Grid star
insolventa

ANTREPRENORII ROMANI, SALVATI DE UE SI MJ – Ministerul Justitiei, proiect pentru transpunerea Directivei Restructurare, care le va debitorilor sa ia din timp masuri pentru prevenirea insolventei

Antreprenorii romani vor putea fi de acum incolo mai bine protejati in fata amenintarii insolventei. Asta intrucat Romania a facut deja primii pasi pentru transpunerea unei directive europene in acest sens.

Marti, 7 iulie 2020, Ministerul Justitiei – condus de ministrul Catalin Predoiu (foto) a lansat proiectul „Instrumente de avertizare timpurie si cadre de restructurare preventive”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale (PSRS) si implementat in cooperare cu Comisia Europeana. Prin acest proiect, Comisia Europeana isi propune sa sprijine concret Ministerul Justitiei in transpunerea Directivei 2019 / 1023 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind restructurarea preventiva si insolventa (click aici pentru textul integral al directivei).

Masurile au fost gandite pentru a spori sansele fiecarui intreprinzator aflat in dificultate sa isi continue activitatea, sa previna pierderea angajatilor si devalorizarea activelor, acest din urma fenomen putand fi intalnit intr-o procedura de insolventa.

Ministerul Justitiei mentioneaza ca actul normativ european si, implicit, masurile legislative si administrative de transpunere vor contribui la crearea unui sistem de restructurare pre-insolventa mai eficient, mai accesibil si mai prietenos, care sa permita debitorilor sa isi detecteze dificultatile financiare mai devreme si sa ia din timp masuri corespunzatoare, beneficiind, in acest scop, de asistenta de specialitate.

Redam comunicatul Ministerului Justitiei:

Ministerul Justitiei si Comisia Europeana vin in sprijinul afacerilor in dificultate. Lansarea proiectului european pentru transpunerea Directivei Restructurare

In data de 7 iulie 2020, a avut loc, in sistem de video-conferinta, intalnirea de deschidere a proiectului Instrumente de avertizare timpurie si cadre de restructurare preventive, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale (PSRS) si implementat in cooperare cu Comisia Europeana.

Scopul proiectului este de a sprijini Ministerul Justitiei in transpunerea Directivei 2019/1023 a Parlamentului european si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind restructurarea preventiva si insolventa.

Actul normativ european si, implicit, masurile legislative si administrative de transpunere vor contribui la crearea unui sistem de restructurare pre-insolventa mai eficient, mai accesibil si mai prietenos, care sa permita debitorilor sa isi detecteze dificultatile financiare mai devreme si sa ia din timp masuri corespunzatoare, beneficiind, in acest scop, de asistenta de specialitate.

Noua legislatie isi propune sa contribuie la schimbarea mentalitatii si culturii de afaceri atat a intreprinzatorilor, dar si a celor chemati sa finanteze sau sa sprijine, in alt mod, revitalizarea unei afaceri aflate in dificultate. Totodata, aceste masuri vor conduce la cresterea sanselor de continuare a activitatii intreprinderilor viabile, la preintampinarea pierderii locurilor de munca si a reducerii de valoare a activelor, ce ar putea fi suferita intr-o procedura de insolventa.

Prin acest program, urmarim sa elaboram o lege mai simpla, profitand de faptul ca Directiva Restructurare e flexibila si lasa la dispozitia statelor o marja apreciabila in structurarea unei legi pentru preventia insolventei, protectia afacerilor si restructurarea lor. Eu ma pronunt pentru proceduri simple, usor de aplicat, fara costuri mari de servicii juridice. Acum, sa vedem ce ne vor livra specialistii implicati in proiect. E vorba de practicieni si teoreticieni cu multa aura si reputatie profesionala. Sa ii vedem la treaba! MJ va fi foarte exigent cu privire la calitatea rezultatului si respectarea termenelor proiectului. Le urez succes!”, a declarat Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

La intalnire au participat reprezentantii Ministerului Justitiei (Directia Elaborare Acte Normative si Directia Programe Europene), ai Comisiei Europene (Directia Generala Sprijin pentru reformele structurale), ai Secretariatului General al Guvernului (autoritate coordonatoare a programului din partea Romaniei), precum si expertii Consultantului contractat de Comisia Europeana, respectiv consortiul format din AARC, Casa de Insolventa Transilvania SPRL si Business Hub Central Denmark”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani