ANUNTURILE LUI FLORIN CITU – Premierul ofera detalii despre bugetul pe 2021
Premierul Romaniei Florin Citu (foto) a facut o serie de anunturi la finalul sedintei de guvern de miercuri, 6 ianuarie 2021. Iar printre detaliile oferite de Citu se regasesc cele privind bugetul pe anul 2021.
De asemenea, Florin Citu a facut mai multe precizari si in legatura cu salariul minim, campania de vaccinare impotriva Covid-19, redeschiderea scolilor si prelungirea starii de alerta.
Prezentam declaratiile oferite de premierul Florin Citu la finalul sedintei de guvern:
“Florin Citu: Buna ziua. In sedinta de guvern de astazi am inceput pregatirea pentru bugetul anului acesta, 2021. In acest sens, am facut o solicitare fiecarui minister, o nota prin care am cerut mai multe lucruri. In primul rand, am cerut o analiza a actelor normative care sunt in vigoare si au un impact bugetar, dar nu pot fi sustinute in totalitate in bugetul anului 2021, si alte acte normative, bineinteles, care sunt in vigoare, dar care nu pot fi puse in aplicare in acest an datorita unor necorelari legislative. Deci, toate actele normative pentru fiecare minister, cu impact bugetar sa vedem unde le punem. Am cerut, bineinteles, pentru aceste acte normative fiecare ministru va trebui sa vina cu o nota de prezentare si cu solutii.
Al doilea lucru pe care l-am cerut si l-am solicitat ministrilor a fost ca in acele ministere unde exista in subordine operatori economici sa se faca o analiza pe baza rapoartelor contabile si situatia financiara, ceea ce am mai si prezentat. Si, pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui sa prezinte spre aprobare in guvern un memorandum care sa contina: situatia actuala a acestor companii, a acestor operatori economici, cauzele care au determinat inregistrarea de pierderi, plati restante, arierate si asa mai departe, si bineinteles un set de masuri concrete, cuantificabile si cu termene clare de realizare pentru eficientizarea acestor companii, acestor operatori economici. Asa cum am spus, acordarea unor sume de la buget pentru acesti operatori economici o sa fie conditionata ferm de respectarea implementarii masurilor mentionate in acest memorandum. Pentru fiecare minister va exista un memorandum, conditiile le vom vedea acolo, iar bugetul sau banii care vor fi alocati acestor companii va fi conditionati de aceste conditii.
Al treilea lucru cerut de la ministere, este situatia proiectelor de investitii, un lucru pe care l-am analizat si anul trecut si va spun ca am vazut o practica, m-am uitat in ultimii... prin 2016-2020, o practica ciudata: proiecte care au fost incluse in buget, unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate, dar si unele care au fost bugetate si executia a fost foarte proasta. Deci, am cerut o lista cu toate proiectele de investitii care au fost incluse in anul trecut, executia in 2020, executia pe fiecare buget sa vedem cum stam cu ele. /…/ Si inca o lista cu proiecte de investitii care au fost incluse in bugetul pe 2020, dar nu au avut prevazute credite de angajament, deci au fost doar incluse acolo. Aceste liste vor fi trimise catre cabinetul prim-ministrului si Ministerul Finantelor Publice. Pe baza acestor liste, vom face prioritizarea si vom bugeta aceste proiecte de investitii pentru anul 2020. A fost prezentata o nota de informare de la Ministerul Finantelor Publice care va sta la baza unui memorandum facut de fostul minister al Fondurilor Europene si Ministerul Finantelor, cu proiectele care pot fi finantate din fonduri europene si nu de la buget de stat. Este lucrul pe care l-am anuntat si anul trecut cand conduceam Ministerul Finantelor. Vrem ca acele proiecte de investitii care pot fi finantate din fonduri europene sa fie finantate din fonduri europene, sa nu mai punem presiunea pe bugetul de stat. Si aici vom avea si aceasta lista.
Saptamana viitoare incepem procedura pentru bugetul din 2021, cu pregatirea limitelor pentru fiecare minister in parte. Propunem ca bugetul sa intre in parlament in 4 februarie, sa fie dezbatut atunci si aprobat. Pana atunci, vom face toate aceste analize. Cam acestea sunt lucrurile pe care voiam sa le spun din sedinta de guvern de astazi. Domnul ministru Cimpeanu va va prezenta un proiect de ordonanta de urgenta. Daca sunt intrebari...
Reporter: Buna ziua! In ceea ce priveste proiectul de buget, ca sa terminam cu proiectul de buget, ce dureaza atat de mult in realizarea acestui buget in conditiile in care, iata, in momentul de fata functionam, stim foarte bine, cu 1/12 din cheltuielile anului trecut, mai ales ca dumneavoastra spuneati ca aveati pregatita o forma a proiectului de buget pe anul 2021, chiar daca este un numar mai mare de ministere, practic, vorbim de acelasi impact bugetar, in mare, pe care puteati sa-l aveti in calcul?
Florin Citu: Pe de o parte le dam sansa colegilor ministri sa-si cunoasca ministerele. si aceasta solicitare pe care am facut-o astazi este in acest sens. Vor avea sansa sa cunoasca exact ce proiecte de investitii au, ce companii au in subordonare, daca sunt profitabile sau nu, sa ne ocupam de restructurari si bineinteles legislatia in vigoare. Este o analiza n-am mai vazut sa o fi facut cineva inainte de un buget. Eu am spus foarte clar si sunt ferm: vreau sa facem reforma! Banul public nu o sa mai fie cheltuit aiurea. De aceea este nevoie de aceasta analiza transparenta. In acelasi timp, la fel si cu prioritizarea proiectelor de investitii: vreau sa bugetam acele proiecte de investitii care pot fi facute anul acesta, nu doar sa bugetam proiecte de investitii in general sa aratam o cifra mari. Va spun ca pentru 2020, din estimarile mele, dar domnul ministru al finantelor va va confirma sau infirma in zilele urmatoare, am reusit ieri un record cu investitiile, sunt in jur de 53 de miliarde, nu am cifra exacta - veti vedea, dupa 12 luni de zile. Dar si aceste investitii trebuie analizate. Vreau sa vad ca acesti bani au fost cheltuiti eficient si ca au dus la crestere economica. De aceea, aceasta bugetare in acest an este foarte riguroasa. Dureaza putin mai mult, dar o sa vedeti ca impactul o sa fie unul pozitiv catre economie.
Reporter: Tocmai pentru ca la economie ma gandesc, mediul de afaceri ar trebui sa stie pe ce ar trebui sa se bazeze pentru anul in curs. Deja a inceput anul si in acelasi timp dumneavoastra spuneati intr-o declaratie pe care o faceati chiar la inceputul anului 2019 ca o intarziere a proiectului de buget intr-un an este inacceptabila pentru ca vine doar in momente de criza. In momentul de fata nu credeti tocmai ca o buna predictibilitate ar fi de ajutor mediului de afaceri, avand in vedere ca nu exista in momentul de fata nici macar strategia fiscal-bugetara care sa fie facuta public sau macar PIB-ul estimat pe care dumneavoastra lucrati?
Florin Citu: Haideti sa le luam pe rand: predictibilitate - mediul de afaceri are din partea mea cea mare predictibilitate. Am spus ca nu se va umbla la Codul Fiscal, nu se umbla; nu umblam la taxe, totul merge inainte. in al doilea rand, in ceea ce priveste strategia fiscal-bugetara, programul de guvernare al acestei coalitii spune foarte clar: vrem sa reducem deficitul bugetar sub 3% in 2024. Deci, avem deja o tinta ferma, clara, de care ne vom tine. Am spus care este estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta, pe care mergem, 7%. Acestea sunt detaliile pentru mediul de afaceri, si veti vedea ca de mai mult de atat mediul de afaceri nu are nevoie. Restul sunt detalii pentru modul in care noi vom distribui banii in acest an. in acelasi timp, am vrut sa vedem si executia pentru anul trecut, sa stim exact cum au functionat masurile pe care le-am luat - ati vazut ca, pe baza executiei de anul trecut, am prelungit o serie de masuri care erau in trecut in interesul mediului de afaceri, deci lucrurile eu cred ca merg in directia care trebuie. Vom vedea; daca mai apare ceva, va vom comunica.
Salariul minim
Reporter: Si o clarificare pe salariul minim: de ce nu l-ati aprobat dvs.? Chiar spuneati la acest pupitru ca saptamana aceasta veti aproba proiectul cu privire la salariul minim. Iata ca nu este.
Florin Citu: Inteleg ca este in avizare. Era nevoie de testul IMM, e nevoie de CES - sunt mai multe lucruri. Cand va fi gata avizul...
Reporter: Testul IMM ar fi trebuit sa fie obtinut inainte sa inceapa toate procedura de avizare. Dvs. spuneati ca mai sunt doar cateva avize, nu si testul efectiv.
Florin Citu: Este in procesul de avizare. O sa fie... stie toata lumea cat este salariul minim in 2021 deja.
Vaccinarea anti-Covid
Reporter: Domnule premier, as vrea sa va intreb cand veti aproba acea ordonanta de urgenta prin care cadrele medicale care vor vaccina romanii vor fi platite si cu cat aveti de gand sa ii platiti?
Florin Citu: A fost astazi in prima lectura. Saptamana viitoare o sa fie aprobata.
Reporter: Ne puteti spune ce prevede, in mare, aceasta ordonanta de urgenta?
Florin Citu: Suplimentar, au fost introduse - dar nu este o forma finala - un mod de a motiva si medicii de familie sa participe la aceasta campanie de vaccinare. Sumele... vom vedea, vom discuta asupra acestor sume. Nu stiu daca raman cele finale din acest proiect de ordonanta. Dar fata de proiectul initial, a fost introdusa si o schema de motivare pentru medicii de familie, ca sa ajute la campania de vaccinare.
Reporter: In afara de medicii de familie, cine va mai vaccina? Adica primiti inclusiv rezidenti, voluntari...?
Florin Citu: Da. Sunt si rezidenti, si voluntari... rezidenti. Voluntari nu stiu daca sunt, in aceasta forma. Dar, repet, este in prima lectura. Va fi in procedura de avizare si, in functie de cum vor fi ministerele care vor mai introduce sau adauga lucruri, vom vedea cum va arata. Eu zic ca schimbarea majora este introducerea acestei scheme de motivare pentru medicii de familie. Stim foarte bine, pot ajuta foarte mult in acest moment.
Reporter: Saptamana viitoare am putea sa vedem aceasta ordonanta aprobata?
Florin Citu: Da. Trebuie sa fie saptamana viitoare. Am cerut ministrului sanatatii sa aiba avizele pentru saptamana viitoare.
Reporter: Suntem pregatiti pentru cea de-a doua etapa de vaccinare, domnule premier?
Florin Citu: Da, suntem pregatiti. Si eu zic ca in Romania campania de vaccinare merge bine, iar estimarile pe care le avem, sa mergem catre 150.000 de vaccinuri pe zi arata clar ca directia este una buna. Am spus, acum sunt 230, erau ieri cand am comunicat cu prefectii, 230, nu stiu cate sunt astazi centre de vaccinare, dar tinta de avea 1.000 de centre de vaccinare este una ambitioasa. Sunt sigur ca va fi atinsa. Trebuie sa aducem mai multe vaccinuri, sa crestem ritmul in care vin vaccinurile in Romania, asta este de fapt, o provocare, dar aici suntem limitati si de ce se intampla in UE, cum sunt vaccinurile aprobate si sa fie dupa aceea livrate. Dar noi suntem gata sa vaccinam, eu spun, 100.000 de oameni cat mai rapid, pe zi.
Redeschiderea scolilor
Reporter: Vicepremierul Kelemen Hunor spunea ca insista ca scolile sa fie redeschise pe 8 februarie. As vrea sa va intreb daca ati avut o discutie cu dansul si daca sunteti si dumneavoastra de acord ca scolile ar trebui redeschise de pe 8 februarie?
Florin Citu: Da, bineinteles, am avut o discutie si cu domnul Hunor si cu domnul Barna. Da, si eu vreau sa fie redeschise scolile, vreau sa redeschidem si restaurantele. Am spus acest lucru si anul trecut, din punctul meu de vedere, daca nu ar fi problema pe sanatate as vrea sa fie redeschise. Avem aceasta conditionare de pandemie. Domnul ministru va prezenta modificarea din Ordonanta de Urgenta, dar personal eu cred ca trebuie sa facem totul sa putem sa redeschidem scoala cat mai devreme. De aceea e important ca si pe langa campania de vaccinare sa avem si aceasta campanie de reducere a efectelor pandemiei, sa mentinem ritmul. Pana acum am vazut ca a scazut numarul si am ajuns la un nivel confortabil. Sunt orase care au iesit din carantina, municipii, trebuie sa mergem in acest trend. Daca pastram aceasta tendinta, putem sa redeschidem scolile pe 8 februarie, dar este important, repet, campania de vaccinare este importanta, avem resursele si este prioritate zero. in acelasi timp trebuie sa pastram si aceasta campanie de a reduce efectele pandemiei. Sa nu uitam ca trebuie sa pastram in continuare distantare, sa purtam masca, dezinfectant etc. Multumesc.
Catalina Manoiu, Realitatea Plus: Daca profesorii nu se vor vaccina intr-o rata mai mare, luati in calcul posibilitatea de a aplica acelasi criteriu, un stimulent financiar, cum se intampla in cazul medicilor?
Florin Citu: In cadrul medicilor nu este un stimulent financiar pentru medici sa se vaccineze, este pentru medicii de familie sa ajute campania de vaccinare, sa inscrie oameni sa se vaccineze. Deci, nu...
Catalina Manoiu: Totusi am vazut si la nivelul Uniunii Europene, si in Statele Unite ca exista acest stimulent de vaccinare. Luati in calcul sa implementati...
Florin Citu: Nu, eu vad ca in Romania exista un interes pentru vaccinare. Nu, nu luam in calcul in acest moment asa ceva.
Catalina Manoiu: Doar 50% din cadrele didactice au spus ca se vor vaccina.
Florin Citu: Sunt estimari. Eu zic sa vedeti atunci cand va fi vaccinarea ca vor fi mai multi si vor fi majoritatea. Nu as merge pe estimari si pe sondaje, mergem pe ce se intampla in realitate si veti vedea ca va fi o campanie de succes de vaccinare.
Catalina Manoiu: Ati vorbit despre proiecte care nu pot fi sustinute financiar pe parcursul acestui an. Din datele pe care le aveti, despre ce vorbim mai exact?
Florin Citu: Tocmai de aceea am cerut aceasta situatie. Am spus sa vedem.
Reporter: Nu aveti pana acum o evaluare partiala?
Florin Citu: Eu am cerut fiecarui ministru astazi sa prezinte situatia cu proiectele care au fost finantate anul trecut, care trebuie finantate, companii, tot. si vom vedea dupa aceea informarea. Eu am informarile mele, dar as vrea ca fiecare ministru sa vina si cu solutii si sa vina si cu aceste liste.
Reporter: Ce risca ministrii care nu vor performa in acel ritm trimestrial pe care dvs. il anuntati in functie de aceste planuri de reorganizare a companiilor cu probleme?
Florin Citu: Nu vor exista astfel de ministri. Sunt sigur ca vor performa toti. Multumesc!
Starea de alerta
Reporter: O clarificare! Saptamana viitoare expira starea de alerta; daca o veti prelungi. Va fi o sedinta de guvern? Luni expira...
Florin Citu: Vom lua o decizie in functie de situatia nationala. Multumesc!
Reporter: Vreau sa va mai intreb si eu ceva, ca nu am apucat sa va intreb. Referitor la campania de vaccinare: exista posibilitatea extinderii schemei de vaccinare astfel incat familiile medicilor, de asemenea, sa fie vaccinate in prima etapa? S-a pus aceasta problema?
Florin Citu: Nu am avut aceasta discutie pana in acest moment. Multumesc!”