ANUNT PENTRU ROMANII CU RATE LA BANCI – BNR face precizari

3374
rata dobanzii de politica monetara

Banca Nationala a Romaniei a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a facut vineri, 3 iulie 2020, un anunt important pentru cei care si-au amanat ratele la banci in contextul pandemiei de coronavirus.

Potrivit BNR, obligatiile de plata ale debitorilor catre institutiile de credit si institutiile financiare nebancare suspendate in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.37/2020 (OUG nr.37/2020) nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plata, fiind inregistrate cu totul diferit fata de situatiile de neplata inregistrate de CRC.

Institutia condusa de Isarescu precizeaza ca amanarea la plata determinata de pandemia coronavirus nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relatiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent daca este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Riscului de Credit sunt evidentiate explicit aceste diferente calitative legate de inregistrarea creditelor, astfel incat facilitatile OUG nr.37/2020 sa nu afecteze caracterul bancabil al clientilor care au apelat la aceasta prevedere.
Modul de inregistrare la CRC a suspendarii obligatiilor de plata potrivit OUG nr.37/2020 evidentiaza caracterul complet diferit al restructurarii de credit la care s-a apelat in situatia determinata de pandemie, astfel incat aceasta sa nu fie considerata o problema specifica a debitorului, arata BNR.

Banca Centrala mai precizeaza ca Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania interpreteaza complet gresit faptul ca, prin regulamentele BNR, obligatiile de plata suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afecteaza negativ debitorii prin ingradirea accesului la servicii bancare pe viitor:

“BNR asigura faptul ca persoanele fizice si juridice care au apelat la facilitatile prevazute in OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienti nebancabili si relatiile lor cu bancile nu vor fi in niciun fel afectate din aceasta cauza, odata cu reluarea platilor. Cu toate acestea, subliniem ca decizia de creditare a unui client este o decizie interna a creditorului, in conformitate cu politica proprie de creditare”.

2 comentarii la “ANUNT PENTRU ROMANII CU RATE LA BANCI – BNR face precizari

  1. „…decizia de creditare a unui client este o decizie interna a creditorului, in conformitate cu politica proprie de creditare” (Mugur Isărescu)
    Oare e întru-totul adevărat? Oare nu regulile impuse de BNR, la fel ca orice bancă centrală, băncilor comerciale, mai bine zis instituților de credit*, influențează „decizia de creditare a unui client”?
    Până nu cu mulți ani în urmă, ceva peste 5 ani, RMO (rezervele minime obligatorii) ținute de BNR, erau 40% la împrumuturile în valută și 20% la cele în lei. Azi nu numai că au scăzut, dar raportul s-a inversat; 6% valută și 8% la lei. Aceasta și dobînzile la aceste RMO-uri, nu influențează „decizia de creditare a unui client”?

    * În 2012 s-a dovedit empiric, de către Richard A. Werner, că banii dați de o bancă se fac pe loc din nimic, se face un cont. În medie, 97% din banii aflați în circulație, cel puțin în țările dezvoltate, sînt astfel făcuți, din nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole