Anunt despre turismul romanesc
Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Directia Generala Turism, Emil-Razvan Pirjol, declara ca turismul are nevoie de sprijin pentru a atenua efectele crizei cauzate de pandemia de coronavirus.
Acesta a participat la intalnirea reprezentantilor la nivel inalt ai Statelor Membre UE din domeniul turismului. Potrivit lui Pirjol, un raspuns decisiv si colectiv la criza sectorului turismului si ospitalitatii trebuie sa implice masuri consistente la nivelul Uniunii Europene si, in egala masura, sa ofere sprijin financiar.
Iata comunicatul ministerului Economiei:
"Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Directia Generala Turism, Emil-Razvan Pirjol, a participat la intalnirea reprezentantilor la nivel inalt ai Statelor Membre UE din domeniul turismului, organizata in sistem de videoconferinta de catre Presedintia croata a Consiliului Uniunii Europene, in cadrul careia s-au discutat implicatiile pandemiei SARS-CoV-2 asupra acestui sector economic.
Pandemia provocata de noul coronavirus a generat in turism, la nivel mondial, o scadere rapida si abrupta a cererii si totodata o crestere semnificativa a somajului, punand in pericol multe intreprinderi mici si mijlocii. In acest sens, ministrii turismului si secretarii de stat prezenti la videoconferinta au facut schimb de informatii si bune practici cu privire la masurile de ajutor luate pana in prezent la nivelul tarilor pe care le reprezinta si totodata au analizat posibile actiuni viitoare la nivel national si la nivelul Uniunii Europene, in vederea unei redresari rapide a acestui sector economic:
'Consideram ca turismul are nevoie de sprijin pentru a atenua efectele crizei. Bineinteles, raspunsul Uniunii Europene este de mare ajutor si, pe aceasta cale, as dori sa ii multumesc comisarului Breton, care si-a aratat suportul si solicita alocarea in turism a 25% din fondurile aferente planului european de redresare. Suntem de parere ca un raspuns decisiv si colectiv la criza sectorului turismului si ospitalitatii trebuie sa implice masuri consistente la nivelul Uniunii Europene si, in egala masura, sa ofere sprijin financiar. Acest lucru trebuie sa fie disponibil pentru toate statele membre', a declarat Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Directia Generala Turism.
Interventiile reprezentantilor la nivel inalt ale Statelor Membre UE s-au concentrat pe necesitatea alocarii de fonduri bugetare dedicate sustinerii industriei turistice in contextul crizei cauzate de izbucnirea noului coronavirus, pe inlesnirea conexiunilor de transport pentru sprijinirea mobilitatii, pe masuri pentru protejarea atat a consumatorilor, cat si a operatorilor de turism si pe o strategie la nivel european atat pentru iesirea din criza, cat si pentru reluarea activitatii de turism, cu scopul de a asigura astfel un set de masuri coordonate si de standarde de igiena valabile la nivelul UE:
'In ceea ce priveste revitalizarea ecosistemelor turistice, Romania considera ca siguranta acestui sector de activitate primeaza. In primul rand, igiena si alimentele vor fi piloni importanti si totodata comunicarea privind siguranta destinatiilor turistice si a mijloacelor de calatorie. Trebuie sa le redam increderea turistilor in destinatiile romanesti. De asemenea, va trebui sa acordam atentie combaterii concurentei neloiale intre destinatiile turistice si sa oferim o sansa echitabila tuturor acestora, din intreaga Europa, pentru a-si restabili fluxul de turisti', a spus Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – Directia Generala Turism.
Emil-Razvan Pirjol a participat la videoconferinta alaturi de ministrii Mika Lintila (Finlanda), Elisabeth Köstinger (Austria), Nikolina Angelkova (Bulgaria), Raul Siem (Estonia), Julia Farrugia Portelli (Malta), Lex Delles (Luxembourg), Dario Franceschini (Italia), Harry Theoharis (Grecia), Žygimantas Vaičiūnas (Lituania), Shane Ross (Irlanda), Isabelle Weykmans (Belgia), Maria Reyes Maroto Illera (Spania), Klara Dostalova (Cehia), secretarii de stat Katarina Brunckova (Slovacia), Mona Keijzer (Olanda), Michael Dithmer (Danemarca), Andrzej Gut-Mostowy (Polonia), Emil Högberg (Suedia), Rita Marques (Portugalia) si Jurgis Miezainis – secretar parlamentar (Letonia), Savvas Perdios – ministru adjunct (Cipru), Laszló Könnyid – director general adjunct al Agentiei Nationale de Turism din Ungaria si Thomas Bareis – secretar de stat parlamentar (Germania)".