Grid star
eveniment

ANUNTUL GUVERNULUI PENTRU CADRELE DIDACTICE – Executivul le transmite ca le-au fost rezolvate solicitarile

Guvernul a indeplinit solicitarile cadrelor didactice privind majorarile salariale, anunta vineri, 2 iunie 2023, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru (foto).Cadrele didactice nu sunt insa de acord, motiv pentru care continua greva generala.

Potrivit lui Carbunaru, au fost acordate majorari salariale de 1.000 lei brut/luna personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/luna pentru personalul nedidactic.

Negocierile

Carbunaru declara ca in urma negocierilor desfasurate intre reprezentantii Guvernului si liderii federatiilor sindicale care au declansat greva generala, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de invatamant si respectarea dreptului la educatie pentru 3 milioane de elevi, in urma negocierilor s-a convenit asupra faptului ca

-majorarea salariala acordata reprezinta un avans din cresterile salariale de care ar urma sa beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar si nedidactic din sistemul national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024.

Iata anuntul facut de Dan Carbunaru:

"Guvernul Romaniei a indeplinit solicitarile reprezentantilor sistemului de invatamant privind majorarile salariale incepand cu data de 1 iunie, data adoptarii si publicarii in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat.

Prin acest act normativ, au fost acordate majorari salariale de 1.000 lei brut/luna personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/luna pentru personalul nedidactic.

Pentru a oferi garantiile solicitate de reprezentantii federatiilor sindicatelor din invatamant privind includerea referintei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizarii pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul si-a asumat acest angajament, care a fost inclus in formatul obligatoriu pentru orice act normativ,  respectiv in  Nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat.

Astfel, potrivit prevederilor din Sectiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:

De majorarile salariale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior.

In contextul in care Romania are obligatia sa respecte jaloanele impuse prin PNRR si avand in vedere situatia exceptionala care a impus adoptarea prezentei ordonante de urgenta, in urma negocierilor desfasurate intre reprezentantii Guvernului si liderii federatiilor sindicale care au declansat greva generala la nivelul sistemului national de invatamant, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de invatamant si respectarea dreptului la educatie pentru 3 milioane de elevi, in urma negocierilor Guvern-Federatii sindicale, s-a convenit asupra faptului ca majorarea salariala acordata reprezinta un avans din cresterile salariale de care ar urma sa beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar si nedidactic din sistemul national de invatamant incepand cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului ca, in noua lege a salarizarii, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmeaza sa fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea in plata a noii grile de salarizare va fi realizata etapizat, pentru o perioada de trei ani, dupa cum urmeaza:

Maririle

1. 40% in primul an

2. 30% in al doilea an

3. 30% in al treilea an”.

In acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciuca a dispus ministrului Muncii, Marius Budai, initiatorul OUG 53/2023, sa continue implementarea angajamentelor asumate in acest format, definitivand grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentantii din sistemul educatiei.

Asa cum si-au asumat liderii Coalitiei, ministerul Muncii va finaliza  legea noua a salarizarii pana la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite in Parlament  pentru a intra in vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garantiile privind implementarea noii grile in conditiile demarate deja prin majorarile aprobate la 1 iunie pentru intreg personalul din invatamant sunt intarite de dialogul purtat la cel mai inalt nivel si de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coalitiei de guvernare".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani