pentru toata lumea.

*Cititi aici mai multe detalii, insotite de galeria foto a evenimentului

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani