Grid star
criptomonede

ASCENSIUNEA BITCOIN SI „REVOLUTIA AURULUI DIGITAL” – Cum citim indicatorii care anunta cresterea sau declinul valorii criptomonedelor

Febra investitorilor in goana dupa „aurul digital” al secolului XXI – criptomonedele - a incendiat lumea financiara abia in 2017, dupa o perioada in care tranzactiile si investitiile in monede digitale a ramas intr-un cerc restrans de cunoscatori. 2017 a fost anul in care Bitcoin – valuta virtuala de referinta – a „explodat” intr-o ascensiune fara precedent care a antrenat toate monedele digitale de pe piata: de la o valoare de 1000 de dolari la inceputul anului la varful absolut de peste 20.000 de dolari din decembrie 2017. A fost un boom intens mediatizat, iar lumea finantelor digitale a intrat puternic in atentia jucatorilor pe bursele clasice. Au urmat emotii uriase in anii urmatori pentru cei care au plasat investitii in criptomonede: un an mai tarziu, in decembrie 2018, un Bitcoin era cotat la mai putin de 4000 de dolari, intr-o etapa care a fost denumita in presa de specialitate „iarna digitala”. Insa aceasta criza a fost urmata de o revenire (ceva) mai sustenabila: Bitcoin a recuperat, intr-o ascensiune mai coerenta, prabusirea, stabilizandu-se, in prezent (august 2020) la o valoare de prag psihologic, de aproximativ 10.000 de dolari.

Lumea Banilor face un istoric al fenomenelor care au schimbat si schimba regulile jocului pe noul „Wall Street” al finantelor digitale

„Masa monetara” in criptomonede a crescut rapid, o data cu cresterea numarului de monede digitale in circulatie si a „pariorilor” pe aceste monede. In acest moment vorbim de o valoare totala a banilor digitali (criptomonede in circulatie) de aproape 320 miliarde de dolari, dintre care Bitcoin detine o cota de 58,5% (187 miliarde de dolari https://coinmarketcap.com.

Miliardarul Tim Draper a estimat că Bitcoin va atinge valoarea de 250.000 de dolari in 2023 si, ca sa adauge sare si piper estimarii sale a promis, în aprilie 2020, ca va „inghiti un ou crud” daca previziunea sa nu se va materializa.https://cointelegraph.com/news/tim-draper-doubles-down-on-his-250k-btc-prediction

Dincolo de picanterii, în lumea criptomonedelor se joaca acum „big money”.

Prima criza a Bitcoin si eliminarea unor vulnerabilitati ale tehnologiei din spatele criptomonedelor

Vorbim putin despre primul „esec” al Bitcoin care a dus la o regandire profunda a tehnologiei din spatele criptomonedelor, si la o redresare a unor vulnerabilitati care ar putea permite fraude masive.

Cea mai semnificativa comunitate pentru Bitcoin, in primii ani de la lansare a fost, intr-adevar, piata web intunecata (dark market) Silk Road. Fondata de Dread Pirate Roberts – identitate dezvaluita ulterior ca fiind a programatorului Ross Ulbricht - promisiunea Silk Road (Drumul Matasii) a fost, de asemenea, in esenta libertariana. Ideea era ca orice tip de bunuri sau servicii pot fi tranzactionate, indiferent daca statul le considera legale sau nu. Ca atare, comertul pe Silk Road a fost dominat de marijuana, acte de identitate false, benzo si alte medicamente eliberate pe baza de reteta, toate fiind tranzactionate in bitcoin. Cand Silk Road a fost interzisa de guvernul SUA in 2013, acea confiscare a inclus 144.336 de bitcoini care apartineau lui Ulbricht, scrie The Verge. https://www.theverge.com/2019/1/3/18166096/bitcoin-blockchain-code-currency-money-genesis-block-silk-road-mt-gox

Inchiderea Silk Road a fost sfarsitul inceputului Bitcoin. Probabil ca acesta a fost momentul in care a devenit clar ca eliminarea institutiilor financiare din lumea banilor nu ar insemna neaparat un mediu mai de incredere si, de asemenea, nu ar garanta protectia fata de stat, in conditiile in care „piata” Silk Road a fost identificata si interzisa de statul american, iar artizanul sau, Ross Ulbricht, incarcerat.

In februarie 2014, cand Mt. Gox (platforma initiala pe care se tranzactiona bitcoin – 70% din totalul tranzactiilor - cu sediul in Tokyo, Japonia) a cerut falimentul, problemele de incredere cu care se confrunta Bitcoin pareau deja de insurmontat.

Mt. Gox („Magic: The Gathering Online eXchange”) nu a fost initial fondat pentru bitcoin, dar a lansat un schimb de bitcoin la inceputul anului 2010. Mt. Gox le-a permis oamenilor sa cumpere bitcoin si sa vanda prin transferuri bancare; in 2011, fondatorul sau, Jed McCaleb, a vandut-o lui Mark Karpelès. Primii ani ai Mt. Gox au demonstrat ca moneda online inseamna noi riscuri: „hack-uri, intreruperi, o intalnire cu guvernul SUA si un proces de 75 de milioane de dolari”, a scris, la acel moment, Adrianne Jeffries pentru The Verge.

Mt. Gox a dat faliment in 2014, dupa ce clientii s-au plans ca nu-si pot retrage monedele bitcoin. Esecul sau ar fi putut fi catastrofal pentru moneda digitala dar, paradoxal, a insemnat un nou restart: la sfarsitul anului 2014, Microsoft a inceput sa accepte plati bitcoin. In aceeasi perioada au inceput sa apara si alte criptomonede - bazate tot pe tehnologia blockchain, dintre care cea mai importanta a fost Ethereum, lansata (tot) in 2014, cu o oferta initiala de monede (ICO) care a strans 18 milioane de dolari. Doi ani mai tarziu, ascensiunea fulminanta a criptomonedelor anunta o o forta financiara care nu mai putea fi ignorata de lumea finantelor clasice.

Construirea unei criptomonede mai inteligente: schimbarea focalizarii de la Bitcoin in sine la blockchain ca tehnologie

Ethereum, in acest moment a doua criptomoneda (ca valoare si ca volum de piata) dupa Bitcoin, a fost inceputul unei alte mari schimbari in comunitate: schimbarea focalizarii de la Bitcoin in sine la blockchain ca tehnologie care permite crearea unor noi monede digitale. Folosind blockchain-ul, Ethereum permite utilizatorilor sa scrie aplicatii si sa castige bani din munca lor. Cea mai cunoscuta aplicatie este „contractul inteligent”.

”Iata un mod foarte simplu de a descrie un contract inteligent digital: sa spunem ca tu si eu am fost de acord ca, daca iti scriu un istoric al bitcoinului, imi vei trimite 10 $ de ziua mea anul acesta. Putem face acest lucru printr-un contract executabil din punct de vedere legal, care implica avocati, notari si asa mai departe - sau il putem face prin Ethereum. In acest din urma caz, puneti monede inteligente in valoare de 10 USD in garantie, iar cand sunt indeplinite conditiile contractului, acele monede imi sunt eliberate. Daca nu respect termenii acordului nostru, monedele iti sunt eliberate inapoi”, explica The Verge.

Evolutia criptomonedelor a determinat, paradoxal, autoritatile sa treaca la o recunoastere a acestora prin impozitare: in 2017, Comisia pentru valori mobiliare din SUA a anuntat ca, in anumite circumstante, investitiile in monede digitale vor fi considerate titluri de valoare si a procedat la depunerea unui sir de actiuni pentru incalcarea legii valorilor mobiliare. Acesta a fost inceputul intrarii criptomonedelor intr-un circuit oficial, care necesita noi reglementari din partea autoritatilor.

Ce anume determina valoarea criptomonedei Bitcoin?

Trebuie sa retinem ca Bitcoin este un instrument extrem de volatil, care a avut un grafic destul de accidentat al evolutiei pretului de-a lungul timpului. Intrebarea fiecarui nou investitor este, desigur, la ce factori anume sa se uite in piata pentru a anticipa aceasta evolutie. Desi este mai putin afectata de evenimentele de pe pietele financiare principale, cresterea si declinul Bitcoin este corelat cu o varietate de factori legati de spatiul criptografic, de industria blockchain si de problemele de reglementare – piata criptomonedelor fiind inca in curs de reglementare, un factor de incertitudine care poate influenta evolutia monedelor digitale. Ca valuta digitala de referinta, Bicoin da tonul pe piata criptomonedelor. Iata care sunt „indicatorii” principali pentru criptomonede, conform etoro.com una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzactionare

1. Tendinte criptografice generale: La sfarsitul anului 2017, criptomonedele erau puternic dezbatute i n mass-media. Persoane care nu ma auzisera pana atunci de criptomonede, au inceput sa se ntrebe cum sa cumpere Bitcoin. Acest lucru a dat nastere unei curse masive de crestere a criptomonedelor, care a atins punctul culminant in decembrie 2017, cand aproape toate criptomonedele principale au atins maxime -record.

2. Volatilitatea pietei principale: Bitcoin si restul monedelor criptografice funcioneaza separat de alte piete. Prin urmare, atunci cand pietele principale sunt in declin sau devin prea volatile, anumiti traderi si investitori se indreapta spre piata criptomonedelor, ca alternativa.

3. lnstitutiile financiare traditionale: De-a lungul anilor, au avut loc mai multe incercari de a introduce Bitcoin pe pietele principale subforma de ETF-uri, contracte futures si alte instrumente financiare. Intrucat multe dintre aceste instrumente necesita aprobare de reglementare, organismele traditionale de reglementare, cum ar fi Comisia americana pentru valori mobiliare si burse (SEC), ar putea avea un impact major asupra pietei, indiferent daca aproba sau resping aceste instrumente.

4. lndustria sistemelor de tip blockchain: Unii experti considera ca sistemul de tip blockchain are potentialul de a revolutiona multe domeniiale industriei tehnologice si financiare. Bitcoin este prima si una dintre cele mai mari retele de tip blockchain din lume si, intrucat tehnologia devine tot mai raspandita, tot mai multi oameni ar putea fi inclinati sa cumpere Bitcoin

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani