Grid star
eveniment

APEL CATRE IOHANNIS - “Ne-majorarea reprezinta o condamnare la saracie a milioane de romani a caror supravietuire depinde de responsabilitatea dumneavoastra”

Apel catre presedintele Klaus Iohannis facut in numele Campaniei pentru Munca si Viata Decenta, care reprezinta o retea de organizatii non-guvernamentale, sindicate, printre care si Cartel Alfa, dar si experti din mediu academic:.

Presedintelui i se cere sa sa promulge Legea de majorare a Indicatorului Social de Referinta (ISR).

Indicatorul social de referinta reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului de asistenta sociala, cat si in vederea stimularii persoanelor beneficiare ale sistemului de asistenta sociala, pentru a se incadra in munca.

CCR a respins sesizarea PNL

In scrisoarea trimisa presedintelui se arata ca CCR a respins in 25 noiembrie 2020 sesizarea PNL depusa impotriva legii care majoreaza Indicatorul Social de Referinta, motiv pentrui care Iohannis trebuie sa o promulge.

Presedintelui i se reaminteste ca valoarea ISR nu a fost ajustata niciodata din anul 2008, in ciuda cresterii indicilor preturilor de consum, dar si a nivelului salarial din Romania:

“Datele Institutului National de Statistica ne arata ca din decembrie 2008 si pana in decembrie 2019, indicele cresterii preturilor de consum s-a majorat cu 137%.

Ne-majorarea ISR reprezinta o condamnare la saracie a milioane de romani a caror supravietuire depinde de gestul si responsabilitatea dumneavoastra”.

Iata scrisoarea trimisa lui Klaus Iohannis:

Stimate domnule presedinte,

Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 25 noiembrie 2020, prin care Curtea a respins sesizarea PNL depusa impotriva legii care majoreaza Indicatorul Social de Referinta (PL-x nr. 453/2020), adoptata la data de 13 septembrie 2020 de Camera Deputatilor cu 167 de voturi pentru, trimisa spre promulgare in data de 19 septembrie 2020,

In numele Campaniei pentru Munca si Viata Decenta, care reprezinta o retea de organizatii non-guvernamentale, sindicate si experti din mediu academic,

Va solicitam sa promulgati Legea de majorare a Indicatorului Social de Referinta (ISR).

Legea pentru majorarea ISR este initiata in contextul crizei de sanatate publica cu care ne confruntam si care se traduce printr-o criza sociala si economica care afecteaza cu preponderenta categoriile vulnerabile. Actualul nivel de protectie sociala pe care il ofera statul roman este insuficient pentru a atenua impactul negativ si pentru a combate saracia, iar aceasta realitate devine extrem de acuta in astfel de situatii de criza.

Rolul statului in asigurarea unui sistem eficient de protectie sociala pentru cetatenii sai este unul esential, statuat in Constitutia Romaniei, Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale, Carta Sociala Europeana si in conventiile internationale la care Romania este parte. Pilonul European al Drepturilor Sociale, declaratie adoptata de Statele Membre in noiembrie 2017, intareste protectia si promovarea drepturilor sociale ale cetatenilor europeni.

Va reamintim, domnule Presedinte, ca valoarea ISR nu a fost ajustata niciodata din anul 2008, in ciuda cresterii indicilor preturilor de consum, dar si a nivelului salarial din Romania. Datele Institutului National de Statistica ne arata ca din decembrie 2008 si pana in decembrie 2019, indicele cresterii preturilor de consum s-a majorat cu 137%.

Subliniem, de asemenea, ca in anul 2012, cand s-a decis ca ISR va deveni unitatea de referinta in raport cu care se vor stabili cuantumurile beneficiilor de asistenta sociala, valoarea ISR reprezenta 75% din salariul minim brut garantat in plata la nivelul anului respectiv (700 de lei). In momentul de fata, valoarea ISR reprezinta mai putin de 25% din valoarea salariului minim lunar brut. Stagnarea valorii acestui indicator a dus la scaderea indemnizatiilor de somaj la doar 24% din salariul lucratorilor, un nivel care nu asigura o protectie reala in cazul piederii temporare a locului de munca.

Cresterea decalajului dintre valoarea ISR si salariul minim a condus la o degradare continua a calitatii protectiei sociale. In acest moment, eficienta reducerii saraciei este extrem de scazuta – doar 15% dintre persoanele care traiesc in gospodarii aflate sub pragul saraciei monetare evita situatia de saracie prin intermediul prestatiilor sociale. In plus, doar o cincime dintre copiii care traiesc in gospodarii cu venituri mici pot evita saracia ca rezultat al transferurilor sociale in Romania, in comparatie cu 40% in medie in UE.

Domnule Presedinte, va reamintim ca in ciuda unor mituri populare, Romania are printre cele mai mici cheltuieli cu protectia sociala din intreaga Uniune Europeana, desi are cea mai inalta rata a saraciei.

Cheltuielile pentru excluziune sociala reprezinta doar 0.1% din PIB fata de media UE de 0.6% (2017). Ne-majorarea ISR reprezinta o condamnare la saracie a milioane de romani a caror supravietuire depinde de gestul si responsabilitatea dumneavoastra.

Cheltuielile cu protectia sociala nu sunt o pierdere la buget, asa cum se spune adesea, ci reprezinta o investitie in oameni. Un studiu recent ne arata ca majorarea ISR va avea un efect benefic si pentru economie, nu doar pentru oameni.

Astfel, studiul arata ca o crestere etapizata a Indicatorului Social de Referinta la 1.200 de lei, asa cum propune legea pe care va cerem sa o promulgati ar rezulta intr-o crestere de 0,99 puncte procentuale din PIB a cheltuielilor bugetare, dar ar avea drept rezultat un castig economic estimat de 0,9% din PIB (studiul disponibil aici (http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/16834.pdf).

Domnule Presedinte, majorarea ISR va avea efecte benefice atat din punct de vedere social, cat si economic. Prin urmare, va rugam sa actionati in interesul celor mai vulnerabile categorii, dar si in interesul general al tarii, promulgand legea de majorare a ISR.

Cu deosebita consideratie,
Membrii Campaniei Viata si Munca Decenta”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani