ANGAJAREA IN SISTEMUL BUGETAR – Propunere de lege pentru personalul care a semnat pe perioada determinata (Document)
Propunerea legislativa privind reglementarea statutului personalului contractual care, in perioada starii de alerta, a fost incadrat pe perioada determinata, a fost depusa in Senat. Potrivit expunerii de motive, proiectul are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru ca "personalul care a ocupat, in perioada de alerta, posturi pe perioada determinata, sa le poata ocupa in perioada de valabilitate a contractelor individuale de munca, prin examen, pe perioada nedeterminata".
Initiatorii arata ca incadrarea respectivului personal are efecte pozitive din punct de vedere al asigurarii resursei umane in unitatile din sistemul sanitar.
Considerente:
-se elimina intervalul de timp intre vacantarea postului ocupat pe perioada determinata si ocuparea postului prin concurs, situatie in care procedura de organizare a concursului dureaza cel putin 30 zile, timp in care unitatile vor trebui sa acorde aceleasi servicii medicale cu un numar de personal redus in mod semnificativ;
-experienta profesionala dodandita in perioada starii de alerta de personalul incadrat pe perioada determinata are efecte benefice atat asupra locului de munca unde acest personal isi desfasoara activitatea, cat si asupra pacientilor.
Prevederile legale
In proiect se mai arata ca la elaborarea prezentei initiative legislative s-au avut in vedere prevederile legale care au reglementat modalitatea de ocupare a posturilor vacante si temporar vacante in perioada starii de alerta, atat pentru unitatile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii cat si pentru unitatile sanitare cu paturi pentru care managementul asistentei medicale a fost preluat de autoritatile administratiei publice locale:
"Astfel, art. 11 si art.27 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 reglementeaza posibilitatea ca autoritatile si institutiile publice sa angajeze personal fara concurs, in functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alerta si exclusiv pentru activitati legate de aceasta, pentru o durata determinata ce nu poate depasi 30 de zile de la data incetarii starii de alerta”.