ANUNT DESPRE PRETURILE LA ALIMENTE – Ministrul Agriculturii face precizari cu privire la ordonanta prin care s-au plafonat adaosurile comerciale
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu (foto), a declarat ca Ordonanta prin care s-au plafonat adaosurile comerciale la alimentele de baza va fi prelungita 100% pana la sfarsitul acestei luni. Potrivit acestuia, se doreste si introducerea altor produse pe lista, adica cele care se consuma in perioada sarbatorilor de iarna.
Barbu a precizat ca o sa aiba discutie cu procesatorii si cu retailerii, dupa care se vor lua decizii. Ministrul a mai spus ca acele produse care pot fi mentinute la un pret cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii si cu procesatorii:
“O sa am o discutie cu procesatorii si cu retailerii, asa cum am avut-o si prima data atunci cand am emis acel act normativ. Toate deciziile le vom lua impreuna. Ne-am dori foarte mult sa introducem si alte produse in aceasta Ordonanta, si vorbim de produsele care se consuma in perioada sarbatorilor de iarna. O sa vorbim si cu procesatorii cu capacitati de productie, ca sa nu avem probleme, asa cum se spunea tot timpul, ca exista o penurie de alimente de baza pe raft. Pana in momentul de fata, lucrul acesta nu s-a intamplat. As merge pe o prelungire a acestei ordonante. Acele produse care pot fi mentinute la un pret cu adaos comercial de 20% vor fi discutate cu retailerii si cu procesatorii. Ordonanta actuala este valabila pana la sfarsitul lunii octombrie, iar pana atunci va fi 100% prelungita”.
Cotele maxime
Potrivit OUG, se limiteaza adaosurile comerciale practicate in mod specific asupra produselor, dupa cum urmeaza:
a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maximum 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;
b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile operationale;
c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20% fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.
Alimentele aflate pe lista
1. Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300-500 grame, fara specialitati;
2. Lapte de vaca de consum 1L, grasime 1,5% cu exceptia UHT
3. Branza telemea de vaca vrac;
4. Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;
5. Faina alba de grau ”000” 1 Kg;
6. Malai 1 kg;
7. Oua de gaina calibrul M 10 buc;
8. Ulei de floarea-soarelui 1L;
9. Carne proaspata pui;
10. Carne proaspata porc;
11. Legume proaspete vrac;
12. Fructe proaspete vrac;
13. Cartofi proaspeti albi vrac;
14. Zahar alb tos 1 Kg