Aplicatia e-Transport: ultimele informatii de la ANAF (Ghidul)
07 August 2024 09:10 Lumea Banilor 517Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat Ghidul de utilizare a aplicatiei e-Transport prin care sunt monitorizate transporturile rutiere cu risc fiscal ridicat.
Pentru a accesa aplicatia este necesar ca utilizatorul sa parcurga procesul de inrolare, in urma caruia se va crea un profil de utilizator. Dupa inrolare, se pot vizualiza detaliile contului creat si exista posibilitatea de deconectare in ecranul de Profil Utilizator. Pentru a incepe un transport, se finalizeaza procesul de inregistrare sesiune, completand informatiile necesare pentru a incepe transportul, simplu si rapid. In timpul unei sesiuni de transport activ, se pot vedea: starea sesiunii cu informatiile care au fost introduse, durata de la pornire, semnalul GPS si cel GSM si starea bateriei. In fiecare minut, locatia GPS se trimite automat catre ANAF. In cazul in care sunt probleme de semnal, utilizatorul primeste notificari regulate. Dupa finalizarea sesiunii de transport, soferul va reveni la pagina de pornire.
Exceptiile
Reamintim ca pana la 31 august 2024 aplictia e–transport este in perioada de testare, timp in care beneficiarii se pot familiariza cu utilizarea ei, fara sa fie aplicate sanctiuni. Sunt exceptati de la folosirea aplicatiei cei care cumpara produse din magazinele cash&carry, prevede Ordinul ANAF 1337/2024 pentru aprobarea procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport.
Prin acest sistem sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul national ale bunurilor cu risc fiscal ridicat si transporturile rutiere internationale de bunuri, o componenta importanta in digitalizarea ANAF, prin care se urmareste cresterea capacitatii administrative de combatere a fraudei fiscale. ANAF sustine ca sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestioneaza, va avea o contributie importanta la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmarindu-se fiscalizarea tranzactiilor comerciale si cresterea incasarilor la bugetul de stat.