Grid star
eveniment

ANUNT DESPRE PRETURILE LA ALIMENTE – Ministrul Agriculturii face precizari cu privire la ordonanta prin care s-au plafonat adaosurile comerciale

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto), a declarat ca Ordonanta prin care s-au plafonat adaosurile comerciale la alimentele de baza va fi prelungita 100% pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit acestuia, se doreste si introducerea altor produse pe lista, adica cele care se consuma in perioada sarbatorilor de iarna.

Barbu a precizat ca o sa aiba discutie cu procesatorii si cu retailerii, dupa care se vor lua decizii. Ministrul a mai spus ca acele produse care pot fi mentinute la un pret cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii si cu procesatorii:

O sa am o discutie cu procesatorii si cu retailerii, asa cum am avut-o si prima data atunci cand am emis acel act normativ. Toate deciziile le vom lua impreuna. Ne-am dori foarte mult sa introducem si alte produse in aceasta Ordonanta, si vorbim de produsele care se consuma in perioada sarbatorilor de iarna. O sa vorbim si cu procesatorii cu capacitati de productie, ca sa nu avem probleme, asa cum se spunea tot timpul, ca exista o penurie de alimente de baza pe raft. Pana in momentul de fata, lucrul acesta nu s-a intamplat. As merge pe o prelungire a acestei ordonante. Acele produse care pot fi mentinute la un pret cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii si cu procesatorii. Ordonanta actuala este valabila pana la sfarsitul lunii octombrie, iar pana atunci va fi 100% prelungita”.

Cotele maxime

Potrivit OUG, se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

Alimentele aflate pe lista

1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;

2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT

3. Branza telemea de vaca vrac;

4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

6. Malai 1 kg;

7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;

8. Ulei de floarea-soarelui 1L;

9. Carne proaspata pui;

10. Carne proaspata porc;

11. Legume proaspete vrac;

12. Fructe proaspete vrac;

13. Cartofi proaspeti albi vrac;

14. Zahar alb tos 1 Kg

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani