ANT: Noile prevederi lovesc in producatorii romani
Alianta National Taranista (ANT), condusa de avocatul Radu Ghidau (foto), acuza modificarea legii privind comercializarea produselor alimentare facuta la initiativa unui senator PNL, dezvaluind ca noile prevederi lovesc in producatorii romani.
Potrivit ANT, Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost modificata in 2016 in vederea sustinerii producatorilor locali, prin impunerea unei cote de 51% de produse romanesti catre marii retaileri din domeniul alimentar.
Alianta National Taranista arata intr-un comunicat de presa ca in luna februarie a acestui an, Camera Deputatilor a adoptat, la initiativa senatorului PNL Ioan Cristina, un proiect legislativ care include noi modificari ale legii 321/2009, printre care se remarca eliminarea cotei de comercializare a produselor locale, legea fiind apoi promulgata de Iohannis.
ANT acuza ca noua lege elimina notiunile de "carne romaneasca" (carne provenita de la animale crescute in fermele din Romania) sau de "produs romanesc" (produs obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania). De asemenea, ANT arata ca prin noile prevederi se elimina si obligatia acordarii unor spatii distincte de expunere si vanzare a produselor romanesti, motiv pentru care cere revenirea la forma initiala a legii.
Iata comunicatul Aliantei National Taraniste:
"Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost modificata in 2016 in vederea sustinerii producatorilor locali, prin impunerea unei cote de 51% de produse romanesti catre marii retaileri din domeniul alimentar (cu cifra de afaceri de peste doua milioane de euro, fiind vorba despre supermarketuri, in principal).
In luna februarie a acestui an, Camera Deputatilor a adoptat, la initiativa senatorului PNL Ioan Cristina, un proiect legislativ care include noi modificari ale legii 321/2009, printre care se remarca eliminarea cotei de comercializare a produselor locale. Pe 27 martie 2020, aceasta lege amendata a fost promulgata de Presedintele Romaniei, devenind legea 28/2020, care va intra in vigoare in termen de 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Noua lege elimina prevederile anterioare (art. 2, lit. 18) cu privire la stabilirea unui lant scurt de aprovizionare 'care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori, procesatori si consumatori'. Cu alte cuvinte, sunt exclusi de facto producatorii romani.
Noua lege elimina notiunile de 'carne romaneasca' (carne provenita de la animale crescute in fermele din Romania) sau de 'produs romanesc' (produs obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania), abrogand punctele 3 si 6 de la articolul 2, alineatul 2.
De asemenea, in urma modificarii articolului 10, se elimina obligatia acordarii unor spatii distincte de expunere si vanzare a produselor romanesti.
La final se precizeaza ca toate contractele in desfasurare vor trebui modificate in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a legii, conform noilor prevederi (art. II).
Aceasta lege apare intr-un context extrem de nefavorabil pentru piata romaneasca de productie si desfacere a produselor alimentare, punand producatorii locali intr-un dublu impas.
Pe de o parte, restrictiile impuse de situatia de urgenta reduc in mod drastic capacitatile de recoltare, de prelucrare si de comercializare a produselor romanesti. Agricultorii, fermierii, micii producatori locali se confrunta astazi cu blocaje majore pe toate segmentele procesului de productie si de vanzare, ceea ce pune in pericol securitatea alimentara a tarii, pentru a nu mentiona siguranta traiului de zi cu zi al celor implicati in lantul de productie.
Pe de alta parte, efectele pe termen mediu si lung ale noii legi 28/2020 vor accentua deprecierea mijloacelor de productie locale, vor contribui la o pauperizare endemica a micilor si marilor producatori si vor duce la o crestere a dependentei alimentare a Romaniei de importuri, coroborate cu consecinte directe asupra deficitului si a balantei de plati.
Credem ca aceste efecte nocive si indezirabile ale legii 28/2020 pot contribui la aparitia si adancirea unor falii sistemice, atat in plan economic cat si social, cu posibile repercusiuni politice.
Suntem convinsi ca, in aceasta perioada dificila si mai ales in lunile care vor urma, avem si vom avea nevoie de initiative coordonate si consistente de sprijinire a capitalului romanesc, a producatorilor locali, a milioanelor de oameni care asigura siguranta alimentara si implicit securitatea civila a Romaniei. Credem ca este complet inoportun ca autoritatile sa puna in practica masuri care sa fragmenteze aceste coordonate de echilibru, intr-o perioada care se anunta extrem de dificila".