ANGAJAREA CETATENILOR UCRAINENI IN ROMANIA - Ce trebuie sa stie agentii economici care cauta forta de munca
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta agentii economici ca cetatenii ucraineni care doresc sa se angajeze in Romania nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic.
Pentru a beneficia de toate serviciile si masurile prevazute de lege, pe parcursul celor noua luni, cetatenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat. Dupa dobandirea unei forme de protectie internationala, acestia se pot inregistra in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca beneficiind astfel, gratuit, de masurile de stimulare a ocuparii.
Iata anuntul ANOFM:
“Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca informeaza agentii economici cu privire la faptul ca cetatenii ucraineni care doresc sa se angajeze pe teritoriul tarii noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioada de maximum 9 luni intr-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. Pentru a beneficia de toate serviciile si masurile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca cu modificarile si completarile ulterioare, pe parcursul celor noua luni, cetatenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat.
Dupa dobandirea unei forme de protectie internationala, acestia se pot inregistra in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca beneficiind astfel, gratuit, de masurile de stimulare a ocuparii: medierea muncii prin care se realizeaza punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele aflate in cautarea unui loc de munca; informarea si consilierea profesionala prin care se ofera un ansamblu de servicii acordate in mod gratuit persoanelor in cautarea unui loc de munca, care au ca scop furnizarea de informatii privind piata muncii si evolutia ocupatiilor; formarea profesionala; evaluarea si recunoasterea competentelor profesionale obtinute in sistem nonformal si informal etc. Programele de formare profesionala asigura, conform legii, initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca.