Grid star
eveniment

ANRE ANUNTA INVESTITII DE MILIARDE – Raportul monitorizarii

Investitie de 15 miliarde de lei lei a operatorilor retelelor de transport si de distributie a gazelor naturale si a energiei electrice.

In urma monitorizarii efectuate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) asupra programelor de investitii ale operatorilor retelelor de transport si de distributie a gazelor naturale si a energiei electrice, Autoritatea a constatat ca, in perioada 2018 - 2021, s-au efectuat investitii totale in valoare de circa 15 miliarde de lei, fata de valoarea prognozata de 14,8 miliarde lei.
Potrivit ANRE, In acest fel, efortul total investitional angajat de catre operatorii in domeniu a depasit valoarea planificata, aceasta fiind de 101%.

Calculele

Astfel, potrivit ANRE, lucrarile de investitii in sectorul energiei electrice au fost in valoare de 9,2 miliarde lei, fata de 8,7 miliarde lei. Ponderea cea mai importanta a investitiilor se regaseste in retelele de distributie, respectiv de 91%.

Gazele naturale

Potrivit ANRE, in sectorul gazelor naturale au fost realizate programe investitionale de 5,8 miliarde lei, fata de valoarea planificata de 6,1 miliarde lei. Dintre acestea, aproximativ 62% reprezinta contributia Transgaz pentru finalizarea conductei BRUA. Conform obligatiilor impuse de ANRE, operatorii de transport si distributie gaze naturale vor recupera necesarul investitional asumat pana la sfarsitul anului 2023.

Lucrarile de investitii

"Facem precizarea ca lucrarile de investitii au avut in vedere, in principal, modernizarea si dezvoltarea retelelor de gaze naturale si de energie electrica in scopul asigurarii functionarii acestora in conditii de siguranta, eficienta si fiabilitate, in conformitate cu standardele de performanta aprobate de ANRE.

Monitorizararea

In acelasi timp, Autoritatea a monitorizat evolutia puterii electrice instalate in capacitatile de producere a energiei electrice, din 2018 pana in prezent. Astfel, la data de 18.08.2022, puterea electrica instalata in Sistemul Energetic National (SEN) a fost de 18.314 MW, comparativ cu 23.918 MW, inregistrata la inceputul anului 2018.
Fata de anul 2018, s-a constatat o diminuare de aproximativ 5.600 MW a capacitatilor de producere, in principal prin renuntarea de catre proprietari la unitatile avand ca resursa primara carbunele si hidrocarburile.
In perioada mentionata, au fost realizate capacitati energetice noi cu o putere totala instalata de cca. 69,5 MW, dupa cum urmeaza: 65 MW - hidrocarburi; 2,5 MW - biogaz; 2 MW - eolian. Valoarea investitionala aferenta a fost de 172 milioane lei.  
In ultimii 3 ani, ANRE a modificat o serie de licente prin actualizarea puterilor electrice instalate in scopul reflectarii situatiei reale la nivelul SEN, astfel incat potentialii investitori in noi capacitati energetice sa fie informati corect
", arata ANRE.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani