Grid star
eveniment

Apare politia cheltuielilor publice. Planul a fost scris (Document)

Ministerul de Finante a facut planul reformei privind restructurarea sistemului de cheltuieli publice. Se doreste crearea unei baze de date pentru costurile medii si controlul cresterilor de peste 20%, iar prevederea apare in Planul bugetar-structural national pe termen mediu – 2025-2031.

Reforma are ca scop cresterea eficientei, transparentei si responsabilitatii fiscale in utilizarea fondurilor publice. Aceasta reforma introduce masuri menite sa controleze depasirile nejustificate de costuri, sa implementeze evaluari sistematice ale cheltuielilor si sa extinda achizitiile centralizate. Prin masurile cuprinse in aceasta reforma, Romania va continua activitatea de analiza a cheltuielilor publice, imbunatatind procesul prin includerea unor tinte de economisire cuantificabile, suplimentarea personalului specializat in aceasta activitate si actualizarea metodologiilor de lucru, cu asistenta Bancii Mondiale, in vederea integrarii celor mai bune practici in domeniu, continuand activitatile initiate prin Jalonul 202 si Tinta 403 din PNRR. Aceasta contribuie la prioritatile UE de intarire a rezilientei sociale si economice, imbunatatirea administratiei publice si asigurarea sustenabilitatii fiscale, potrivit Finantelor.

Masurile incluse sunt: 

Crearea unei baze de date pentru costurile medii si controlul cresterilor de peste 20%

Aceasta baza de date urmareste costurile medii ale institutiilor publice, fiind un pas esential catre imbunatatirea transparentei financiare si utilizarea eficienta a fondurilor publice. Oferind un punct de referinta pentru cheltuielile publice, baza de date ajuta la identificarea deviatiilor si a cheltuielilor excesive. In acest sens, prin utilizarea informatiilor furnizate de baza de date, va fi analizata posibilitatea introducerii unor normative de cheltuieli pentru institutiile publice. 
Prin implementarea unui mecanism de control pentru cresteri de costuri de peste 20% fata de medie, reforma limiteaza risipa si impune o justificare riguroasa pentru orice depasire semnificativa. Acest mecanism sustine sustenabilitatea fiscala prin stabilirea unor limite clare pentru cresterea cheltuielilor si incurajeaza institutiile sa mentina practici eficiente de gestionare a bugetului.


Realizarea sistematica de analize tematice ale cheltuielilor

Analizele sistematice ale cheltuielilor reprezinta o masura critica pentru evaluarea eficientei cheltuielilor publice. Aceste evaluari asigura ca alocarea fondurilor guvernamentale este constant verificata si corelata cu prioritatile strategice. Identificand zonele unde resursele sunt distribuite ineficient, aceste revizuiri contribuie la imbunatatirea alocarii fondurilor si asigura o furnizare eficienta, din punctul de vedere al costurilor, a serviciilor publice. Pentru imbunatatirea calitatii analizelor de cheltuieli publice, va fi suplimentat numarul de persoane specializate in efectuarea analizelor. De asemenea, activitatea de revizuire a cheltuielilor publice va beneficia de asistenta tehnica a Bancii Mondiale pentru imbunatatirea metodologiilor de lucru si pregatirea personalului specializat in desfasurarea acestei activitati, incepand cu anul 2025. 
Pentru cresterea relevantei analizelor cheltuielilor publice in procesul de programare bugetara si monitorizarea rezultatelor acestora, rapoartele de analiza a cheltuielilor publice vor cuprinde in mod obligatoriu tinte de economisire cuantificabile. Initierea activitatii de analiza a cheltuielilor publice este aprobata de catre Guvern potrivit legislatiei nationale in vigoare, iar rapoartele de analiza a cheltuielilor publice, cu masurile de economisire identificate conform tintelor obligatorii asumate, vor fi prezentate spre aprobare Guvernului si vor deveni obligatorii pentru institutiile analizate.
De asemenea, vor fi introdusi indicatorii de performanta pentru institutiile publice care sa asigure utilizarea fondurilor publice conform teoriei celor 3E: economicitate, eficacitate si eficienta. Conform calendarului stabilit de Guvernul Romaniei in anul 2023, aceste analize vor fi realizate pana in trimestrul 4 al anului 2025.

Extinderea achizitiilor centralizate pentru asigurarea eficientei cheltuielilor publice

Reforma se concentreaza pe extinderea achizitiilor centralizate in sectoarele cu cheltuieli mari, maximizand impactul acestora. Achizitiile centralizate permit negocierea unor preturi mai bune si termeni contractuali avantajosi, ceea ce nu doar economiseste bani, dar si imbunatateste calitatea serviciilor furnizate de institutiile publice. Aceasta masura sustine responsabilitatea fiscala, contribuind la gestionarea prudenta a finantelor publice si la dezvoltarea durabila, in conformitate cu obiectivele UE. Reforma contribuie la cresterea transparentei si responsabilitatii in cheltuielile publice, asigurand ca fondurile sunt utilizate intr-un mod eficient si durabil.

Actualizarea aplicatiei informatice BUGET_NG

Scopul actualizarii este de a imbunatati eficienta, transparenta si monitorizarea procesului bugetar. Modernizarea aplicatiei informatice BUGET_NG contribuie la obiectivele de sustenabilitate fiscala si rezilienta economica si sociala, in conformitate cu prioritatile UE, prin eficientizarea gestionarii fondurilor publice si sprijinirea deciziilor informate privind alocarea resurselor.

Operationalizarea structurii specifice pentru introducerea indicatorilor de performanta si participarea la cursuri de perfectionare organizate cu sprijinul Bancii Mondiale in restructurarea sistemului de cheltuieli publice

Se va urmari intarirea capacitatii administrative a structurilor implicate in activitate, prin suplimentarea personalului si prin asistenta tehnica oferita de Banca Mondiala pentru imbunatatirea metodologiilor de lucru si pregatirea personalului specializat in desfasurarea acestei activitati, incepand cu anul 2025. 

>>Planul bugetar

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani